Antje Greidanus

Afbeelding
antje-greidanus
“De komende veertig jaar alleen maar werken? Ik vind het veel te leuk om te leren.”
Antje Greidanus
Deeltijdstudent Leraar Fries

Lange tijd hetzelfde doen vindt Antje maar saai. Zij zoekt liever de uitdaging en variatie op. Vandaar dat ze na een paar jaar werken als orthopedagoog in de dyslexiezorg besloot om verder te studeren voor leraar Fries. En wat haar betreft is ze nog lang niet uitgeleerd! 

“Ik hou wel van een beetje actie, ik ben al snel uitgekeken op dingen. Op een gegeven moment zat ik in die sleur van opstaan, werken, eten, slapen en dan weer werken… Ik dacht: wil ik dit wel, de komende veertig jaar alleen maar werken? Dat beviel me niet, ik wilde meer uitdaging en besloot naast mijn werk verder te leren voor docent.”  

“Ik zat in een sleur van opstaan, werken, eten, slapen en dan weer werken. Dat beviel me niet”  

Een trotse Fries 

“De keuze viel al snel op Fries, omdat het mijn moedertaal is en ik het erg leuk vind om het perfect te spreken en schrijven. En hoe meer mensen ik straks als docent enthousiast kan maken voor het Fries, hoe meer ik eraan bijdraag dat het gebruik van de taal niet verwatert. Het is een heel leuke taal om te leren, maar dat moet ik anderen nog even duidelijk maken! Mijn ideaalbeeld is dat ik ooit mijn werkzaamheden kan combineren: op een middelbare school deels als orthopedagoog werken en deels als docent Fries.” 

“Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken voor het Fries, hoe meer ik eraan bijdraag dat de taal niet verwatert”

Is het niet te duur?  

“Ik twijfelde nog omdat ik bang was dat het te veel zou kosten. Een volledige studie kon ik niet betalen. Daarom maakte ik een afspraak met een docent van de opleiding. Zij legde uit hoeveel het precies zou kosten voor mij, en dat bleek heel betaalbaar! Ook zei ze dat ik versneld door de opleiding heen kon, omdat ik met mijn vooropleiding vrijstelling kan krijgen voor bepaalde modules. Toen dacht ik: dan is het wel te doen! Dus na dat gesprek heb ik me vrij vlot ingeschreven.” 

“Bij een lerarenopleiding betaal je veel minder collegegeld” 

Niet zo streng met deadlines 

“Het valt me alles mee hoeveel tijd de opleiding kost. Mijn vorige was aan de universiteit, dus was ik al veel gewend qua leren. In de eerste weken moest ik de balans nog even vinden, omdat ik er eigenlijk net wat te veel naast werkte. Nu werk ik nog 28 uur en valt het goed te combineren. Ik heb heus weleens een hartstikke drukke week waarin ik niet aan een bepaalde opdracht toekom. Maar dan stuur ik een mailtje naar de docent of ik het na het weekend kan inleveren, dat vinden ze meestal prima. Ze snappen wel dat je in het weekend wat meer tijd hebt en zijn dus niet heel streng.”  

Leuk om te leren  

“Ik ben wel bang dat ik weer de uitdaging ga missen als ik wat langer bezig ben, dus heb ik al besloten dat ik hierna nog de master Leraar Fries ga doen. Daarmee kan ik op de middelbare ook lesgeven aan de bovenbouw. Daar heb je leerlingen die het vak Fries kiezen en het dus echt willen leren, en dan kun je meer de diepte in gaan. Na de master wil ik misschien nog een vervolgonderzoek doen. Ik vind het gewoon veel te leuk om te leren en zo doe ik steeds weer wat nieuws!” 

Tips voor twijfelaars 

“Als je ook twijfelt om naast je werk te studeren dan is mijn advies: zoek gewoon contact met de opleiding en vraag naar de mogelijkheden. Oriënteer je op hoe zo’n lesdag eruitziet en hoeveel tijd je kwijt bent. Je zult zien dat ze ruim meedenken over welke route je als deeltijder kunt volgen op basis van je vorige diploma’s. Ook is het belangrijk om met je werk af te stemmen dat je weer gaat studeren, zodat ze weten welke dag je voor hen werkt en dat je op de andere dagen ook echt vrij hebt voor je opleiding. Dan is het allemaal goed te doen.”  

“Na een gesprek met een docent heb ik me vrij vlot ingeschreven” 

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd) en de Master Leraar Fries in Leeuwarden én in Groningen. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Fries of bezoek één van onze open dagen.