
Studieopbouw Bachelor Leraar Biologie
In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar je aanspreekt en of je de studie aankunt. Dit doe je onder andere door middel van een stage. In de daaropvolgende jaren breid je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit.

In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je leert welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en je loopt een korte stage. Daarnaast volg je inhoudelijke vakken, zoals scheikunde, wiskunde, celbiologie en soortenkennis.
Vakken
- scheikunde
- wiskunde
- celbiologie
- soortenkennis
- fysiologie van mens en dier
In het tweede jaar geef je zelf lessen onder begeleiding van een coach. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Verder verdiep je je dit jaar in onder meer biotechnologie, fysiologie en plant en bodem.
Vakken
- plant en bodem
- biotechnologie
- fysiologie
In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kiest dit jaar ook voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je meer inhoudelijke kennis van biologie? Of wil je juist werken aan je coachingsvaardigheden? Door modules te volgen bij een andere lerarenopleiding kun je de weg naar een tweede bevoegdheid verkorten. Zo kun je bijvoorbeeld ook als leraar Scheikunde aan de slag.
Vakken
- evolutie
- microbiologie
In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.
Design Based Education
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.
Internationale mogelijkheden
Bij NHL Stenden kun je een internationale ervaring en interculturele vaardigheden opdoen. Je kan namelijk kiezen om een deel van je studie, kort of langer, in het buitenland door te brengen bij een van onze partnerinstellingen voor hoger onderwijs. Ook biedt ons wereldwijde netwerk mogelijkheden voor online samenwerking met internationale studenten van onze partnerinstituten aan relevante projecten en casestudy's.
X-Honours
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Stage lopen vanaf jaar 1
Waar leer je het beste lesgeven? Voor de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je daarom al op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen. In de hoofdfase van de opleiding ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.
Waar kun je stage lopen?
Je kunt stage lopen op het havo/vwo en vmbo/mbo.
Onderwijscatalogus
Is dit de opleiding die je zoekt?
Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!