Annemiek Annen

Afbeelding
sfeerfoto rengerslaan 8 trap
“De opleiding zorgt ervoor dat ik zelfverzekerd elke situatie aankan.”
Annemiek Annen
Student Integrale Veiligheidskunde

Annemiek Annen, student Integrale Veiligheidskunde, is nergens bang voor. Annemiek wil later aan de slag bij het arrestatiesteam of de dienst speciale interventies. Hoe het is om in een extreme situatie te moeten handelen, ondervond ze zelf tijdens een oefening op grote schaal.

“Nadat ik gestopt was met de opleiding International Marketing, heb ik een aantal cursussen gevolgd, waaronder criminologie en particulier onderzoeker. Na het volgen van deze cursussen wist ik het zeker, ik ga de opleiding Integrale Veiligheidskunde doen. Het lijkt me super om hiermee later bij het arrestatieteam of de dienst speciale interventies te kunnen werken. Door de strenge fysieke eisen heb ik nog wel een plan B nodig, voor mij wordt dat terrorismebestrijding vanaf kantoor.”

Vluchten is geen optie meer

“Studenten van onze opleiding mochten meedoen aan een grootschalige crisisoefening van Veiligheidsregio Fryslân. Bij de oefening waren 150 specialisten van onder andere de politie, dienst speciale interventies, het arrestatieteam en de brandweer. Zelf heb ik twee situaties mogen spelen als figurant. Beide situaties speelden zich af binnen hetzelfde scenario. Zelf heb ik als figurant twee situaties mogen spelen. De school was overgenomen door terroristen die de studenten als gijzelnemer hielden. De eerste keer lukte het te ontsnappen, en verschool ik mij buiten de school. De tweede keer had ik bij deze oefening de mogelijkheid niet. De dienst speciale interventies werd toen ingezet om ons te bevrijden. Dat vond ik ontzettend spannend en tegelijkertijd leerzaam om te zien. Het was natuurlijk een oefening maar je ziet wel heel duidelijk alle gevolgen. Een van de ‘terroristen’ had namelijk ‘schoten’ gelost op één van mijn klasgenoten waardoor ze als het echt zou zijn, geraakt zou zijn. Deze oefening voelde voor mij zo echt en heeft mij een bevestiging gegeven dat dit vakgebied bij me past.”

Perfecte combinatie tussen praktijk en theorie

“De opleiding is de perfecte combinatie tussen praktijk en theorie. Als je weet waarvoor je het doet, zoals die toffe baan bij het arrestatieteam, is het zeker haalbaar. We hebben nu een project over jeugdcriminaliteit. In de ene periode zijn we hard aan het werk geweest met onderzoek, als resultaat daarvan hebben we een verkenningsrapport opgesteld. In het tweede deel van het project zijn we druk met het bedenken van de oplossing. Dit project voeren we uit binnen de gemeente Leeuwarden. Je leert dus uit het echte werkveld, waardoor je erg goed voorbereid wordt. Veel van de docenten die ons lesgeven komen uit het werkveld. De combinatie van theorie, ervaren docenten en veel praktijk zorgt ervoor dat we voor de meest extreme situaties worden voorbereid en later met een zelfverzekerd gevoel het vak kunnen uitvoeren.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Integrale Veiligheidskunde.