Vicevoorzitter van de medezeggenschapsraad
“In het eerste jaar heb ik me verkiesbaar gesteld voor de medezeggenschapsraad van NHL Stenden. Al snel was ik vicevoorzitter en kreeg ik een beeld van hoe de hogeschool werkte, je leert dan ook veel van bedrijfsvoering. En vanuit de opleiding kreeg de kennis mee om verschillende werkzaamheden die hierbij komen kijken, te kunnen doen. Je leert alle gebieden begrijpen: die van jurist, psycholoog en statisticus. Je spreekt hierdoor verschillende ‘talen’ en bent breed inzetbaar.”
China, het Thorbecke-initiatief en nuttig werk
“Ook kreeg ik de kans om twee weken op uitwisseling te gaan naar een universiteit in Guangzhou, China. Die liet ik niet aan me voorbijgaan. Verder ben ik samen met een medestudent het Thorbecke-initiatief gestart. Het is een netwerk dat studenten in contact brengt met bedrijven en organisaties. Als je laat zien dat je graag wilt, dan weten de docenten je op een gegeven moment ook te vinden als er weer eens een kans voorbijkomt.”
De perfecte stage
“Soms komt een kans uit een onverwachte hoek. Met mijn stage wilde ik graag de diplomatieke kant op. Het was mijn doel om te werken bij een ambassade in het buitenland. Dat wilde ik echt graag en ik had me er al een jaar op voorbereid om in Libanon aan de slag te gaan toen de coronacrisis toesloeg. Buitenlandse Zaken wilde daardoor niet meer met studenten werken, dus ging het niet door. Via via kwam ik op gesprek bij Agentschap Telecom. Ik had niet zoveel met telecom of overheidszaken, dacht ik. Uiteindelijk was ik na het gesprek toch enthousiast toen ze hadden uitgelegd wat de bedoeling was. Na mijn stageperiode boden ze me een baan aan op de afdeling Strategie en Communicatie en werken we nu aan uitrol van het 5g-netwerk in Nederland.”
Studeren in Zuid-Korea
“Voor mijn buitenlandstage wilde ik avontuur; in het diepe springen door naar een land te gaan waar ik nog nooit was geweest. Zuid-Korea wekte uiteindelijk mijn interesse en daar kon ik Politicologie en Diplomatie studeren in Seoul. Ik dacht: hoeveel studenten doen dit? Dit was een kans om mezelf te onderscheiden. Daarnaast worden Oost-Aziatische landen net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ik dwong mezelf om uit mijn comfortzone te gaan en daarmee was dit een van mijn beste keuzes tijdens de opleiding.”
Cultuur in Seoul
“Omdat de culturele verschillen zo groot waren en omdat vrienden de hele tijd vroegen hoe het was, besloot ik vanaf dag één elke week een blog bij te houden van mijn avonturen, dat bundelde ik later in een boek. Een van de dingen die me daar opviel, is dat Koreanen veel collectiever zijn dan Nederlanders. Als je daar je nek uitsteekt, krijg je zeker commentaar. Ook staan ze daar heel anders tegenover techniek; daar springt iedereen meteen op nieuwe technologieën, waar Nederlanders nogal sceptisch staan tegenover nieuwe dingen. Tot slot is de druk om te presteren daar enorm. Ik had genoeg Koreaanse klasgenoten die na de colleges nog naar de avondschool gingen om verder te studeren.”
Nuttig werk
“Inmiddels ben ik begonnen aan het laatste deel van mijn opleiding. Voordat ik aan mijn studie begon, wist ik al dat ik niet in een commerciële organisatie wilde werken. Ik wil me inzetten voor een publiek doel en een betere maatschappij. Dan kan ik over vijf of tien jaar zeggen: ik heb iets nuttigs gedaan. Hopelijk heb ik dan ook iemand kunnen helpen en laat ik een betere samenleving achter. Dat is wat ik zoek in een carrière.”
Wil je meer weten over de opleiding European Studies? Bekijk de opleidingspagina.