Joris Galama

Afbeelding
Joris Galama
“Ik ben altijd nieuwsgierig naar het verklaren, beïnvloeden en veranderen van menselijk gedrag. Deze kennis komt uitstekend van pas als docent Gedragsbeïnvloeding.”
Joris Galama
Docent opleiding Communicatie

Hoe kun je het gedrag van mensen verklaren? En belangrijker nog: op welke manier kun je hun keuzes beïnvloeden? Het is de vraag waar iedere communicatieprofessional maar wat graag antwoord op wil hebben. Als docent Gedragsbeïnvloeding bij de opleiding Communicatie deelt consumentenwetenschapper Joris Galama graag zijn ervaringen. "De overstap naar het onderwijs laat maar weer eens zien hoe lastig keuzes te voorspellen zijn.”

Van duurzame en gezonde voeding tot de waardering voor onze Nederlandse boeren; als consumentenwetenschapper verdiepte Joris zich binnen Wageningen Economic Research in zeer uiteenlopende onderwerpen. "Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar het verklaren van menselijk gedrag en het beïnvloeden of zelfs daadwerkelijk veranderen van gedrag. Deze kennis komt me uitstekend van pas als docent Gedragsbeïnvloeding. Een stap die ik heel eerlijk gezegd niet zag aankomen."

Joris had zelf ook niet gedacht om nu al voor het onderwijs te kiezen en voor de klas te staan. "Ik had nooit heel actief nagedacht over een carrièreswitch naar het onderwijs. Via-via kreeg ik echter de vacature bij NHL Stenden te zien en de omschrijving trok meteen mijn aandacht. Vooral het creatieve aspect van de opleiding Communicatie spreekt me enorm aan. Ik heb zelf een voorliefde voor ontwerpen en houd van brainstormen om samen nieuwe dingen te bedenken. Ik hoop op dit gebied veel van mijn studenten te kunnen leren."

Ervaring als docent had Joris niet, maar praktijkervaring des te meer. Vakkennis die hem als docent heel goed van pas komt. "Er zijn zeker inzichten uit de theorie achter gedragsbeïnvloeding die ik tijdens mijn lessen kan toepassen", knikt hij. "Denk aan het behouden van de aandacht tijdens de les of het motiveren van studenten met bepaalde gedragstechnieken. Wat dat betreft zou je een les eigenlijk wel kunnen zien als een soort gedragsexperiment. Een uitdaging die ik maar wat graag aanga."