Anna van Oosterom

Afbeelding
Anna van Oosterom
“Voor jonge kinderen is alles nieuw en interessant, en het geeft heel veel voldoening dat je dat proces kunt ondersteunen”
Anna van Oosterom
Deeltijdstudent Pabo

Dat Anna van Oosterom juf wilde worden, wist ze al heel vroeg. En dat haar middelbareschooltijd niet helemaal vlekkeloos verliep, maakte voor het waarmaken van die droom niet uit. Na een mbo-opleiding doet ze nu de Pabo in deeltijd, waarbij ze 1 dag per week naar school gaat en 3 dagen per week werkt.  

Zeker weten!

“Na mijn eerste schooldag in groep 1 kwam ik thuis en wist ik het al: ik word juf! Omdat ik in een klas zat met alleen maar jongens, werd ik al snel het ‘hulpje’ van de juf. En dat heeft mijn gevoel alleen maar sterker gemaakt. Toen ik moest kiezen naar welke middelbare school ik zou gaan, maakte dat eigenlijk ook niet uit. Ik wist wat er moest gebeuren om op de Pabo terecht te komen, en dat is met een kleine omweg ook gelukt.”

Meer ervaring

“Ik wist al wel dat ik de havo niet ging trekken, dus werd het eerst vmbo. Daar ben ik van vmbo-tl nog afgezakt naar vmbo-kader, maar dat maakte ook geen verschil meer. Na het vmbo ben ik de mbo-opleiding Onderwijsassistent gaan doen. Voor mijn stage haalde ik een 9, dus dat was een fijne bevestiging dat ik bezig was met iets wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Na het afronden van die opleiding ben ik de Pabo in deeltijd gaan doen. De overstap van het mbo naar het hbo ging eigenlijk heel soepel, uiteindelijk was de stap niet zo groot als ik had verwacht. Natuurlijk was het sneller geweest om wel de havo te doen en dan direct naar de Pabo, maar nu heb ik gewoon wat meer jaren ervaring. En daar heb ik uiteindelijk alleen maar van geprofiteerd.”

Een pittige, maar mooie shortcut

“Normaal gesproken heb je tijdens deze opleiding elk halfjaar een zogenaamd leergebied. Omdat ik eventjes geen werk had, heb ik toen twee leergebieden in een half jaar gedaan. Dat was pittig, maar ook een mooie ervaring. Bovendien zorgt het ervoor dat ik sneller mijn diploma heb! Hoewel NHL Stenden erg groot is, heeft de Pabo wel zijn eigen ‘plekje’. Het voelt dus niet zo groot, en je bent vooral gewoon met je eigen club bezig. En je profiteert natuurlijk wel van de voordelen van zo’n grote onderwijsinstelling, zoals de contacten die NHL Stenden met het werkveld en andere onderwijsinstellingen heeft.”

Een waardevolle bijdrage

“Ik ben er 100% zeker van dat ik de rest van mijn leven op een school werk. Voor jonge kinderen is alles nieuw en interessant, en het geeft heel veel voldoening dat je daar als leerkracht aan kunt bijdragen en dat proces kunt ondersteunen. Je ziet ze stuk voor stuk groeien, en dat is het mooiste wat er is.” 

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd). Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Basisonderwijs of bezoek één van onze open dagen.