Anna Krassmann

Afbeelding
anna
“Ik weet als geen ander hoe het is om een nieuwe taal te leren’”
Anna Krassmann
Docente Leraar Duits

Docente Anna Krassmann (34) groeide op in het noorden van Duitsland. Tijdens haar masteropleiding ontdekte ze dat er in buurland Holland grote vraag was naar enthousiaste Duitse docenten. Anna greep deze kans met beide handen aan en verhuisde naar Nederland. "Ik weet als geen ander hoe het is om een nieuwe taal en cultuur te leren. Kennis die ik iedere dag gebruik in mijn lessen."

Sprong in het diepe

"Tijdens mijn opleiding aan de Carl von Ossietzky Universität in Oldenburg volgde ik enkele modules over de Nederlandse taal en cultuur. Ik ontdekte dat jullie in Nederland docenten Duits zochten. Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en ben met een Europese beurs naar Nederland gekomen. Ik wilde zelf ervaren hoe het was om in een andere cultuur terecht te komen en een nieuwe taal te leren."

Eigen ervaring

"De kennis die ik destijds zelf heb opgedaan komt me nog iedere dag goed van pas wanneer ik voor de klas sta. Ik vind het erg interessant om te onderzoeken hoe mensen een nieuwe taal leren. Daarbij gebruik ik mijn eigen ervaringen. Welke strategieën gebruikte ik zelf toen ik Nederlands leerde? Welke methode werkte het beste voor mij?"

Verschillende achtergronden

"Naast die onderzoekende rol als docente vind ik het contact met de studenten ontzettend fijn. Onze opleiding is erg kleinschalig, waardoor ik alle studenten bij naam ken. Iedere student heeft een eigen motivatie om voor de klas te staan. Juist die verschillende achtergronden vind ik inspirerend en gebruik ik in mijn lessen om vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp te kijken."

Positieve feedback

"De eerste les die ik al mijn studenten meegeef is dat het niet erg is om fouten te maken. Alleen door fouten te durven maken, kun je leren. Ook ik vond het zelf spannend om voor het eerst Nederlands te spreken. Maar juist door te oefenen en feedback te krijgen, word je steeds beter. Vandaar dat het geven van positieve feedback een standaard onderdeel is van mijn lessen."

Typisch Duits

"Naast de liefde voor de taal probeer ik tijdens mijn lessen ook liefde voor de Duitse cultuur over te brengen. Daarbij bespreken we zaken als literatuur en geschiedenis, maar ook actualiteiten krijgen een plek in mijn lessen. We vergelijken het Duitse nieuws met dat van Nederland. Wat is typisch Duits? En hoe kun je dat zelf gebruiken als docent in je eigen lessen? Ik zoek direct het linkje naar de praktijk."

Tweede thuis

"In 2013 ben ik naar Nederland gekomen. Een keuze waar ik nog geen dag spijt van heb gehad. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en geniet iedere dag van mijn werk. Na acht jaar in Amsterdam te hebben gewoond, zijn we net verhuisd naar Leeuwarden. Ik ben inmiddels zeer gehecht aan onze nieuwe woonplaats en de hogeschool. Nederland voelt inmiddels echt als een tweede thuis."

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Leraar Duits.