Master Serious Gaming

M Serious Gaming, Master, deeltijd

Leer hoe je veranderingen bewerkstelligt in gedrag, inzicht en beleving van individuen, groepen en organisaties. Ontdek hoe je met simulatie- en game-interventies actuele verandervraagstukken in beweging krijgt richting de gewenste situatie. Wil jij gaming inzetten om veranderingen te bereiken? En wil je een opleiding volgen die je makkelijk kunt combineren met je huidige werk of studie? Volg de deeltijdmaster Serious Gaming en word een echte innovatiespecialist!

 • Praktijkgerichte opleiding.
 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes.
 • Vaste lesdagen met aanvullend e-consulting.
 • Werken aan je eigen casus: ontwikkel, test en implementeer je eigen simulatie- of game-interventie voor en in je beroepscontext.

Wat staat je te wachten?

Tijdens de masteropleiding Serious Gaming leer je hoe gaming structureel kan bijdragen aan oplossingen voor verandervraagstukken. Zo sla je een brug tussen mens en informatie- en mediatechnologie en laat jij gaming werken in de praktijk. De praktijk staat centraal tijdens de opleiding. Je richt je vooral op innovatie van en in de praktijk. Daarom werk je aan opdrachten die een relatie kennen met jouw eigen praktijk of de praktijken die je worden aangedragen via het netwerk van partners van de Master Serious Gaming..

Combinatie studie, werk en privé

Ben je op zoek naar verandering? Wil je doorgroeien, bijleren of je specialiseren? Bij NHL Stenden Hogeschool heb je de mogelijkheid om in deeltijd te studeren. Zo kun je een studie eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. 

Studiekenmerken

Diploma

 • Master of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Studie dagen

Maandag 09.00 tot 17.00 uur

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen. 

Jouw loopbaan

Al tijdens de master ontwikkel je een meerwaarde voor innovatieve projecten voor jouw huidige werkgever of binnen en andere context. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet leer je situaties te doorgronden. Je draagt bij aan verandering door kracht van serious gaming en simulation in te zetten.

Je gaat werken in multidisciplinaire teams en het kan per project verschillen welke rol je vervult. De ene keer treed je op als projectleider, die de juiste mensen met elkaar verbindt en de voortgang bewaakt. En voor een ander traject ben je de facilitator, die direct contact onderhoudt met gameontwikkelaars én eindgebruiker. En mocht het nodig zijn, dan kun jij straks moeiteloos schakelen tussen de verschillende rollen. De Master serious gaming leidt je niet op als ontwikkelaar van serious games, maar bent hier vaardig genoeg in om vanuit jouw rol het beste resultaat te bereiken!

Je weet serious games voor een grote diversiteit aan vraagstukken in te zetten. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Je wilt meer impact in onderwijs door in te spelen op intrinsieke motivatie. Hoe bereik je serieuze doelen met het spelen van spelletjes?

 • Jouw organisatie gaat meer met zelfsturende teams werken. Hoe komen medewerkers goed en snel in die nieuwe samenwerkingsvorm?

 • Je doelgroep zou meer moeten bewegen, maar dat wil je ze niet verplichten. Hoe kun je ze verleiden tot een actiever leven?

Onderwijsprogramma

De reguliere studieduur van de opleiding is 2 jaar. Elk jaar omvat 30 EC’s (studiepunten). Wanneer je begint met de opleiding, wordt er samen met je gekeken op welke wijze je het beste invulling kunt geven aan je studie.

Het aantal fysieke lesuren voor de opleiding is gemiddeld 8 uur per week. Verder verwachten wij een inspanning van 8 tot 12 uur per week aan zelfstudie. Het daadwerkelijk aantal uren dat je aan zelfstudie besteedt, verschilt per persoon.

