Astrid Klein Swormink

Afbeelding
astrid-klein-swormink-14
“Na mijn tussenjaar weer lekker knallen op het hbo”
Astrid Klein Swormink
Student Leraar Biologie

Tijdens haar mbo-opleiding voor onderwijsassistent bleek Astrid vooral het werken met wat oudere kinderen leuk te vinden. Kon ze niet beter doorstuderen voor docent in het voortgezet onderwijs? En in welke richting dan? Na haar afstuderen nam ze een oriënterend tussenjaar, met als besluit een hbo-opleiding in haar eigen lievelingsvak: leraar biologie. “Ik kreeg er heel veel zin in: na mijn tussenjaar weer lekker knallen op het hbo.” 

“Toen ik op een Open Dag kwam van NHL Stenden was mijn eerste reactie: wow, wat een allemachtig grote school. Die dag kreeg ik een mooie sfeerimpressie. Ze lieten het gedeelte zien waar je met de opleiding komt te zitten en ik praatte met veel studenten en docenten. Het bleek een redelijk kleine studie, waar je geen grote hoorcolleges hebt, maar de docenten je juist persoonlijk begeleiden. Het is een goed aangeschreven hogeschool en ik hoorde veel positieve verhalen. Dat maakte me heel nieuwsgierig naar hoe het eraan toegaat op het hbo.” 

Doe lekker je ding 

“In het begin was het best een switch, ik kwam wel wat dingen tegen die anders waren. Van een APA-literatuurlijst had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord, dat is echt zo’n hbo-ding. Maar vanaf dag één wist ik dat dit de goede keuze was. Al bij mijn eerste stage kwam het enthousiasme voor het onderwijs terug: dít is wat ik wil doen later. Het was wel even wennen om de stages langzaam op te moeten bouwen; op het mbo hadden we al 4 dagen per week stage, nu nog maar 1, waarin je eigenlijk alleen toekeek. Ik wist al hoe het eraan toegaat voor de klas, dus dat voelde als een stap terug. Toen ik dat tegen mijn stagebegeleider zei gaf die me meteen het vertrouwen om zelf meer voor de klas te staan. ‘Doe lekker je ding!’ zei ze.”  

Huiswerk? Ach, dat komt wel … 

“Door mijn mbo-opleiding had ik een voorsprong op pedagogiek en docent-zijn, maar voor het onderdeel biologie moest ik wel aanpoten. Dat vak had ik sinds de middelbare school niet meer gehad! Maar in het begin was het allemaal zo gezellig op de opleiding, in die leuke klas met al die nieuwe ervaringen. ‘Ach, dat komt wel’, dacht ik dan. En zo kwam het dat ik in de laatste week van dat semester alles nog moest doen. Een leermomentje! Het is gelukkig allemaal goed gekomen, ik heb alle deadlines gehaald en heb nooit verslagen moeten herkansen, maar ik hou mijn planning nu wel beter in de gaten.” 

Je leerlingen verder helpen 

“Op het hbo krijg ik vooral meer verdieping in pedagogiek. Tijdens een stage observeerde ik eens een leerling die opvallend gedrag had laten zien, om te kijken hoe we konden inspelen op zijn leerbehoefte. Ik las zijn hele dossier door en daar zag ik dat hij vroeger tijdens het zelfstandig werken vaak een koptelefoon op had. Waarom had hij dat nu niet meer? Ik vroeg het aan mijn stagebegeleider, die was even verbaasd en na overleg met de leerling kreeg hij weer een koptelefoon. Die jongen was lekker actief en hield van praten waardoor hij snel afgeleid was, maar met een noisecancelling-koptelefoon kon hij in z’n eigen wereld blijven. Het was een mooie blijk van waardering toen het daarna weer beter ging met hem.” 

Wat speelt er buiten school? 

“Ik wil me nog verder specialiseren in zulke hulpvragen. Als je erachter wilt komen waar bepaald gedrag wegkomt kun je van alles doen: iemands hele dossier doorlezen, overleggen met de mentor, een orthopedagoog inschakelen, de thuissituatie achterhalen. Daar wil ik meer over leren. Voor het volgende semester moest ik een minor kiezen, dat is een kans om je in zulke dingen te verdiepen. Via ‘Kies op maat’, waar je minors kunt zoeken bij andere onderwijsinstellingen in Nederland, vond ik eentje over gezond opgroeien. Daarin ga ik ook over die thuissituaties leren. Er kan van alles spelen wat invloed heeft op school, bijvoorbeeld dat iemand een ouder mist, of in aanraking is geweest met de politie. Ik hoop dat dit me nog meer psychologische verdieping brengt, want ik streef ernaar dat ieders leerbehoefte wordt gezien als ik voor de klas sta.” 

Is het hbo niet te moeilijk? 

“Als je ook twijfelt over de overstap naar hbo zou ik zeggen: gewoon doen! Het lijkt een hele stap, maar NHL Stenden heeft prettige docenten die geïnteresseerd zijn in jou als beginnend docent. Ze weten wat je vooropleiding is en staan altijd open om je te helpen. Daardoor heb ik nooit gedacht: waar ben ik aan begonnen? Zolang ik goed mijn planning in de gaten houd en vragen stel als ik ergens tegenaan loop, merk ik weinig problemen. Ik ben heel blij met mijn keuze!” 

Ook een onderwijsopleiding volgen aan de nummer 1 onderwijsopleider in Noord-Nederland? Deze opleiding kan je volgen op NHL Stenden in Leeuwarden (voltijd of deeltijd) of als kopopleiding. Meer weten? Neem dan snel een kijkje op de opleidingspagina Bachelor Leraar Biologie of bezoek één van onze open dagen.