Afbeelding
cur-orientatie-op-educatief-leiderschap
Afbeelding
cur-schoolleider-vakbekwaam.

Schoolleider Vakbekwaam voor het basisonderwijs

Start in
september
Locatie
Bakkeveen
Lesdag
Woensdag

Een vakbekwame schoolleider geeft sturing aan goed onderwijs door gebruik te maken van de talenten van teamleden, door een koersvast beleid te voeren en hierbij verantwoorde en strategische keuzes te maken.

Heb je de post-hbo-opleiding Schoolleider basisbekwaam succesvol afgerond, en wil je je verder ontwikkelen als schoolleider? Met de vervolgopleiding Schoolleider vakbekwaam ontwikkel je jezelf verder op post-hbo-niveau. Je leert te werken vanuit een visie op leiderschap en onderwijs, maar ook maatschappelijk verantwoord opereren komt aan de orde. Je leert gebruik te maken vanuit (kwaliteits)kaders en te werken vanuit geldende systemen en dat alles in de context van jouw eigen school. Je zorgt dat je gebruik maakt van de talenten van jouw teamleden door een koersvast beleid te voeren en hierbij strategische keuzes te maken.

  • Vervolgopleiding na de post-hbo-opleiding Schoolleider Basisbekwaam
  • Jouw schoolleiderschap verder ontwikkelen en verdiepen
  • Richting geven aan duurzaam beleid t.a.v. schoolontwikkeling
  • Met praktijkonderzoek sturing geven aan onderwijsontwikkeling
  • Vanuit een waarderend kader leidinggeven aan een professionele cultuur.

 

Kenmerken

Diploma
Diploma
Start in
september
Locatie
Bakkeveen
Taal
Nederlands
Studieduur
1 jaar
Opleidingstype
Post-hbo
Lesdag
Woensdag
Incompany
Nee

Wat kun je verwachten?

Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot professioneel onderzoek. Je ontwikkelt een eigen visie op onderwijskundig leiderschap en weet verschillende strategieën, concepten en theorieën te benutten voor de school- en onderwijsontwikkeling. Je beheerst aantoonbaar competenties binnen de leiderschapspraktijken van de schoolleider PO op vormgevend niveau. Je kunt je registeren in het Schoolleidersregister PO als Registerdirecteur Onderwijs.

Voor wie is deze cursus?

De post-hbo-opleiding Schoolleider vakbekwaam is een vervolg op de post-hbo-opleiding Schoolleider basisbekwaam. Het is een voorwaarde dat je deze opleiding óf een vergelijkbare leidinggevende cursus of opleiding in het onderwijs succesvol hebt afgerond. Met deze opleiding kun je je vervolgens verder ontwikkelen in je rol als schoolleider in het basisonderwijs. 

 

Martine van Vondel en Patrick Westerdijk over de schoolleidersopleiding

Martine van Vondel, schoolleider SBO de Triade, Wolvega en SBO de Kampingerhof, Oosterwolde

"De schoolleidersopleiding heeft mij veel meer gebracht dan alleen het leren van het vak tot schoolleider. Het heeft mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling een enorme stimulans gegeven. Je leert jezelf kennen op manieren die je verrassen, je ontwikkelt je op zoveel verschillende gebieden dat er een omslag komt in je denken en handelen. Daarnaast krijg je vanuit verschillende perspectieven literatuur aangeleverd die je visie op onderwijs, leiderschap en verandering helder maakt. De contacten die je opbouwt tijdens deze opleiding heb ik als zeer waardevol ervaren. De kerndocenten zijn professionals die je ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling. Kortom, deze opleiding is meer dan leren alleen en biedt je de kans om jezelf op vele verschillende vlakken te ontwikkelen."  

Patrick Westerdijk, directeur Koningin Wilhelmina school, Leeuwarden.

“Wat voor leider ben ik en wat is mijn DNA als leider? Dankzij het inspirerende en gevarieerde lesaanbod, de verdiepende onderwerpen en de deskundige begeleiding heeft de Schoolleidersopleiding Vakbekwaam mij het antwoord op deze vragen gegeven. Het heeft mij als startend schoolleider een stevig basis gebracht waardoor ik nu die schoolleider ben die zijn leiderschap gedeeld inzet, de verschillende kwaliteiten in het team wil zien te benutten, echte betrokkenheid wil creëren, eigenaarschap stimuleert en die de focus heeft op het teamresultaat. Kortom: “Ik ben die leider die ik zelf zou willen hebben”.

Leiderschapstrajecten

De post-hbo-opleiding Schoolleider vakbekwaam wordt gegeven door ECNO. Dit is een afdeling binnen NHL Stenden waar je terecht kunt voor advies, opleiding en training, coaching, interim-management, mediation en onderzoek, voornamelijk binnen het onderwijswerkveld. Bekijk ook andere leiderschapstrajecten van het ECNO.