Afbeelding
student met boek
Afbeelding
student met boek

Pabo (Leraar Basisonderwijs)

Wil je graag voor de klas staan in het basisonderwijs? Kies voor onze hbo-opleiding Leraar Basisonderwijs.

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Meerdere locaties
Diploma
Bachelor of Education

Ben jij een creatieve doener en lijkt het jou leuk om te weken met kinderen van 4 tot 12 jaar? Ben je nieuwsgierig en vind je veel verschillende onderwerpen interessant? En vind je het leuk om anderen iets te leren? Dan is de opleiding Pabo jou op het lijf geschreven. 

Werken met kinderen zorgt voor verrassende uitdagingen, daardoor is geen dag hetzelfde. Uitdagingen die je met beide handen aangrijpt om jouw talent aan te boren. Jij wordt die avontuurlijke, ondernemende en kundige leraar waar het werkveld om staat te springen. Daarom kies je voor een baan in het onderwijs.

Persoonlijke leerroute 

Geen student is gelijk. Daarom geven we jou de mogelijkheid om de regie over jouw Pabo opleiding voor een deel zelf te bepalen. We werken met leergebieden van een half jaar (semester). Binnen zo’n leergebied werk je samen met studenten, docenten en werkveld aan real life vraagstukken. Binnen een leergebied kan je zelf richting geven aan je ontwikkeling. Wat je gaat leren ligt vast in leeruitkomsten. In je leer- en ontwikkeltraject word je begeleid door docenten en een coach: dit noemen wij een PPI-begeleider.

Internationale Pabo 

Op de locatie Meppel wordt de enige Internationale Pabo (International Teacher Education for Primary Schools) ter wereld aangeboden, waarmee je op internationale scholen in binnen- en buitenland aan de slag kunt.

Daarom kies je voor de Pabo opleiding:

  • Kleinschalige opleiding met veel persoonlijke aandacht 

  • Specialiseer je in het type basisonderwijs dat bij jou past: openbaar/christelijk/katholiek. 

  • Sta vanaf het eerste jaar van deze hbo-opleiding (begeleid) voor de klas. 

  • Ga na je studie direct aan de slag als leerkracht. 

  • Ruim 30% van onze studenten is man; uniek in Nederland! 

  • Volg een deel van je opleiding op onze internationale Grand Tour locatie in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. 

  • Topopleiding in Emmen volgens Keuzegids Hbo 2018, 2019, 2020 en 2021 en Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2023. 

Afbeelding
Topzegel 2018-2021 Emmen

Topopleiding

De opleiding Pabo (Leraar Basisonderwijs) in Emmen is in de Keuzegids Hbo van 2018 t/m 2021 uitgeroepen tot Topopleiding.

Wat staat je te wachten?

Denk je aan de pabo, dan denk je aan voor de klas staan. Maar werken in het onderwijs is veel meer dan lesgeven alleen. Je draagt als leraar bij aan alle zaken die spelen op jouw school. Naast basisvakken als taal en rekenen en didactische en pedagogische vaardigheden als leiding of uitleg geven, ga je ook aan de slag met het verbeteren van het onderwijs.

Jij houdt je bezig met de vraag hoe je kennis en vaardigheden het beste kunt overdragen op je leerlingen. De ontwikkeling van het kind staat hierin altijd centraal. Daarvoor ga je zelf aan de slag als onderzoeker, ontwerper en uitvoerder. Dat doe je op onze hogeschool, maar vooral ook tijdens je stage. Deze stage kan op een basisschool in binnen- of buitenland plaatsvinden.

Studiekenmerken

De bachelor Leraar Basisonderwijs richt zich op het ontwikkelen van skills die nodig zijn om succesvol te kunnen werken in het onderwijs. Je werkt onder andere aan je pedagogische vaardigheden (vaardigheden om kinderen te begeleiden en ondersteunen bij hun ontwikkeling) en didactische vaardigheden (vaardigheden om anderen iets te leren).

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Emmen, Groningen & Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten bij de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo)?

Denk je aan de Pabo, dan denk je aan voor de klas staan. Maar werken in het onderwijs is veel meer dan lesgeven alleen. Je draagt als leraar bij aan alle zaken die spelen op jouw school. Naast basisvakken als taal en rekenen en didactische en pedagogische vaardigheden als leiding of uitleg geven, ga je ook aan de slag met het verbeteren van het onderwijs. 

Tijdens de Pabo opleiding houd je je bezig met de vraag hoe je kennis en vaardigheden het beste kunt overdragen op je leerlingen. De ontwikkeling van het kind staat hierin altijd centraal. Daarvoor ga je zelf aan de slag als onderzoeker, ontwerper en uitvoerder. Dat doe je op onze hogeschool, maar vooral ook tijdens je stage. Deze stage kan op een basisschool in binnen- of buitenland plaatsvinden. Binnen de opleiding Pabo noemen we stage werkplekleren.

Afbeelding
Anne Flikkema
“Ik vond bizar veel dingen leuk. Dan is het lastig kiezen.”
Anne Flikkema
Studente Pabo (Leraar Basisonderwijs)

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!