Afbeelding
ba-academische-pabo-vt-lwd-emmen-gron
Afbeelding
ba-academische-pabo-vt-lwd-emmen-gron

Academische pabo

Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Groningen
Diploma
Bachelor

Wil je lesgeven aan kinderen en ben je ook geïnteresseerd in studies als Pedagogische Wetenschappen, Psychologie, Sociologie, Orthopedagogiek of Onderwijswetenschappen? Sta je graag met beide benen in de praktijk en heb je ook behoefte aan theoretische verdieping? Bij de Academische Pabo in Groningen komen al deze puzzelstukjes bij elkaar!

De Academische Pabo in het kort 

Wij leiden je in vier jaar tijd op tot een academische leerkracht voor het basisonderwijs die goed kan lesgeven, kritisch meedenkt over onderwijsvernieuwingen en -ontwikkelingen en die in staat is om op een wetenschappelijk verantwoorde manier (praktijkgericht) onderzoek te doen naar wat wel en wat niet werkt in het onderwijs, en waaróm dat zo is.  

De Academische Pabo biedt een geïntegreerd programma waarbij je zowel de Pabo doet als de universitaire bachelor Pedagogische Wetenschappen. Aan het eind van de opleiding heb je een Pabo-diploma van NHL Stenden en een universitair diploma Pedagogische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van je studie kun je aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs of in een ander onderwijsgerelateerd beroep. Je kunt ook kiezen om verder te studeren voor een masterdiploma of voor een combinatie van studeren en voor de klas staan.  

Daarom kies je voor de Academische Pabo:

  • Wordt een leraar basisonderwijs mét die extra kwaliteiten om mee te denken over onderwijsvernieuwingen en -ontwikkelingen 
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas 
  • Krijg les van zeer ervaren docenten van de RUG, Hanzehogeschool en NHL Stenden 
  • Kleinschalige opleiding met persoonlijke aandacht 
  • Ontvang in 4 jaar een Pabodiploma + een universitair diploma Pedagogische Wetenschappen 
  • Grote baankans na het afstuderen 
Afbeelding
Meet the originals voltijd open dag

Open Dag Voltijd

4 juni 2024, 16.00 - 20:00 uur

Open Dag

Studiekenmerken Academische Pabo

Met de Academische pabo doe je een academische opleiding tot leraar basisonderwijs. Het is een wetenschappelijke en praktijkgerichte opleiding.

Diploma
Bachelor
Start in
september
Locatie
Groningen
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Opleiding van hoog niveau  

De Academische Pabo is specifiek gericht op het opleiden van academische leerkrachten. De vakken van de Pabo en de bachelor Pedagogische Wetenschappen zijn goed op elkaar afgestemd. Je ontwikkelt een kritisch-constructieve houding die je kunt inzetten voor het verbeteren van het (basis)onderwijs. Je leert diepgaande, theoretische kennis over onderwijs en leerprocessen koppelen aan praktische inzichten. (Praktijk)onderzoek doen op scholen is een belangrijk onderdeel van de Academische Pabo.  

Direct op stage   

Je maakt snel kennis met de praktijk: wat je leert aan theorie zie je terug in de lespraktijk en andersom. Tijdens je stage ontwikkel je vaardigheden als leidinggeven, organiseren, enthousiasmeren en helder uitleggen.

Zeer ervaren docenten

De Academische Pabo in Groningen is een samenwerking tussen de opleiding Pedagogische Wetenschappen van de RUG en de Pabo's van NHL Stenden en Hanzehogeschool. Je krijgt les van zeer ervaren docenten van deze drie instellingen.

Kleinschalige opleiding

Je hebt in principe alleen colleges met studenten van de Academische Pabo en brengt veel tijd met ze door tijdens de hoor- en werkcolleges en in kleine intervisiegroepen. Het contact met je docenten is laagdrempelig.   

Wat staat je te wachten bij de Universitaire Pabo?

Het studieprogramma van de Pabo op de universiteit bestaat in elke periode uit universitaire vakken, pabo-vakken en stage. We maken voortdurend de koppeling tussen praktijk en theorie en verbinden de inhoud van de vakken met de leeftijd van de doelgroep die centraal staat in het studiejaar. Zo kun je wat je leert direct in het onderwijs toepassen. Op de universiteit verdiep je je in de theorie van het onderwijs en leer je onderzoek doen. In de pabo-vakken komt vooral de praktische kant van het leraar-zijn aan bod.  

Afbeelding
Ervaringsverhaal Jesper van Haastrecht
“Dit is het beste van twee werelden”
Afbeelding
Ervaringsverhaal Jesper van Haastrecht
Jesper van Haastrecht
Alumnus AOLB

Wil jij meer weten of wat je gaat doen tijdens de opleiding Academische Pabo? Lees hier hoe de studie Academische Pabo is opgebouwd.

Wat kan ik worden na afronding van de opleiding Pabo universitair? Alle informatie over jouw toekomst vind je hier.

Wat je moet weten over de opleiding Academische Pabo. Wat zijn de toelatingseisen van de Academische Pabo.

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!