Het roer om

Danice Kuijper (23)

“Ik besefte dat ik iets wilde gaan doen waarin ik echt van betekenis kan zijn”

Danice Kuijper is deeltijdstudent aan de flexibele deeltijdopleiding Social Work. Ze voelt zich als een vis in het water nu ze de opleiding volgt waar ze écht voldoening uithaalt.

Al op jonge leeftijd is Danice nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. “Als klein meisje observeerde ik andere kinderen in de klas, ik was nieuwsgierig en wilde alles over ze weten. Dat sociale zat er al vroeg in.” Toch kiest Danice niet voor een opleiding in de sociale sector. “Ik was 17 en vond het lastig om de juiste keuze te maken. Ik koos met mijn verstand. Het werd de opleiding Communicatie, dat leek me breed genoeg om alle kanten mee op te kunnen.” Zes jaar later besluit Danice om toch haar gevoel te volgen en te kiezen voor de opleiding waar haar hart echt sneller van gaat kloppen.

Prison Break

“Tijdens de opleiding Communicatie maar ook daarna bleef ik altijd een onderbuikgevoel houden. Na het afronden van de opleiding werkte ik een tijdje als intercedent bij een uitzendbureau. Daar hielp ik mensen niet alleen aan een baan, maar was ik er ook voor ze als ze bijvoorbeeld een burn-out hadden. Dat sociale sprak me vooral aan, maar uiteindelijk draait het in zo’n bedrijf toch om de cijfertjes. Ik besefte dat ik iets wilde gaan doen waarin ik echt van betekenis kan zijn en vroeg mezelf af; wat trekt mij van nature aan en waar word ik blij van? Mensen helpen en beter willen begrijpen is daar een van, dat heb ik van jongs af aan al. En ik vind series zoals Prison Break en Vis à Vis super interessant omdat het gaat over psychische stoornissen en het behandelen daarvan. Ik besloot de Online Infoavond te volgen om te kijken welke deeltijdopleiding hierbij aansluit. Toen ik hoorde over de brede kennis die je bij Social Work opdoet wist ik het zeker: hiermee kan ik mensen helpen die het psychisch moeilijk hebben en doen wat écht bij me past.”

“Ik besloot die stemmetjes in mijn hoofd te negeren en te luisteren naar mijn gevoel en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.”

Stemmetjes

Danice besluit haar twijfels overboord te gooien en haar hart te volgen. “Natuurlijk spookten er wel even gedachtes door mijn hoofd als, ik heb al een opleiding afgerond en, dan ga ik weer een aantal jaren de boeken in. Ik besloot die stemmetjes in mijn hoofd te negeren en te luisteren naar mijn gevoel en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Omdat ik nu iets doe wat ik echt leuk vind en wat me interesseert gaat het leren van de stof

me veel makkelijker af. Het scheelt daarnaast ook enorm dat je tijdens een deeltijdopleiding met allemaal mensen studeert die ook heel bewust voor de opleiding gekozen hebben. Die motivatie die je bij iedereen proeft werkt heel prettig.”

Flexibel en persoonlijk

De flexibiliteit van de deeltijdopleiding geeft Danice het laatste zetje om zich in te schrijven. “Ik vind het superfijn dat de opleiding zo flexibel en persoonlijk is. Zo werken we in verschillende modules waarbij je zelf mag kiezen welke onderwerpen aansluiten bij jouw persoonlijke doel. Zo volg ik nu onder andere een module die zich richt op de verschillen in type mens en gespreksvaardigheden. Hier leer ik gesprekstechnieken die me helpen in een gesprek met een cliënt. Wat ik ook erg waardevol vind, is dat je al direct dingen leert of doet die je kunt toepassen in de praktijk. Zo weet ik nu hoe je om moet gaan met signaleringen van huiselijk geweld en hoe je daar melding van maakt. Ook vind ik het heel prettig dat je de studie even kan pauzeren als dat zo uitkomt.”

“Mensen helpen aan een betere toekomst, een veilige haven zijn voor mensen met psychische problemen, dat is mijn missie.”

Ambities

Naast haar opleiding doet Danice vrijwilligerswerk bij een instelling die een maatje aanbiedt voor ex-gevangenen. “Wanneer deze mensen terugkomen in de maatschappij zijn ze vaak erg geïsoleerd van de buitenwereld. Ik ga met ze in gesprek en kijk of het goed met ze gaat. Zo probeer je de kans op terugval te verkleinen. Het mooie is, dat ik wat ik leer tijdens de opleiding hier direct kan toepassen. Inmiddels ben ik gestart als ambulant begeleider via Team050. Ik begeleid hier jongeren met diverse gedrags- en ontwikkelingsproblemen. De opleiding stimuleert werken in de sector enorm en helpt je ook bij het vinden van een werk- en leerplek. Mijn missie? Mensen helpen aan een betere toekomst en een veilig haven zijn voor mensen die het psychisch moeilijk hebben.”

Net als Danice benieuwd wat jouw carrièrekansen zijn?

En ben je geïnteresseerd om te starten met een deeltijd of duale studie? Kom dan naar het webinar Werken & Studeren op dinsdag 24 augustus. Je komt hier alles te weten over de mogelijkheden bij NHL Stenden. Je kunt hier naast het luisteren naar een presentatie van onze collega ook chatten met Werken & Studeren experts over financiën, toelatingseisen en andere onderwerpen.