Rondom de campagne voor het werven van 100 docenten zijn veel vragen bij ons binnengekomen. De belangstelling voor onze mooie hogeschool is groot. Daar zijn wij dankbaar voor. Onderstaand de meest gestelde vragen en natuurlijk de antwoorden.

Lesbevoegdheid

Ik heb nog geen lesbevoegdheid, heeft het zin om te solliciteren als docent?
Ja, voor NHL Stenden zijn expertise in jouw vakgebied en communicatieve en sociale vaardigheden namelijk minstens zo belangrijk. Als je bereid bent om de lesbevoegdheid te behalen, biedt NHL Stenden je de mogelijkheden hiertoe.

Hoe wordt er gezorgd voor de ondersteuning in het ontwikkelen van didactische vaardigheden en hoe lang duurt dit?
Je gaat tijdens je eerste half jaar bij ons een quickstart professionaliseringstraject doorlopen van een aantal dagdelen. We nemen je dan mee in de wereld van NHL Stenden als docent en je krijgt de ruimte om je eigen leervragen te formuleren en uit te werken. Daarnaast leer je vanaf dag 1 ‘on the job’ en krijg je ook een buddy binnen je team. Vaak ga je het volgende academisch jaar je didactische leergang opstarten. Dit duurt ongeveer 10 maanden en je wordt hier in tijd in gefaciliteerd. Dit sluit je af met de Kwalificatie Basis Didactische Bekwaamheid (BDB).

Kan ik de onderwijsbevoegdheid binnen NHL Stenden halen?
NHL Stenden heeft een eigen leergang ontwikkeld voor de Basis Didactische Bevoegdheid, geheel passend bij ons onderwijsconcept DBE. Je kunt na succesvolle afronding je certificering bij ons halen.

Rol docent

Heb je als docent een rol in het ophalen van opdrachten uit het bedrijfsleven?
Ja, een van de rollen van een docent is de rol van netwerker, hiermee ben je de linking pin naar het werkveld. Passend bij onze onderwijsconcept DBE sta je daarnaast  als docent altijd in verbinding met de werkvelden waar we toe opleiden en weet je welke vraagstukken daar spelen die een plek moeten krijgen in ons onderwijs.

De functie die jullie aanbieden is docent-onderzoeker. In hoeverre speelt onderzoek een rol in deze functie?
Als docent onderzoeker heb je op meerdere manieren met onderzoek te maken, variërend tussen het stimuleren van het onderzoekend vermogen bij studenten, het begeleiden van onderzoeksopdrachten en afstuderen tot het zelf participeren in onderzoeksprojecten bij één van onze lectoraten.

Als ik straks docent-onderzoeker ben, wordt er dan van mij verwacht dat ik op regelmatige basis een onderzoek publiceer?
In de reguliere ‘docent-onderzoeker B’ functie is dat nog geen vereiste. Als je je meer specialiseert en je wordt ‘docent-onderzoeker C’ dan kan dat onderdeel uitmaken van de afspraken die je met je leidinggevende hierover maakt. Dat is dan altijd verbonden aan een van onze lectoraten of onderzoekseenheden.

Hoe komt het lesmateriaal binnen NHL Stenden tot stand? Maak je dat als docent zelf of is dat beschikbaar?
Het curriculum van een opleiding wordt vaak ontwikkeld door een team van docenten vanuit de opleiding. Dit gebeurt aan de hand van de beoogde leeruitkomsten van de opleiding en het landelijk opleidingsprofiel. Elke docent ontwikkelt en actualiseert natuurlijk binnen die kaders materiaal voor de eigen lessen of workshops en ateliers.

Hoe veel vrijheid heb je binnen je aanstelling? Zijn er vaste uren dat je lesgeeft en vaste uren dat je studenten coacht?
Vrijheid in de uitvoering van het werk is juist iets wat medewerkers binnen NHL Stenden waarderen. Wel heb je als docent natuurlijk met een rooster te maken. Voor de aanvang van elk studiejaar/periode geef je in overleg met je team/teamleider je beschikbaarheid op voor de inroostering. Begeleid je ook studenten in hun stage of afstuderen dan plan je dit in de afgesproken periode zelf in.

Hoe wordt getoetst of het curriculum afdoende is voor een goede start op de arbeidsmarkt?
Een curriculum wordt ontwikkeld op basis van de leeruitkomsten, afkomstig van het landelijk opleidingsprofiel van de betreffende opleiding. In elk domein wordt landelijk met regelmaat bekeken of het opleidingsprofiel voldoende aansluit op de arbeidsmarkt.

