Afbeelding
Sanne Smulders

Docent-onderzoeker HBO-verpleegkunde

Doktersassistente, verpleegkundige, verpleegkundig specialist, Phd-student, schrijver en docent-onderzoeker. Het CV van Sanne Smulders is met recht uitgebreid te noemen. Binnen het Talmalectoraat combineert ze haar liefde voor praktijk, wetenschap en onderwijs.

"Als vijfjarig meisje wist ik al: ik wil verpleegkundige worden. Als puber was prof. dr. Petrie Roodbol mijn rolmodel. Zij introduceerde de opleiding tot verpleegkundig specialist (VS) in Nederland. Het krantenartikel hing op mijn prikbord. Dat was mijn droom! Ik begon mijn loopbaan in de zorg als doktersassistente. Daarna volgde de opleiding HBO-V en verschillende opleidingen om mijn droom te verwezenlijken. Via een aantal omwegen kwam ik binnen het Leids Universitair Medisch Centrum op de ouderengeneeskunde terecht, waar ik mocht samenwerken met prof. dr. Andrea Maier, gerontologe. Zij werd voor mij eveneens een rolmodel." 

Eyeopener

"Ik weet nog goed dat ik een afspraak had op de ouderengeneeskunde met een dame van 93 jaar. Toen ik haar geboortedatum zag, ontstond in mijn hoofd gelijk een beeld van een kwetsbare, broze dame. Niets was minder waar. Voor mij zat een kwieke vrouw gekleed in spijkerbroek, die samen met haar kinderen per se mee wilde op skivakantie, om zelf op de latten te staan. Dat vormde voor mij echt een eyeopener. Vanaf dat moment nam ik mijzelf voor: wie ben ik om op basis van iemands leeftijd een bepaald beeld te vormen over de mens?" 

Ouderdom begint bij de conceptie

"Ouderdom heeft niets te maken met leeftijd. Of zoals Andrea Maier mij al vroeg leerde: ouderdom start bij de conceptie. Als je dat eenmaal beseft, vallen alle hokjes weg. Dat werkt enorm bevrijdend. Onder andere deze levensles wil ik mijn studenten meegeven. Naast lessen aan HBO-Verpleegkunde studenten ben ik nauw betrokken bij de afstudeermodule Advies als opdrachtgever. Ik vertaal maatschappelijke onderwerpen vanuit het Talmalectoraat naar relevante en interessante afstudeeronderwerpen voor studenten. Zo maakt studentenonderzoek volwaardig onderdeel uit van ons lectoraat."

Proeven van de taart

"Ik merk dat mijn uiteenlopende praktijkkennis iedere dag goed van pas komt in mijn rol als docent-onderzoeker. Ik vergelijk me zelf graag met een taartdiagram. Ik ben onderzoeker, zorgprofessional, docent en voorzitter van de wetenschapscommissie binnen de V&VN VS. Het zijn allemaal verschillende rollen die binnen ons verpleegkundig beroep mogelijk zijn. Vaak zien studenten alleen het taartpuntje 'zorg verlenen', maar er is zo veel meer mogelijk. Mijn doel is om mijn studenten van die complete taart te laten proeven. Een groot voorbeeld voor mij op dit moment is prof. dr. Evelyn Finnema. Met haar kennis vult ze de complete taartdiagram." 

Profilering en positionering van de verpleegkundige identiteit 

"Als PhD-student ga ik onderzoek doen naar de rol van de verpleegkundig specialist binnen de eerstelijnszorg vanuit het perspectief in de wijk. Hoe profileer en positioneer je jezelf als verpleegkundig specialist in de wijk om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Mijn doel is om de professionele identiteit van de verpleegkundige verder te versterken. Daar schrijf ik samen met o.a. Evelyn Finnema een boek over. Ik voel me een gezegend mens, doordat ik me heb weten te omringen met mensen die dezelfde drive en eenzelfde doel nastreven."