De vaste lesdag is op maandag, dan ontmoet je elkaar in het atelier op de hogeschool. Op andere dagen maak je gebruik van de online community.

m_serious_gaming_sfeer

Toelatingseisen Serious Gaming

Alle hbo- en universitaire bacheloropleidingen verlenen toegang tot de master Serious Gaming. Voordat je je inschrijft, krijg je eerst een kwalitatieve intake. Hierbij wordt vastgesteld of jouw opleiding en ervaring aansluiten bij de instapeisen.

Met de intake bepalen we jouw startpunt voor de opleiding. Je levert informatie aan en bereidt een presentatie voor, die je op een intakemoment met andere toekomstige studenten en de docenten deelt. We kijken bij de intake niet enkel naar je inhoudelijke achtergrond, maar bijvoorbeeld ook jouw Engelse leesvaardigheid en persoonlijke motivatie om de master de doen.

Heb je geen hbo- of universitaire bacheloropleiding, maar functioneer je wel op dit niveau? Ook dan zijn er mogelijkheden. Neem contact met ons op om deze mogelijkheden te bespreken.

Studieopbouw masteropleiding Serious Gaming

Semesters

De masteropleiding Serious Gaming bestaat uit vier semesters. De effectieve toepassing van gaming in de praktijk staat daarin centraal. Je krijgt te maken met verschillende onderwijsvormen, die in elkaar overgaan: theorie, opdrachten en onderzoek. 

Blok 1: Explore

Je leert je breed en gedegen te informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van simulatie en serious gaming. Deze ontwikkelingen leer je kritisch te beoordelen en op waarde te schatten in de context van veranderkundige vraagstukken. Je ontdekt hoe je een goed onderbouwd advies kunt geven, hoe je prototypisch ontwerpt en je schrijft een paper.

Je richt je op het implementeren van je ontwerp, je leert serious games toepassen en je ontdekt hoe je verschillende game-interventies kunt begeleiden en realiseren. Daarbij leer je rekening te houden met de organisatorische en sociale context waarin (technologische) vernieuwing een plaats moet krijgen. 

Het thema van dit blok is ontwerpen en interactie. Je leert wat er komt kijken bij het multidisciplinair ontwerpen van innovatieve toepassingen en werkt aan eigen ontwerpen en prototypes.

In dit afsluitende blok werk je aan je Masterpiece dat zowel bestaat uit een getest prototype als ook beschrijving en verantwoording daarvan. Je voert zelfstandig praktijk- en ontwerpgericht onderzoek uit, gericht op het ontwikkelen en implementeren van serious gaming in de praktijk. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar een actueel thema binnen je eigen organisatie, of je participeert in het onderzoek van het lectoraat Serious Gaming. De resultaten zijn dus van betekenis voor de ontwikkeling en innovatie van je eigen beroepsomgeving of het praktijkonderzoek in bredere zin.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding Serious Gaming zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst.

Specialisaties

onderwijsconcept

NHL Stenden. Grensverleggend.

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom dagen wij je uit om jouw vaardigheden te versterken en nieuwe talenten te ontdekken. Deze uitdaging vindt niet alleen plaats in onze hogeschool; alles wat je leert pas je meteen toe op de werkvloer.
​In kleine teams van studenten, docenten en onderzoekers werk je aan real-life vraagstukken. Je doet dit samen met andere disciplines en de gevonden oplossingen gebruik je direct in de praktijk. Je hebt zelf de regie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Je wordt onderdeel van het uitgebreide netwerk dat we hebben opgebouwd in het Nederlandse en internationale bedrijfsleven. Onze innovatieve opleidingen sluiten aan bij wat het werkveld nodig heeft, nu en in de toekomst.
Als ondernemende en vindingrijke professional zet jij straks jouw kennis om in grensverleggende oplossingen. Je ontwikkelt een doordachte visie en kijkt verder dan je eigen vakgebied. Daarom kies je voor NHL Stenden; in een steeds sneller veranderende wereld maak jij straks het onmogelijke mogelijk.