Daarnaast hebben alle opleidingen een werkveldadviescommissie dat vaak actief betrokken wordt bij de ontwikkeling en uitvoering van onderwijs.

Wat betekent de zin: bij NHL Stenden staan docenten niet voor studenten, maar naast studenten?
Ons onderwijsconcept DBE nodigt studenten uit zelf op onderzoek uit te gaan om zo kennis te vergaren in plaats van dat de docent ze dit aanreikt. De docent heeft in die zin meer een begeleidende/coachende rol gekregen.

Hoe krijg je als docent ruimte om te leren en te ‘vernieuwen’?
Ruimte om te leren en vernieuwen zijn inherent aan ons onderwijsconcept. Al is dat soms natuurlijk ook vallen en opstaan, omdat fouten durven maken niet altijd onze tweede natuur is. In onze leergang BDB is reflectie op het docentschap een wezenlijk onderdeel.

Masteropleiding

Wat wordt er verstaan onder een masteropleiding en binnen welke tijd moet ik deze afronden?
Onder een master verstaan we een WO- of een HBO master. Meestal rond je deze binnen 2 a 2,5 jaar af.

Ik heb geen masteropleiding, kan ik toch solliciteren?
Onze huidige docenten beschikken over een afgeronde masteropleiding of studeren hiervoor. Ook van nieuwe docenten verwachten wij dat zij deze al hebben of bereid zijn om een masteropleiding te gaan volgen. Maar het moet gezegd: bij gelijke geschiktheid is het hebben van een master echt een pre!

Ik heb geen masteropleiding, krijg ik hier tijd voor binnen mijn aanstelling?
Stel dat je een aanstelling krijgt voor 5 dagen per week, dan krijg je bij benadering 40% van je werkweek tijd voor je studie. De rest van de tijd besteed je aan je andere taken. Daarnaast wordt er natuurlijk ook een inspanning verwacht in je vrije tijd.

Heb je als gastdocent ook een master nodig?
Gastdocenten beschikken over specialistische vakkennis en/of unieke ervaring in onze werkvelden. Een master is dan geen harde eis.

Combi bedrijfsleven/ docent

Kan ik docent worden naast mijn huidige werk?
Bij veel van onze opleidingen zijn we juist op zoek naar mensen die actief zijn in het werkveld. NHL Stenden bereidt de studenten voor op de beroepspraktijk door middel van ons unieke onderwijsconcept. Door je werk en onderwijs te combineren, kun je actuele ervaringen en ontwikkelingen met hen delen.

Naast docent zijn, wil ik ook graag blijven werken in het werkveld. Hoe valt dat qua uren te regelen? Werk ik dan op bepaalde dagen van de week voor NHL Stenden? Zodat ik op de andere dagen beschikbaar ben voor ander werk?
In je arbeidscontract spreken we af hoeveel dagen je werkt voor NHL Stenden. Je maakt vervolgens afspraken met je team op welke vaste dagen je beschikbaar bent. Op die manier is meteen helder welke dagen je op de hogeschool werkt en welke niet! Natuurlijk kan het voorkomen dat je op een ander moment ook nodig bent, maar dat gaat altijd in overleg.

Wat is een hybride docent?
Een hybride docent is een docent die het werken in het werkveld of als eigen ondernemer combineert met parttime docentschap.

Sollicitatieproces

Per wanneer worden er mensen gezocht?
Wij zijn continue op zoek naar nieuwe docenten, houdt onze website in de gaten en maak een job-alert aan om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe vacatures.

Kan ik een open sollicitatie indienen?
Wij zijn doorlopend op zoek naar docenten, dus houd onze website in de gaten voor actuele vacatures en schrijf je in bij het Career Centre voor een job alert: https://nhlstenden.easycruit.com/career-center/login.

Ik ben al jaren docent binnen het voortgezet onderwijs, heeft het voor mij zin om te solliciteren?
Het Voortgezet onderwijs is natuurlijk het werkveld van onze lerarenopleidingen. We zien je daar graag terug. Heb je naast ervaring in het (voortgezet) onderwijs ook nog ervaring in een van onze andere domeinen, zoals ICT of Techniek? Ook dan is je sollicitatie welkom.

Zijn jullie alleen op zoek naar hybride docenten?
Nee, we zijn op zoek naar docent-onderzoekers met rijke ervaring in de werkvelden waar wij toe opleiden. Is het een parttime functie dan is een hybride docent juist heel passend.

