HBO-ICT

B HBO-ICT, Bachelor, voltijd

Kunstmatige intelligentie, informatisering en digitalisering: ICT is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De ICT-wereld is erg breed en je kunt er veel kanten mee op. Volg je ICT-ontwikkelingen en weet je hoe je deze moet toepassen? Dan is de opleiding HBO-ICT echt iets voor jou.

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je wordt onderdeel van een kleinschalige, hechte opleiding.
 • Je volgt praktijkgericht onderwijs.
 • Wij hebben aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling en de nieuwste technologieën.
 • Je krijgt les van gepassioneerde topdocenten uit het werkveld.

Wat staat je te wachten?

De opleiding stoomt je klaar tot een ICT’er met een brede kennis van software en bedrijfsprocessen. Je kunt je specialiseren in diverse richtingen, zoals game development, projectmanagement en kunstmatige intelligentie. Je leert meerdere computertalen en de bijbehorende theorie kennen, maar je ontwikkelt ook je communicatievaardigheden en organisatietalent. Tijdens de opleiding voer je projecten uit voor echte bedrijven.

Virtuele Robotday 2020

De jaarlijkse Robotday van NHL Stenden in Leeuwarden is hét evenement waar meer dan 150 tweedejaarsstudenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek het hele jaar naar uitkijken. Dit jaar vond de wedstrijd digitaal plaats. Onze studeten en docenten vertellen je er mee over!

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding HBO-ICT?

ICT is overal en het werkveld is daardoor erg breed. Mogelijke functies lopen uiteen van robotica-expert tot ICT-adviseur en van data-analist tot game developer. En natuurlijk kun je ook voor jezelf beginnen.

Je carrièreperspectief is hoe dan ook erg goed, want er is grote behoefte aan vakmensen in de ICT. Van alle afgestudeerden HBO-ICT vindt 96 procent binnen anderhalf jaar een baan op niveau (Bron: ROA). En voor wie avontuurlijk is ingesteld: je kunt over de hele wereld aan de slag!

Beroepsmogelijkheden

 • ICT-consultant
 • Organisatieadviseur
 • ICT-projectmanager
 • security officer
 • change manager
 • zelfstandig ondernemer
 • software engineer
 • game developer
 • security specialist
 • ICT-projectingenieur
 • data-analist

Waar kun je aan de slag?

Je carrièreperspectief is heel erg goed. Er is grote behoefte aan vakmensen, software engineers en projectleiders. Je kunt van Leeuwarden tot Tokyo aan de slag! Natuurlijk kun je ook voor jezelf beginnen!

b_hbo_ict_sfeer_2.jpg

Toelatingseisen HBO-ICT

Voor de opleiding HBO-ICT heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

.

“Kiezen voor een zekere toekomst: ICT is overal”

studeren_lwd

Stage lopen vanaf jaar 3

In het derde jaar ga je op stage en pas je de kennis en praktische vaardigheden die je hebt opgedaan toe bij een bedrijf. 

 

 • Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij bedrijven als Philips, Accenture, Chipsoft, ING en Grendel Games, maar ook bij de Koninklijke Luchtmacht, het CJIB

Voorbeelden van stage-opdrachten zijn:

 • Een app maken voor de klachtenafhandeling bij een verzekeringsmaatschappij
 • DLC maken voor een game van Wolfire Games
 • Een ‘gegevenspakhuis’ ontwerpen voor het Centraal Justitieel Incassobureau
 • Een IT-security check uitvoeren bij een aluminiumfabriek

Studieopbouw HBO-ICT

De opleiding leidt je op tot een ICT’er met een brede kennis op het gebied van software en bedrijfsprocessen. Daarnaast kun jij je specialiseren in diverse richtingen, zoals game development, projectmanagement en kunstmatige intelligentie. Communicatievaardigheden en het ontwikkelen van organisatietalenten zorgen ervoor dat je weet hoe je met mensen moet omgaan. Je leert tijdens de opleiding diverse computertalen en de bijbehorende theorie kennen. Daarnaast voer je tijdens de opleiding (software)projecten uit voor echte bedrijven. 

