Afbeelding
Harmonizing Sustainability: Evaluating Practices and Communication in European Music Festivals
Afbeelding
Harmonizing Sustainability: Evaluating Practices and Communication in European Music Festivals

Harmonizing Sustainability: Evaluating Practices and Communication in European Music Festivals

Projectleider
Projectleider: Bianca Harms
Looptijd
februari 2023 t/m juli 2023
Domeinen
Communicatie, Media en Design

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor muziekfestivals door de grote milieu- en sociale impact. Festivals moeten niet alleen duurzamer opereren, zij hebben ook het potentieel om duurzame acties te bevorderen. Communicatie over duurzaamheidsinspanningen door festivals kan het bewustzijn van het publiek vergroten en hen inspireren. Daarom werkt het lectoraat samen met Eurosonic Noorderslag (ESNS) en studenten van de minor Music Management om inzicht te krijgen in de huidige stand van duurzaamheid bij Europese muziekfestivals en hoe zij hierover communiceren met hun publiek. 

Motivatie 

ESNS is een non-profit muziekconferentie en showcasefestival dat zich richt op het wereldwijd promoten van Europese artiesten en hun muziek. ESNS heeft de lancering van de carrières van verschillende bekende artiesten ondersteund door hen een platform te bieden om hun talent te laten zien. ESNS speelt ook een cruciale rol bij het bevorderen van Europese samenwerkingen in de muziekindustrie via initiatieven zoals het ESNS Exchange programma, die het boeken van Europese acts op festivals buiten hun thuisland vergemakkelijkt. ESNS streeft ernaar om in de toekomst een volledig duurzaam festival te worden en erkent het belang van duurzaamheid in de sector. Het gebrek aan informatie over duurzaamheidspraktijken van muziekfestivals vormt echter een uitdaging. Om dit probleem aan te pakken, werkt ESNS samen met het lectoraat en de minor Music Management aan dit onderzoeksproject. Het project heeft de huidige stand van duurzame praktijken in Europese muziekfestivals geëvalueerd en geanalyseerd hoe deze festivals communiceren over hun duurzaamheidsinitiatieven. Met dit onderzoek streven ESNS en haar partners ernaar bij te dragen aan de bevordering van duurzaamheid in de muziekfestivalindustrie en om de communicatie over duurzaamheidsinspanningen te stimuleren.

Projectaanpak  

Er zijn twee methoden gebruikt om te onderzoeken in hoeverre ESNS Exchange-festivals zich inzetten voor duurzaamheid en hoe ze communiceren over hun duurzaamheidspraktijken: een content analyse en een enquêteonderzoek. Studenten van de minor Music Management hebben de content analyse uitgevoerd en het lectoraat was verantwoordelijk voor het enquêteonderzoek. De onderzoeken hebben waardevolle inzichten opgeleverd in de duurzaamheidsthema's die festivals in hun bedrijfsvoering behandelen en de communicatie hierover op de festival websites. 

Projectpartners:  

Eurosonic Noorderslag