Agnieszka Buursma-Kostrowska

Afbeelding
Agnieszka Buursma-Kostrowska
“Na tien jaar werkervaring in de ICT-inkoop was ik toe aan iets nieuws”
Agnieszka Buursma-Kostrowska
Alumna Serious Gaming

Agnieszka Buursma-Kostrowska (40) volgde de deeltijdmaster Serious Gaming. Dit deed ze naast haar baan als ICT-inkoper bij een nutsbedrijf en het moederschap.

“Na tien jaar werkervaring in de ICT-inkoop was ik toe aan iets nieuws. Ik wilde me verder ontwikkelen, iets wat ik op dat moment miste in mijn baan. Ik ben sterk geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en menselijke relaties in combinatie met ICT en innovatie. Dat maakte deze master zo interessant. Mijn werkgever moest ik nog wel even overtuigen. Bij Serious Gaming denken mensen al snel aan spelletjes, dus ik moest wel kunnen uitleggen hoe dat aansloot bij mijn werk als inkoper. Maar deze opleiding gaat echt niet alleen over games maken. Je wordt geen game-engineer; veel meer gaat het over verandermanagement, over verbeteren en innoveren, en dat speelt overal een rol. Je leert games gebruiken om een gewenste situatie te krijgen. Deze studie kun je daardoor eigenlijk overal mee combineren.”

“Je leert games gebruiken om een gewenste situatie te krijgen”

Aan de slag voor eigen werkgever

“In totaal heb ik drie projecten gedaan voor mijn huidige werkgever en daarnaast nog games ontwikkeld voor andere opdrachtgevers. Als afstudeerproject bouw ik nu voor mijn werkgever een game die een complex proces simuleert waar we in ons bedrijf tegen aanlopen. Zo’n game kan overigens digitaal of analoog zijn. Ik ben zelf meer fan van analoge games, omdat je daarbij fysiek elkaars reactie kunt zien. Ook onthoud je dingen beter als je met tastbare spullen bezig bent. Mijn afstudeergame is bijvoorbeeld een puzzel met vijf vraagstukken, waaronder minigames met lego of simpelweg met pen en papier.” “Het leuke aan serious gaming is dat je op een luchtige manier serieuze vraagstukken aanpakt”

Het effect van serious gaming

“Het leuke aan serious gaming is dat je op een luchtige manier serieuze vraagstukken aanpakt, en dat je veel bereikt binnen korte tijd. Bij een training of workshop mis je vaak een aantal elementen die je bij gaming wel gebruikt, zoals competitie. Als je dat spelelement toevoegt, gaan mensen ineens presteren. Ook merk je goed waar het vastloopt als je situaties naspeelt. Serious gaming is dan ook een supergoed middel om mét elkaar het wiel uit te vinden, in plaats van dat het beleid vanboven wordt opgelegd. Daar zit een stukje psychologie achter, en dat komt ook aan bod bij de opleiding.” “Belangrijk was voor mij dat ik er 36 uur per week bij kon blijven werken”

Combineren met werk en gezin

“Belangrijk was voor mij dat ik er 36 uur per week bij kon blijven werken, omdat ik een gezin heb waarvan ik de kostwinner ben. Dat is best pittig om te combineren, zeker aangezien ik een perfectionist ben die alles goed wil doen. Maar inmiddels ben ik bijna afgestudeerd en ik heb alles op tijd afgerond, netjes binnen twee jaar. Als je het wilt, is het dus zeker te doen.”

Meer weten over Agnieszka? Bekijk dan haar Linkedin pagina.

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Serious Gaming.