Afbeelding
Header project Veggielab
Afbeelding
Header project Veggielab

Veggielab

Projectleider
Annalies Brijker
Looptijd
februari 2023 t/m december 2023
Domeinen
Communicatie, Media en Design

Dit project draait om de vraag: welke mediaconcepten kunnen effectief worden ingezet om de inwoners van Noord-Nederland aan te sporen tot een duurzamer (en gezonder) voedingspatroon?

Wat is de aanleiding voor het project?

Een gezond voedingspatroon is een duurzaam voedingspatroon en vice versa. 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen. De Nederlandse bodem raakt steeds verder uitgeput met nadelige effecten op de productie van gezonde gewassen en het milieu. Er zijn andere manieren van landbouw die de biodiversiteit en de bodem kunnen versterken zoals biologische landbouw en natuur-inclusieve landbouw.

Veggielab is een 'POP-3 samenwerking voor innovatie project' met als doel om “partijen uit de gehele keten te laten zien hoe agrariërs hun gewassen op de boerderij kunnen bewerken tot halffabricaten (ready-to-use) en eindproducten (ready-to-eat, ready- to-cook) en zodoende hun positie in de keten kunnen versterken, leidend tot een beter verdienmodel. Hierbij wordt een symbiose bewerkstelligd met het runnen van een boerenbedrijf vanuit de principes van natuurinclusieve landbouw. Daarmee willen partijen ook laten zien dat het loont om van gangbare landbouw over te stappen op natuurinclusieve landbouw”. Het consortium heeft ook behoefte aan meer inzicht in welke media- en communicatie interventies ingezet kunnen worden om een duurzamer en gezonder voedingspatroon van de bevolking te stimuleren. Waarbij ook wordt onderzocht wat we kunnen leren van andere landen waar het voedingspatroon al bestaat uit meer ecologisch verantwoorde voeding.

Projectaanpak

Op basis van een diepgaand literatuuronderzoek wordt onderzocht welke communicatie-interventies effectief zijn in het motiveren van een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Daarnaast wordt er door middel van een kwantitatief onderzoek de kennis en voorkeuren van de inwoners van Noord-Nederland voor biologische en natuurinclusieve voeding geïnventariseerd. Op basis van de resultaten wordt er samen met studenten van de Master Content & Media Strategy onderzocht welke mogelijke media-interventies kansrijk zijn om een duurzaam en gezond voedingspatroon te stimuleren.

Project partners

Afbeelding
afbeelding onderzoeksrapport

Onderzoeksrapport Voedingswijs

Brijker, A., Galama, J., Harms, B. & Lesscher, L. (2023). Impactvolle communicatie interventies voor het stimuleren van gezond en duurzaam voedingsgedrag in Noord-Nederland.

Afbeelding
afbeelding onderzoeksrapport

Onderzoeksrapport Gezonde en duurzame voeding

Brijker, A. & Harms, B. (2023). Interventies voor het stimuleren van gezond en duurzaam voedingsgedrag.