
Kun jij goed met kinderen omgaan, geef je graag het goede voorbeeld en wil je kinderen iets leren? En ben je geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek naar effectief leren, organisatie van onderwijs en verschillen tussen kinderen? Dan is de Academische pabo jouw studie!
Met de Academische pabo doe je een academische opleiding tot leraar basisonderwijs. Het is een wetenschappelijke en praktijkgerichte opleiding. In elke periode krijg je universitaire en pabo-vakken. Op de universiteit verdiep jij je in de theorie en leer je onderzoek doen. Op je stagescholen pas je de theorie toe in de praktijk. In de pabo-vakken komt vooral de praktische kant van het leraarschap aan bod.
Met twee bachelor-diploma's op zak (hbo pabo en universitair Pedagogische wetenschappen) heb je een sterke basis voor een toekomst als leraar.
Je kunt lesgeven aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Je bent ook in staat om wetenschappelijke inzichten over opvoeding en onderwijs te vertalen naar de onderwijspraktijk. Je kunt een voortrekkersrol vervullen op de basisschool waar je gaat werken.
Met de academische pabo kun je aan de slag als:
Voor de opleiding Academische pabo heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Heb je een andere vooropleiding dan vwo of een hbo-propedeuse? Neem dan contact op met studieadviseur Aletta Modderman (aletta.modderman@nhlstenden.com). Zij kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn.
In het eerste jaar leg je entreetoetsen af voor de vakken taal en rekenen.
Nadat je je hebt ingeschreven, loop je eerst een korte oriëntatiestage op een basisschool naar keuze en schrijf je een motivatiebrief. Daarna nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we of de opleiding bij je past.
De academische pabo is ook wel bekend onder de officiële naam Academische opleiding tot leraar basisonderwijs. Het is een wetenschappelijke en praktijkgerichte opleiding. In elke periode krijg je universitaire en pabo-vakken. Op de universiteit verdiep jij je in de theorie en leer je onderzoek doen. Op je stagescholen pas je de theorie toe in de praktijk. In de pabo-vakken komt vooral de praktische kant van het leraarschap aan bod.
In de propedeuse oriënteer jij je inhoudelijk op leren en lesgeven: je verwerft kennis van de leerstofopbouw en leerlijnen in de leermethode en verdiept je in onderwerpen als: lesvoorbereiding, lesorganisatie en instructie, evaluatie en feedback. In elk vak komt de rode draad van het leerjaar terug op wetenschappelijk en op didactisch niveau. Je benadert onderwerpen dus vanuit verschillende invalshoeken.
In de hoofdfase (tweede en derde jaar) verbreed jij je basiskennis. De verbreding zit deels in een uitbreiding van de leerlijnen voor de onderbouw van het basisonderwijs en deels in aanvullende onderdelen. In jaar 2 staat de verbreding van basiskennis van de leerstofdomeinen, de domeinspecifieke en algemene didaktiek en de onderzoekscomponent centraal. Er wordt een begin gemaakt met meer gedifferentieerd werken en orthopedagogische diagnostiek.
Jaar 3 kent een verdieping met een accent op zorg. In jaar 1 en 2 stond de basis van het beroep van leerkracht centraal. In jaar 3 is er meer aandacht voor verschillen tussen kinderen. Vanuit de Orthopedagogiek wordt aandacht besteed aan leer- en onderwijsproblemen, gedragsproblemen en diagnostiek en hulpverlening.
In jaar 4 staat het zelfstandig functioneren in de klas en op school centraal. De opleiding wordt afgesloten met een LIO-stage (semester 1) en een bachelorwerkstuk (semester 2). Je loopt LIO-stage in een groep naar keuze en volgt vakken over de schoolorganisatie en effectiviteit van onderwijs. Met het bachelorwerkstuk over een onderwijskundig onderwerp wordt de opleiding afgerond.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.