Deeltijd studeren, maar geen tijd? The time is yours met deze 5 tips!

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging op je werk? Zet jij de volgende stap in je carrière? Of wil je dit jaar eindelijk die lang gekoesterde droom waarmaken? Er zijn volop redenen om naast je werk een deeltijdstudie op te pakken. Maar waar haal je de tijd vandaan? Met deze 5 tips red je het wel!

1. Neem de tijd voor je keuze

Studeren naast je werk is een investering in jezelf. Een investering waar je de nodige studie-uurtjes voor vrij moet maken. “Neem daarom de tijd om een weloverwogen keuze te maken”, vertelt Alvar van Rijn, decaan bij NHL Stenden Hogeschool. "Stel jezelf altijd allereerst de vraag: wat maakt deze opleiding de moeite waard? Maak een lijst met wat de studie je oplevert op de korte en lange termijn. Zet daar tegenover wat het je gaat kosten: tijd, energie en geld. En besluit dan of de baten opwegen tegen de kosten. Als het antwoord ja is, dan weet je dat je een goede kans maakt door te zetten als het nodig is.”

2. Breng je weekschema in kaart

Met een kosten-baten-analyse alleen ben je er echter nog niet. Want hoe ga je studeren inpassen in je nu al bomvolle agenda? Alvar: "Neem een willekeurige week en breng per uur of halfuur in kaart wat je doet. Wanneer werk je? Hoe lang slaap je? Hoeveel uur besteed je aan quality time met je gezin? Wanneer je alles in kaart hebt, komt de moeilijkste opdracht. Streep activiteiten weg totdat je 20 uur over hebt. Dat is wat er gemiddeld per week aan studietijd staat voor een deeltijdstudie van 4 jaar. Kom je maar op 15 uur? Geen probleem. Misschien kun je de lesstof sneller behandelen doordat je al de nodige ervaring hebt of maak je bewust de keuze om langer over je studie te doen. Die 20 uur is een schatting. Jij bent zelf baas over je studietempo. Lukt het om tijd vrij te plannen voor je studie? Dan kun je door naar stap 3. Oh ja: niet onbelangrijk: check je nieuwe schema even met je partner."

3. Zorg voor routine

Routine is de sleutel naar succes zonder overbodige moeite. "Routine zorgt namelijk dat je minder discipline nodig hebt", legt Alvar uit. "Wanneer je met je partner of gezin afspreekt dat zaterdag jouw studiedag is, dan kun je hier routine van maken. Door iedere week op hetzelfde moment aan de slag te gaan met je studie, zul je merken dat het je gemakkelijker af gaat. Het voelt niet meer als verplichting, maar als gewoonte. Dit zorgt er bovendien voor dat je op zaterdagavond tevreden terug kunt kijken op de dag en je studie los kunt laten. Routine geeft meer vrijheid dan je denkt."

4. Besteed je tijd effectief

Het lijkt misschien een open deur, maar besteed je studietijd effectief. En dat is nog best lastig. "Alles begint bij het creëren van een goede studieomgeving", benadrukt Alvar. "Aan de keukentafel leren is niet verstandig met kinderen die naar voetbal of hockey moeten. Kies voor een rustige werkplek. Dat kan thuis zijn, maar voor veel mensen werkt het uitstekend om buiten de deur te studeren. Als je ergens naartoe gaat, herinnert je omgeving je er de hele tijd aan om te studeren. Dat is makkelijk, want dan blijf je in die flow. Thuis wordt je vaak alleen maar afgeleid door die belastingaangifte in het postvakje of de afwas op het aanrecht."

5. Onthoud: tijd is geld

Tijd is geld. Het is het fundament voor onze economie. Vandaar de laatste tip: beschouw je opleiding als je werk. Alvar: "Wanneer je je studie net zo serieus neemt als je baan, weet je zeker dat je je tijd effectief besteed. Want let wel: in die 20 uur per week dat je in de boeken zit, had je ook heel andere nuttige dingen kunnen doen. De mindset 'Tijd is geld' is voor velen een uitstekende stimulans."

Benieuwd of een deeltijdstudie in jouw agenda past?

Kom naar onze evenementen of vraag een oriëntatiegsprek aan en ontdek hoe jij werk, studie en privé kunt combineren.

Meer informatie