Tijdens de opleiding HBO-ICT leer je alles over software, programmeertalen, data-analyse en kunstmatige intelligentie. Je ontwikkelt een brede theoretische kennisbasis, maar er is ook veel aandacht voor de praktische toepassing daarvan. Zo werk je al vanaf het eerste jaar aan echte vraagstukken van opdrachtgevers.

 

 

Jaar 1

Je volgt modules met lessen en een aansluitend project. Hierdoor word je snel een brede ICT’er. Tijdens de eerste module richt je je op de basis van programmeren. Na deze module kies jij hoe je je verder wilt ontwikkelen. Hierbij kun je je richten op o.a. Security, Bedrijfsprocessen of Internet of Things. Bij het maken van deze keuzes word je volledig ondersteund door docenten en een studiecoach

Dit jaar kies je voor een specialisatie: Business & ICT of Software Engineering. Je krijgt dan op jouw keuze toegespitste projecten en lessen.

Business & ICT
Je leert hier onder andere hoe je een organisatie efficiënter laat werken met behulp van software en op welke manier bedrijfsprocessen met behulp van ICT bij een grote organisatie kunnen worden aangepast.

Software Engineering
Je gaat dieper in op de werking van software en hoe je die zelf kunt maken. Je leert hier onder andere hoe je een 3D-pooltafel maakt op een website, hoe je een computer 4-op-een-rij kan leren spelen met behulp van kunstmatige intelligentie en hoe je een robot kunt leren kijken naar zijn omgeving

In het derde jaar loop je een half jaar stage bij een bedrijf. Je kiest een plek die past bij jouw ambities. Na je stage kies je een minor om je kennis te verbreden of verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan Certified Ethical Hacking, Game Design, Ondernemen of Project Management. Je kunt minors volgen binnen NHL Stenden, maar ook bij andere hogescholen in binnen- en buitenland.

 

Binnen je specialisatie doe je projecten met het bedrijfsleven.

Afstuderen

Als afstudeerproject ontwikkel je een product waarmee je aantoont dat je op hbo-niveau denkt en werkt. Op deze manier geef je natuurlijk ook je visitekaartje af: jouw idee, jouw product, jouw toekomst!

Met één been in de praktijk

Tijdens de bacheloropleiding HBO-ICT werk je gedurende de eerste twee jaren aan je vaardigheden en competenties. Dit doe je door samen met je studiecoach modulen te kiezen die bij jou passen. Iedere module bevat een project. De modulen waaruit je kunt kiezen zijn:

Software Ontwikkeling

ICT draait om software. In deze module leer je hoe je jouw eigen game kunt programmeren.

Organisatiediagnose

Hoe is een organisatie ingericht? Is de organisatie winstgevend? Worden er innovaties toegepast? Dit zijn vragen om een bedrijf beter te leren begrijpen. In deze module leer je met deze verschillende aspecten rekening te houden.

Webdevelopment

Websites en apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. In deze module leer je hoe je met behulp van de nieuwste technieken een website of app maakt.

Internet of Things

Een koelkast die er voor zorgt dat de cola nooit op is of een app waarmee je een stereo bedient. In deze module leer je hoe je dit kunt maken.

Bedrijfsprocessen

Het bedrijfsproces verbindt de klant met het aangeboden product of de geleverde dienst. Kunnen bedrijfsprocessen zich aanpassen aan de ontwikkelingen in de markt? Dit kan SMART, Agile en Aligned. In deze module leer je hoe je deze voortdurende innovatie kunt implementeren.

Security en beheer

ICT-systemen zijn constant in de lucht. Hacks en bugs moeten snel opgelost worden. In deze module leer je hoe dit werkt.

3D graphics

Surrealistische werelden voor computergames en fotorealistische werelden voor reclames maak je met 3D computer graphics. Je bouwt de wereld en je programmeert de manier waarop de gebruiker zich in de wereld beweegt. Voor deze module heb je veel creativiteit en inventiviteit nodig.

