Anne Flikkema

Afbeelding
Anne Flikkema
“Ik vond bizar veel dingen leuk. Dan is het lastig kiezen.”
Anne Flikkema
Alumna opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Hoe kies je jouw ideale opleiding wanneer je veel verschillende dingen leuk vindt? En hoe combineer je dat met alle drukte van het eindexamenjaar? En hoe kun je je in die drukte het beste voorbereiden op een Open Dag? Anne Flikkema (21) weet er alles van en vertelt hoe zij uiteindelijk een opleiding vond die helemaal bij haar past: de Pabo.

Keuzestress

“Eigenlijk was het eerst mijn plan om de hotelschool te gaan doen. Ik koos in 4 havo daarom voor het profiel Economie & Maatschappij, maar dit bleek uiteindelijk toch niets voor mij te zijn. Toen switchte ik naar Cultuur & Maatschappij en daar voelde ik me meteen thuis. Maar de vraag was: welke studie zou ik daarna doen? Ik vond namelijk bizar veel dingen leuk en dan is het wel erg lastig kiezen. Ik twijfelde onder andere tussen Communicatie, de Pabo en Communication & Multimedia Design. Allemaal studies met een creatieve én een menselijke kant.

Halverwege mijn examenjaar had ik hierdoor best wel last van keuzestress. En ondertussen moest er op school ook genoeg gebeuren. Mijn middelbare school legde bijvoorbeeld veel druk op de schoolexamens, want die kwamen er bijna aan. Ook legde ik wel wat druk op mezelf, want ik wilde het kiezen van mijn vervolgstudie zeker niet op het laatste moment laten aankomen. Het leek me niks om middenin de eindexamens ook nog eens mijn studie te moeten kiezen, want dan heb je het al druk genoeg.”

De juiste vragen stellen

“Om de keuzestress wat te bestrijden, ben ik lijstjes gaan maken. Ik heb een dag gezeten om alle plusjes en minnetjes van de verschillende opleidingen tegenover elkaar te zetten. Toen ik de Open Dag van NHL Stenden bezocht, wist ik hierdoor precies wat ik wilde vragen. Ik sprak met docenten en studenten van veel verschillende opleidingen en hierdoor kreeg ik een goed beeld van de opleidingsinhoud én de mensen die daar studeren. Ik kan iedereen ook echt aanraden om tijdens de Open dag zoveel mogelijk opleidingen te bezoeken, ook degene waar je over twijfelt. Door de juiste vragen te stellen en de sfeer te proeven, kun je zomaar tot nieuwe inzichten komen. En wat heb je te verliezen?

Mijn ouders gingen ook mee naar de Open Dag en die dachten echt op een leuke manier mee. Wanneer ik meeging in het enthousiasme van de studenten met wie ik sprak, kwam mijn vader soms met goede kritische vragen. Bijvoorbeeld over de valkuilen waar je tijdens de studie rekening mee moet houden. Het is fijn dat de studenten die je spreekt daar dan ook eerlijk over zijn, want dat helpt je gigantisch om een realistisch beeld van een opleiding te krijgen en zo je laatste twijfels weg te nemen.”

Na de Open Dag komen Proefstuderen

“Na de Open Dag had ik een zeer positief beeld van NHL Stenden. Wat me echt aansprak aan deze school was de persoonlijke aanpak. Ik kreeg het gevoel dat de docenten de studenten écht kenden. Ook de sfeer op de hogeschool zelf vond ik erg prettig en dat is iets wat ik zelf erg belangrijk vond in het kiezen van mijn studie. Die persoonlijke aanpak en goede sfeer ervaar ik na een paar jaar gestudeerd te hebben gelukkig nog steeds.

Om helemaal zeker te zijn van mijn keuze, heb ik me na de Open Dag direct aangemeld voor een dagje Proefstuderen. Hier werd mijn positieve beeld van de opleiding en de hogeschool meteen bevestigd. Er hing een fijne sfeer en ik had ook een leuke klik met de andere scholieren die ook kwamen Proefstuderen aan de Pabo. Na afloop dacht ik: hier zie ik mijzelf wel tussen zitten. Het resultaat? Nog voor de eindexamens had ik mijn keuze gemaakt!"