Master Serious Gaming

M Serious Gaming, Master, deeltijd

Wil jij leren hoe je gaming kunt inzetten voor serieuze doeleinden, bijvoorbeeld om het gedrag van mensen te veranderen? En wil je een opleiding volgen die je makkelijk kunt combineren met je huidige werk of studie? Meld je dan aan voor de deeltijdmaster Serious Gaming!

 • Gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde principes
 • Veel aandacht voor de praktijk
 • Ontwikkel een game die je in jouw eigen beroep kunt gebruiken

Wat staat je te wachten?

Tijdens de masteropleiding Serious Gaming leer je hoe gaming structureel kan bijdragen aan oplossingen voor verandervraagstukken bijvoorbeeld voor digitale en analoge games. De praktijk staat centraal tijdens de opleiding. Daarom werk je aan opdrachten die aan jouw eigen werkomgeving raken of worden aangedragen door het netwerk van de master.  

De opleiding maakt onderdeel uit van een uniek netwerk waarin ontwerpend onderzoeken, professionele ontwikkeling en het verder brengen van de praktijk met Serious Gaming in samenhang zijn georganiseerd. Daarmee krijg jij als student een uitdagende en relevante leeromgeving vol mogelijkheden.  

Combinatie studie, werk en privé

Wil je doorgroeien, bijleren of je specialiseren? Bij NHL Stenden Hogeschool heb je de mogelijkheid om in deeltijd te studeren. Zo kun je een studie eenvoudig combineren met werk, gezin of andere zaken die je tijd vragen. 

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Master of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

2 jaar

Studie dagen

Maandag 09:00 tot 16:30 uur

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink. Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen. 

Jouw loopbaan

Al tijdens de master ontwikkel je een meerwaarde voor innovatieve projecten voor jouw huidige werkgever of binnen en andere context. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet leer je situaties te doorgronden. Je draagt bij aan verandering door kracht van serious gaming en simulation in te zetten.

Je gaat werken in multidisciplinaire teams en het kan per project verschillen welke rol je vervult. De ene keer treed je op als projectleider die de juiste mensen met elkaar verbindt en de voortgang bewaakt. Voor een ander traject ben je de facilitator die contact onderhoudt met gameontwikkelaars én eindgebruiker.  

De master biedt je een verdere professionalisering en leidt je op tot de ontwikkelaar van serious gaming interventies, niet tot (technisch) game developer. Je leert wel met dit specialisme samen te werken.

Voorbeelden van vraagstukken waar je je mee bezighoudt zijn: 

 • Je wilt jongeren laten leren door in te spelen op hun intrinsieke motivatie. Hoe bereik je serieuze doelen met het spelen van spelletjes?
 • Jouw organisatie gaat meer met zelfsturende teams werken. Hoe raken medewerkers snel gewend aan zo'n nieuwe vorm van samenwerking?
 • Je doelgroep zou meer moeten bewegen, maar dat wil je ze niet verplichten. Hoe kun je ze verleiden tot een actiever leven?

Onderwijsprogramma

De reguliere studieduur van de opleiding is 2 jaar. Elk jaar omvat 30 EC’s (studiepunten). Wanneer je begint met de opleiding, wordt er samen met je gekeken op welke wijze je het beste invulling kunt geven aan je studie.

Het aantal fysieke lesuren voor de opleiding is gemiddeld 8 uur per week. Verder zul je zo’n 8 tot 12 uur per week bezig zijn met zelfstudie. De vaste lesdag is op maandag, dan ontmoet je elkaar in het atelier op de hogeschool. Op andere dagen maak je gebruik van de online community. 

m_serious_gaming_sfeer

Toelatingseisen Serious Gaming

Alle hbo- en universitaire bacheloropleidingen verlenen toegang tot de master Serious Gaming. Wel wordt er eerst een intake gedaan om vast te stellen of jouw opleiding en ervaring aansluiten bij de instapeisen. We kijken niet alleen naar je inhoudelijke achtergrond, maar ook naar je Engelse leesvaardigheid en persoonlijke motivatie om de master te doen.

Heb je geen hbo- of universitaire bacheloropleiding, maar functioneer je wel op dit niveau? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Studieopbouw

De masteropleiding Serious Gaming bestaat uit 4 samenhangende semesters. De effectieve toepassing van gaming in de praktijk staat daarin centraal. Je leert theorie, werkt aan opdrachten en doet onderzoek.

Alle onderdelen van de opleiding komen ieder semester aan bod. Je werkt in toenemende mate zelfstandig aan je ontwikkeling in steeds complexer wordende leer-/werkomgevingen.

Bij de start van de opleiding verkennen we het serious gaming domein en werken we groepsgewijs aan eenvoudige praktijkvragen. Door ook zelf veel serious games te spelen en te analyseren, word je steeds kundiger in het ontwerpen en inzetten van Serious Gaming voor diverse vraagstukken.

Gedurende de opleiding leer je met design thinking en design based research steeds complexere praktijkvraagstukken verder te brengen.

In het derde semester kies je een afstudeercontext voor je meesterproef, het traject waarin je zelfstandig een Serious Gaming interventie ontwerpt en in de praktijk test en integreert.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding Serious Gaming zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Je werkt aan praktijkgerichte opdrachten en leert van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Specialisaties

Onderwijsconcept

Door grenzen te verleggen bereik je meer. Daarom dagen wij je uit om jouw vaardigheden te versterken en nieuwe talenten te ontdekken. ​In kleine teams van studenten, docenten en onderzoekers werk je aan real-life vraagstukken. Je doet dit samen met andere disciplines en de gevonden oplossingen gebruik je direct in de praktijk. Je hebt zelf de regie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Onze innovatieve opleidingen sluiten aan bij wat het werkveld nodig heeft, nu en in de toekomst. Als ondernemende en vindingrijke professional zet jij straks jouw kennis om in grensverleggende oplossingen. Je ontwikkelt een doordachte visie en kijkt verder dan je eigen vakgebied.