Xheilan Stuivenvolt-Salieski

Afbeelding
Xheilan Stuivenvolt-Salieski
“Iedereen heeft recht op onderwijs op maat”
Xheilan Stuivenvolt-Salieski
Docent

De mailbox van Xheilan Stuivenvolt-Salieski (28) stroomde in no time vol met berichtjes toen de vacaturecampagne van NHL Stenden eind april van start ging. Tientallen mensen in haar omgeving attendeerden haar op deze unieke kans. Een kans die ze met beide handen pakte. In september gaat Xheilan als docente aan de slag bij de academie Economics & Logistics. "Maatschappelijk impact hebben, dat is mijn doel."

Het docentschap zit bij Xheilan in de genen. Als middelbare scholier geeft ze klasgenootjes bijles. Als studente krijgt ze een baantje als student-assistent en begeleidt ze promovendi met hun scriptie. "En toch zag ik mezelf nooit als docente", grijnst ze. "Tot ik mezelf vorig jaar opnieuw betrapte op het feit dat ik altijd een docentrolletje zoek. Reden om na mijn Economiestudie mijn eerste graads lesbevoegdheid te behalen."

Zoals van een docente Economics & Logistics mag worden verwacht, rondt Xheilan exact op tijd haar studie af. "Ik was nét klaar toen de vacature op mijn pad kwam. Ik wist dat er veel animo was voor deze baan. Toen ik na het sollicitatiegesprek nog diezelfde avond hoorde dat ik was aangenomen, was ik door het dolle heen. Ik haal zo veel voldoening uit het feit dat ik mijn kennis met anderen kan delen. Dat ik daar mijn werk van kan maken, is ongelooflijk."

Iedere docent moet een eigen visie op onderwijs hebben, vindt Xheilan. In haar geval is die visie glashelder. "Ik ben heel erg bezig met het concept differentiëren. Dat is een onmisbare kwaliteit van een docent om te analyseren wat iedere student van jou nodig heeft. Ik vind dat zoiets moois. Niemand is hetzelfde. Door die verschillen goed te zien en daar als docent op in te spelen, maak je studeren voor iedereen heel persoonlijk. Daardoor motiveer je studenten enorm om zichzelf te ontwikkelen. Dat is mijn grootste uitdaging als docente. Iedereen heeft recht op onderwijs op maat."