Leraar Biologie

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Biologie, Bachelor, voltijd

Ben jij nieuwsgierig en vind je het leuk om je te verdiepen in de verschillende manieren waarop planten en dieren functioneren? Lijkt het jou een uitdaging om biologische kennis zo vorm te geven dat leerlingen actief bezig gaan om dit te leren? Dan is de hbo lerarenopleiding Biologie iets voor jou. Van molecuul tot ecosysteem en van onderwijskunde tot vakdidactiek: bij de studie Leraar biologie komt het allemaal aan bod.

 • Je leert door te doen. Je staat al vanaf jaar 1 voor de klas om jouw kennis in de praktijk te brengen.
 • Je werkt nauw samen met medestudenten, docenten en scholen in de regio. Je mag bijvoorbeeld praktijklessen of doe-middagen verzorgen. Leerlingen komen langs op de hogeschool of je geeft les op hun eigen school.
 • Je onderzoekt zelf, samen met medestudenten en docenten, hoe onderwijs het beste vormgegeven kan worden.
 • Je studeert aan een kleinschalige opleiding. Er is veel persoonlijke aandacht voor jou als student. De docenten weten wie je bent. Hun deur staat altijd voor je open!
 • Je studeert in een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig.

Wat staat je te wachten?

Leven fascineert je. Je wilt alles weten over cellen, fotosynthese, de bouw van planten en dieren en het milieu. Je vindt het geweldig om samen met jongeren problemen op te lossen en ze uitleg te geven over alles wat nodig is om levensprocessen mogelijk te maken. Biologie gaat over jou, over anderen en over de wereld om je heen. Jij weet wat er leeft in de natuur en wat er leeft onder jongeren en wilt dit graag combineren. Gaat dit over jou? Dan is Leraar Biologie iets voor jou. In het eerste jaar maak jij je de biologische basis eigen en werk je aan de ontwikkeling van een brede algemeen natuurwetenschappelijke basis.

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leraar Biologie?

Je wordt opgeleid tot leraar algemeen onderwijs (havo/vwo) en leraar beroepsonderwijs (vmbo/mbo).

Waar kun je aan de slag?    

Je kunt lesgeven op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Hoeveel kans heb je op een baan?

Landelijk gezien vindt 83% van alle afgestudeerden van de opleiding Leraar Biologie binnen anderhalf jaar een baan op niveau.

Voor afgestudeerde leraren in exacte vakken is er volop werk in het onderwijs. Ook op vacatures in andere sectoren kun je kansrijk solliciteren. Als docent leer je goed communiceren en problemen systematisch oplossen. Je kunt daarom ook denken aan een baan bij de overheid, als redacteur bij een educatieve uitgeverij of bij een adviesbureau.

b_exacte_vakken_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Leraar Biologie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M + biol of nlt;
 • C&M + biol of nlt.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M + biol of nlt;
 • C&M + biol of nlt. *

*Om deze studie succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havo niveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.

 • mbo-domein niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

placeholder

“Ik vind het belangrijk dat kinderen meer begrip voor de natuur krijgen.”

Doorstuderen na de opleiding Leraar Biologie

Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied en doorstuderen? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen voor een master degree. Je behaalt hiermee ook een zogenoemde eerstegraadsbevoegdheid.

studeren_lwd

Stage lopen? Dat doe je vanaf jaar 1!

Waar leer je het beste lesgeven? Voor en in de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen. In de hoofdfase ga je uitgebreider stage lopen. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’.

Waar kun je stage lopen?

Je kunt stage lopen op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Studieopbouw

In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar je aanspreekt en of je de studie aankunt. Dit doe je onder andere door middel van een stage. In de daaropvolgende jaren breid je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit.

Jaar 1

Ateliers

Je verdiept je op het leraarschap door middel van verschillende opdrachten uit het werkveld. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven zoals interactie met leerlingen, het maken van verantwoorde lessen en klassenmanagement.

Persoonlijke professionele ontwikkeling (PPO)

In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welkekennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet en je loopt een korte stage.

Vakken

 • scheikunde
 • wiskunde
 • celbiologie
 • soortenkennis
 • fysiologie van mens en dier

Persoonlijke professionele ontwikkeling (PPO)

Als vervolg op jaar één ga je jouw brede professionele basis verdiepen en verstevigen. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Daarbij word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.

Werkplaats leraarschap

Je verdiept je in het lesgeven waarbij het activeren van leerlingen centraal staat. Je volgt hiervoor cursussen en gaat hiermee in de praktijk aan de slag. In het tweede jaar ga je tijdens je stage lessen geven onder begeleiding van een coach. Ook met je professionaliseringstaak richt je je op het activeren van leerlingen.

Vakken

 • plant en bodem
 • biotechnologie
 • fysiologie

Persoonlijke professionele ontwikkeling (PPO)

In het derde jaar laat je zien dat je in staat bent om de afstudeerfase in te gaan. Je bepaalt in welke richting je je wilt specialiseren en je laat zien dat je jouw beeld van het beroep kunt koppelen aan je eigen handelen en aan de theorie.

Werkplaats leraarschap

In jaar drie laat je zien dat je verantwoorde lessen kunt geven, zowel op didactisch als vakdidactisch gebied. Naast (vak)didactiek verdiep je je in het begeleiden van leerlingen. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven en houdt hierbij rekening met verschillen tussen leerlingen.

Keuzemogelijkheden

In het derde jaar kun je kiezen voor een minor. Voorbeelden zijn:

 • ICT in het onderwijs
  In deze minor verdiep je je in het gebruik van ICT en moderne media in de klas. Een voorbeeld hiervan is Flipping the classroom. Dit is een methode waarbij je de klassikale kennisoverdracht vervangt door video’s en andere vormen van online instructie. Zo hou je meer klassikale tijd over voor het beantwoorden van vragen, verdieping en individuele aandacht. 
 • Lesbevoegdheid ander vak
  Je volgt modules bij een andere lerarenopleiding waardoor je de weg naar een tweede bevoegdheid kunt verkorten, bijvoorbeeld voor leraar Scheikunde.
 • Vakverdieping
  Met deze minor breng je meer diepgang aan in jouw vakkennis. Vooral als je na de bacheloropleiding nog een eerstegraads lesbevoegdheid wilt halen, is deze minor een aanrader. 
 • !mpuls
  Tijdens deze minor staat de wereld en de leerwens van de leerling centraal. Je maakt kennis met leertheorieën, differentiatie in de praktijk, coachingsvaardigheden en evaluatiemethoden.  

Vakken

 • evolutie
 • microbiologie

Afstudeerrichting

Binnen je afstudeerrichting algemeen vormend onderwijs (avo) of één van de afstudeerrichtingen beroepsonderwijs (vmbo of mbo)geef je zelfstandig les en verdiep je je kennis.

Zelfstandig lesgeven

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen, binnen de kaders van je opleiding, de school en je afstudeerrichting. Je toont aan dat je in staat bent om eigen onderwijs te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren.

Onderwijsprofessional

In jaar 4 toon je aan dat je als onderwijsprofessional kunt functioneren. Je kunt je handelen uitleggen en verantwoorden in lijn met je visie op het onderwijs en het beroep van leraar.

Afstudeeronderzoek

Tijdens je afstudeeronderzoek staat het ontwikkelen van onderwijs centraal. Je gaat onderzoek doen om een probleem op te lossen, toekomst gericht onderwijs te ontwikkelen en/of bij te dragen aan innovaties binnen een school.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

leraar-biologie-sic-2018

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leraar Biologie het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.