Big Data

In de gezondheidszorg, in winkelketens, overal gebruikt men geavanceerde zoektechnieken om patronen in grote gegevensverzamelingen te vinden. Hiermee kun je het verloop van ziektes of het koopgedrag van klanten voorspellen. De opslag en verwerking van big data stelt hoge eisen aan hard- en software maar ook aan de beveiliging ervan.

Game development

GTA, Skyrim, Assassin’s Creed: allemaal games die ontwikkeld zijn door software engineers. Een belangrijk aspect binnen games is hoe tegenstanders reageren op de speler(s). Binnen deze module onderzoek je hoe je een tegenstander kunt voorzien van diverse kunstmatige intelligentie technieken.

Robotica

Samen met studenten van de opleidingen Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde ontwerp je een robotspider die allerlei hindernissen neemt, zelfstandig ballonnen lek prikt en een dansje maakt. Je gaat samen met jouw groep de strijd aan met andere robots.

IT Risk & Security

Hoe houd je onbevoegden, hackers, internetcriminelen en bedrijfsspionnen buiten de deur? Hoe zorg je dat na een overstroming, blikseminslag of brand de informatiesystemen weer snel up & running zijn? Via IT Risk en Security ontdek je welke risico’s bedrijven lopen en hoe ze zich hier tegen kunnen wapenen.

Informationmanagement

Bedrijven zijn op zoek naar goed onderbouwde adviezen. Jij gaat aan de slag met een probleem, bijvoorbeeld bij Achmea: ‘Hoe voorspellen we de drukte op de afdeling schademelding?’ of bij het Centraal Justitieel Incassobureau: ‘Hoe kunnen we onze aanpak van softwareontwikkeling verbeteren?’. Van jou wordt een goed onderbouwd advies verwacht. Oplossingen kunnen worden gezocht in vakken zoals informatiemanagement, IT-servicemanagement, BiSL (Business Information Services Library) en ERP (Enterprise Resource Planning).

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie Business & ICT

De specialisatie Business & ICT richt zich op de bedrijfskundige kant van ICT. Wil jij een bijdrage leveren aan het goed op elkaar afstemmen van mensen en ICT? Wil jij zaken verbeteren of kansen benutten met ICT? Dan is Business & ICT jou op het lijf geschreven.

Onderwerpen

Hoe voorkom je dat kosten de pan uit rijzen? Hoe zorg je ervoor dat alle medewerkers de juiste informatie op het juiste moment krijgen? ICT is niet voor iedereen even simpel. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alle werknemers in een bedrijf op de juiste manier met ICT kunnen én willen werken.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn:

 • Onderhoudsgegevens van straaljagers van defensie digitaliseren.
 • Werken aan service security & savings bij financiële of zorginstellingen.
 • Bij Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) ruimtegebrek aan de hand van big data in kaart brengen.

Verdiepende modules

 • Lean governance & compliance
 • Ondernemen
 • Information management
 • Project management

Specialisatie Software Engineering

De specialisatie Software Engineering richt zich op de de techniek én concepten achter software. Wil jij weten hoe een robot kan lopen, hoe je een website kan beveiligen of hoe je een game maakt? Dan is deze specialisatie iets voor jou!

Onderwerpen

Een software engineer is iemand die het ontwerpen, maken, testen en onderhouden van software voor zijn of haar rekening neemt. Binnen deze specialisatie leer je hoe je dit complete proces doorloopt en tot jouw eindproduct komt.

Voorbeelden van afstudeeropdrachten zijn:

 • Dynamische aansturing ontwikkelen voor een slimme robotarm.
 • Het verbeteren van informatiesystemen bij medische centra.
 • Het verbeteren van de beveiliging bij banksystemen.
 • Games maken voor de Nintendo Switch, Steam, PS4 of Xbox One

Verdiepende modules

 • Kunstmatige intelligentie
 • Internet of Things
 • Game development
 • Robotics

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.