Daniel

Daniel Roskam

Student HBO-ICT

Daniel Roskam (21), student HBO-ICT, ziet programmeren als het zoeken van verschillende puzzelstukjes. In zijn 3e studiejaar gaat hij een minor volgen in Noorwegen en stage lopen bij de ING.

Daniel

”Programmeren is net puzzelen, de stukjes vallen langzaam in elkaar.”

“Mijn keuze voor de opleiding HBO-ICT was simpel. Ik heb een MBO opleiding ICT beheer gevolgd, daarom sloot deze opleiding er voor mij het beste op aan. Ik was ergens toch een beetje bang dat ICT eentonig zou zijn, maar de opleiding heeft mij het tegendeel bewezen. Door de goede balans tussen praktijk en theorie leer je het programmeren snel en kun je er mee experimenteren. Wel heb je voor de opleiding veel zelfstandigheid en discipline nodig om bepaalde opdrachten gedaan te krijgen. Voor mij is dit soms nog een struikelblok, maar met de juiste ondersteuning van leraren en medestudenten krijg ik het altijd gedaan.”

ICT is niet alleen maar 1’tjes en nullen

“De opleiding is erg praktijkgericht en er zijn veel verschillende projecten die we zelfstandig of in teamwork uitvoeren. Een van de opdrachten die ik het leukst vond was het maken van een 3D game. Tijdens deze opdracht was er complete vrijheid, hierdoor kon ik mijn creativiteit hier in kwijt. De keuze voor een arcade achtige look and feel van de game was snel gemaakt. De game was zo ontworpen, dat jij als speler de auto bent. De auto moet dingen ontwijken en we hebben ook verschillende power-ups in het spel gestopt. Waardoor de speler uitgedaagd wordt om deze power-ups te pakken.“

Theorie omzetten naar praktijk

“Ik heb heel erg veel zin in het derde studiejaar, voor mij staan er veel verschillende nieuwe dingen op het programma. In het derde jaar ga ik een minor volgen in Noorwegen. Hier ben ik geboren. Het voelt voor mij nog niet heel bijzonder, doordat ik er wel vaker geweest ben maar ik ben wel blij dat ik hier de mogelijkheid voor krijg. Naast de minor loop ik in het derde jaar ook stage gelopen. Ik heb gekozen voor een stage bij ING. Doordat ik hier de werksfeer al eerder geproefd heb met een bijbaan, wist ik dat ik hier stage wilde lopen. Naast de goede werksfeer verwacht ik hier het beste uit mezelf te kunnen halen en veel te leren door de langere projecten.”

Mijn toekomst met ICT

“Ik zie absoluut een toekomst in de ICT voor mezelf. Het lijkt me erg leuk om projectleider te zijn en mensen aan te sturen om alles goed te laten verlopen. Of een contactpersoon tussen de opdrachtgever en de projectleider te zijn. Ik weet nog niet waar ik mezelf later zie werken, maar ik verwacht er na dit jaar meer duidelijkheid over te hebben.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina HBO-ICT.