Praktische zaken Bachelor Pabo (leraar Basisonderwijs)

Hier lees je of jij met jouw diploma direct toelaatbaar bent voor de opleiding Bachelor Pabo (leraar Basisonderwijs) en wat je kunt doen om je goed voor te bereiden op de Pabo.

Ook vind je hier een overzicht van de kosten voor de Opleiding tot leraar Basisonderwijs. 

Afbeelding
sfeer-rengerslaan-10-25

Toelatingseisen opleiding Leraar Basisonderwijs

Voor de opleiding Pabo heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek hier de mogelijkheden.

Goed voorbereid naar de pabo

Als je wilt starten met de pabo, is het belangrijk dat je voldoende basiskennis hebt van de vakken rekenen & wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Voor deze vakken moet je (soms) een landelijke toelatingstoets maken. 
Voor welke vakken jij een toelatingstoets moet maken, hangt af van je vooropleiding en in welke vakken je eindexamen hebt gedaan. Check welke dit voor jou zijn en hoe je je hierop kan voorbereiden: goedvoorbereidnaardepabo.nl 

Subsidieregelingen voor (toekomstige) leraren

Vanwege het grote tekort aan leraren, kun je gebruik maken van verschillende regelingen voor subsidie. Wanneer je geen recht hebt op studiefinanciering, kan je hierdoor toch voor een klein bedrag studeren. Check Tegemoetkomingen en subsidies lerarenopleiding - DUO om te zien hoeveel korting je kan krijgen op je collegegeld.

Kosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld je betaalt hangt af van een aantal factoren, zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. Lees hier meer over de collegegelden en de hoogte daarvan.  

Voor het werkplekleren (stage) tijdens je opleiding heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Hieraan zijn kosten verbonden. Zie justis.nl voor de actuele kosten en aanvraagprocedure.

Wettelijk collegegeld 2023/2024 € 2.314
Instellingscollegegeld 2023/2024 € 8.895
Wettelijk collegegeld 2024/2025 € 2.530
Instellingscollegegeld 2024/2025 € 9.730
boeken, readers en excursies € 1.100

Afbeelding
meisje met telefoon

Virtual Tour

Beleef onze campus in Leeuwarden of Emmen.

Check onze virtual tour.


 
Afbeelding
Anne Flikkema
“Ik vond bizar veel dingen leuk. Dan is het lastig kiezen.”
Afbeelding
Anne Flikkema
Anne Flikkema
Studente Pabo (Leraar Basisonderwijs)

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!