Afbeelding
boa's
Afbeelding
boa's

Verkenning online BOA’s

Online gedrag en misstanden in de openbare ruimte verplaatsen zich steeds vaker naar digitale platforms. Wat zijn de mogelijkheden voor BOA's?
Projectleider
Dr. Willem Bantema en Mr. Jesse Meindertsma
Looptijd
juni 2025 t/m februari 2026
Domeinen
Digitale veiligheid

Online gedrag en misstanden in de openbare ruimte verplaatsen zich steeds vaker naar digitale platforms. Toch is er weinig bekend over de rol van BOA’s hierin. Dit project verkent hoe BOA’s en toezichthouders online toezicht kunnen houden binnen juridische, ethische en praktische kaders. De resultaten vormen de basis voor een pilot in de gemeente Groningen.

Wat is de aanleiding voor het project? 

Steeds meer interacties en misstanden in de openbare ruimte vinden plaats in digitale omgevingen. Gemeenten en politie verkennen deze online dimensie, maar voor BOA’s en toezichthouders is er nauwelijks een duidelijk kader of werkwijze. Vooral in domein 1 (Openbare Ruimte) is behoefte aan handvatten. Dit project wil inzicht geven in de juridische en organisatorische mogelijkheden, inclusief de toegevoegde waarde voor wijk- en jeugdboa’s. De verkenning moet leiden tot een bruikbare handreiking die ook rekening houdt met preventie en communicatie.

Wie is het projectteam?

Het project wordt uitgevoerd door het lectoraat ‘Bestuur en Veiligheid in een Digitaliserende Samenleving’ van NHL Stenden Hogeschool. Het team bestaat uit dr. Willem Bantema, mr. dr. Jesse Meindertsma en mr. Denise de Boer. Zij hebben ruime ervaring met praktijkgericht juridisch onderzoek. Studenten kunnen betrokken worden bij de dataverzameling of analyse, bijvoorbeeld bij interviews of literatuuronderzoek.

Hoe pakt het projectteam dat aan?

Het team hanteert een mix van juridische analyse, literatuurstudie, interviews met beleidsmakers en BOA’s, en een expertmeeting. De juridische en beleidskaders worden in kaart gebracht via bronnenonderzoek. Praktijkinzichten worden verkregen via interviews met gemeenten, BOA’s en experts. Op basis hiervan wordt een handreiking ontwikkeld waarin duidelijk wordt welke rol BOA’s online kunnen spelen en onder welke voorwaarden. Een pilotfase volgt mogelijk na afloop.

Wat zijn de voornaamste (of voorlopige) resultaten?  

De verkenning start met een looptijd tot januari/februari 2026. In overleg wordt besloten het project te verlengen tot juli en mogelijk speelt NHLS ook nog een rol bij de evaluatie van een mogelijke implementatie van een online rol van BOA’s bij de gemeente Groningen.