Kan ik als nieuwe docent ook mijn eigen vak meenemen?
Graag! Een van de redenen dat we graag werken met mensen uit de werkvelden van onze opleidingen is dat ze, naast hun passie voor de ontwikkeling van aspirant professionals, juist hun kennis meenemen in hun nieuwe rol als docent onderzoeker. Op die manier kan je onze curricula verrijken.

Arbeidsvoorwaarden

Hoeveel verdient een docent?
In de betreffende vacatures vind je hier meer informatie over. Ook kan je de cao van het hbo bekijken voor de verschillende schalen.

Jullie hebben meerdere vestigingen in het Noorden. Mag ik kiezen op welke locatie ik wil werken?
In een vacaturetekst staat altijd aangegeven welke locatie de thuisbasis is van de betreffende opleiding.

Moet ik als docent op meerdere locaties werken?
We vinden het altijd prettig als onze docent onderzoeker flexibel en breed inzetbaar zijn. In overleg werk je op meerdere locaties met altijd een vaste thuisbasis. Dit kan in de loop der jaren wijzigen.

Hoe ziet het inwerktraject voor nieuwe docenten er uit?
We proberen nieuwe docenten zo goed mogelijk te begeleiden tijdens hun eerste jaar. Dat betekent dat we veel aandacht besteden om je te informeren over wie we zijn, wat je van ons mag verwachten en wat we van jou verwachten. Je buddy, je leidinggevende en je team ( en je studenten) zijn daar belangrijke factoren in. Vanuit HRM bieden we een informatieplatform, professionalisering op maat en we faciliteren je kennismaking met de rest van de organisatie door middel van een introductiemiddag.

Soort aanstelling

Wat is de minimale en maximale aanstelling die NHL Stenden kan geven?
Wij hanteren een ondergrens van 3 dagen per week (0,6 fte). We vinden het belangrijk dat je naast je lesactiviteiten ook tijd hebt voor verbinding met je team en dat je je als docent blijvend kan ontwikkelen. De meeste vacatures die je online vindt zullen variëren tussen de 0,6 en 1,0 fte.

Ik zou graag freelance docent willen worden, dus zonder NHL Stenden contract. Is dat mogelijk?
Op onze website staan alleen vacatures die een aanstelling bij NHL Stenden betreffen. Op deze vacatures is het niet mogelijk om als freelancer te solliciteren.

CV

Ik heb een rijk cv en daardoor ook een rijke leeftijd, kan ik ook solliciteren?
Bij NHL Stenden zijn we op zoek naar mensen die zich kunnen verplaatsen in studenten, verbinding kunnen maken met onze werkvelden en les kunnen geven in ons onderwijsconcept DBE. Dat heeft niets met leeftijd te maken, wel alles met je mindset en persoonlijkheid. Daarnaast streven wij ernaar een diverse en inclusieve werkgever te zijn. De match met de kwaliteiten en mogelijkheden van onze medewerkers en wat de organisatie zoekt is dan altijd het uitgangspunt.

Ik heb een buitenlands diploma. Is dat geldig in Nederland?
Binnen de Europese Unie zijn richtlijnen opgesteld voor de wederzijdse erkenning van diploma's. Op de site van de Nuffic  staat alle informatie hierover.

Webinars

Kan ik de webinars ‘Werken bij NHL Stenden’ en ‘Docent zijn en Docent worden’ terugkijken?
Dat kan zeker, we hebben de webinars opgenomen. Klik hier om het terug te kijken.

Over NHL Stenden

Ik wil graag meer weten over de verschillende academies, waar kan ik terecht?
Op de website www.nhlstenden.com kan je veel informatie terugvinden over onze academies/opleidingen.

Meerdere Hbo-instellingen in het Noorden zoeken nieuwe docenten. Waarom zou ik als aankomend docent bij NHL Stenden moeten komen werken en niet bij bijvoorbeeld de Hanzehogeschool?
Met studenten werken kan je inderdaad op alle hogescholen, maar met ons onderwijsconcept DBE, ons internationale profiel en onze eigen manier van doen… zijn wij net een beetje anders!

Internationaal/taal

Werven jullie ook internationale collega’s?
Op dit moment zijn er enkele internationale vacatures, zodra er meer mogelijkheden zijn delen we deze op onze vacaturesite.

Ik spreek geen Nederlands, welke mogelijkheden zijn er om toch docent bij jullie te worden?
NHL Stenden heeft diverse internationale opleidingen waar in het Engels lesgeven wordt en de voertaal veelal ook Engels is.

Kan ik als onderzoeker aan de slag als ik geen Nederlands spreek?
Dit is een mogelijkheid bij onze internationale opleidingen en lectoraten.