Annet Pietersma

Afbeelding
Annet Pietersma
“Wanneer ik de lesstof bekijk, begint het al te kriebelen”
Annet Pietersma
Docent

Al heel wat jaren is Annet Pietersma een bekend gezicht in de Friese horecasector. Als rayon manager bij Coca-Cola krijgt ze dagelijks een kijkje in de keuken van menig café, restaurant of hotel. Na tien jaar is het tijd voor verandering van spijs en gaat ze als coach duale trajecten aan de slag bij Hotel Management School NHL Stenden in Leeuwarden. "Een uitdaging die precies op het juiste moment op mijn pad komt."

Horeca zit bij Annet in het bloed. Ze begon als middelbare scholier in de afwaskeuken. Tijdens haar studie werkte ze in de bediening en achter de bar. Na haar afstuderen ging ze aan de slag als eigenaar van een café-restaurant in Utrecht. En inmiddels komt ze alweer tien jaar als vertegenwoordiger over de vloer bij snackbars, tankstations, scholen, cafés, restaurants, hotels en discotheken. "Ik heb van ontzettend veel kanten van het vak geproefd", vertelt ze. "Ik ben zelf café-restaurant eigenaar geweest, maar heb vooral ook de kunst afgekeken bij andere ondernemers. Al deze kennis wil ik graag delen met toekomstige horecaprofessionals."

In de horeca valt genoeg te leren, maar er is één ding dat je van nature moet hebben. "Hospitality", knikt Annet. "Ik hoop mijn studenten mee te geven dat het niet zo veel uitmaakt hoeveel ervaring je hebt, als je maar oog hebt voor je gasten en voldoening en plezier haalt uit het bieden van gastvrijheid. Doordat studenten direct aan de slag gaan in praktijk, merken ze meteen of het vak bij hen past of niet.”

Die manier van praktijkgericht leren sluit precies aan bij hoe Annet onderwijs het liefst inricht. "Studenten zijn in de lead en bepalen voor een groot deel zelf wat ze willen leren en willen doen. Dat vind ik zelf erg prettig, omdat ze daardoor veel zelfstandiger worden en de verantwoordelijkheid krijgen voor hun eigen leerproces. Dat geldt trouwens ook voor mezelf: ik ben in mijn vakantie alvast begonnen met het doorlezen van alle lesstof voor het eerste semester. Wanneer ik de thema's bekijk, begint het al te kriebelen. Ik kan niet wachten tot september."