
Is wiskunde één van je favoriete vakken? Kun je urenlang je hoofd breken om tot een oplossing te komen? Kun je goed samenwerken en jouw kennis gemakkelijk delen met anderen? Dan is Toegepaste Wiskunde jouw opleiding!
Toegepaste wiskunde gaat om het toepassen van wiskundige kennis en vaardigheden op complexe praktijkproblemen. Die problemen kom je overal in de maatschappij tegen en op allerlei gebieden. Hoe maak je een betrouwbare voorspelling van de verkoop van een nieuw product? Of hoe zorg je ervoor dat de wachtlijsten in het ziekenhuis verminderen? Misschien denk je er niet meteen aan, maar de basis van veel systemen die je dagelijks tegenkomt, is wiskunde.
Tijdens de opleiding Toegepaste Wiskunde ontwikkel je een brede kennisbasis in de wiskunde. Als specialist ben je niet alleen een expert in wiskunde, je leert ook hoe je een plan kunt presenteren, je oefent adviesvaardigheden en je leert projectmatig werken. Daarom werk je tijdens je opleiding in teamverband aan praktijkopdrachten. Daarnaast richt je je op vijf focusgebieden:
Het werkveld staat te springen om mensen die wiskundige kennis kunnen vertalen naar de praktijk. Landelijk gezien vindt 100% van alle afgestudeerden van de opleiding Toegepaste Wiskunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Je kunt na je opleiding veel verschillende kanten op. Ga bijvoorbeeld aan de slag als statistisch onderzoeker, data-analist, logistiek adviseur, softwareontwikkelaar of risico-analist. Dat kan bij de overheid zijn of bij verzekeraars en pensioenfondsen, maar ook in het bedrijfsleven: bij technologische bedrijven, in de levensmiddelentechnologie, in de consultancy of in de transport- of energiesector.
Voor de opleiding Toegepaste Wiskunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
In het vierde jaar ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf.
Je kiest voor je stage een project dat aansluit op één van de vijf focusgebieden van toegepaste wiskunde of een combinatie daarvan.
Tijdens de opleiding Toegepaste Wiskunde ontwikkel je een brede kennisbasis in de wiskunde. Daarnaast richt jij je op vijf focusgebieden: Statistiek, Operations research en logistiek, Wiskundige softwareontwikkeling, Actuariële wiskunde en Data Science.
Je legt een brede wiskundige basis. Je verdiept je in kansrekening en statistiek, logica en vectormeetkunde, maar je gaat ook programmeren. Daarnaast leer je praktische vaardigheden. Hoe presenteer je een plan en hoe geef je advies? Hiermee ga je aan de slag tijdens projecten:
Je volgt dit jaar onder meer vakken zoals technologie van processen, ontwerpen van technische innovaties, operations management en duurzame technologie. Er staan ook weer praktische projecten op stapel: zo leer je hoe je bedrijfskundig onderzoek uitvoert en ga je samen met je medestudenten een productieafdeling ontwerpen, inclusief noodzakelijke machines, personeel en logistiek.
Je verdiept en verbreedt je wiskundige kennis met vakken als voorraadmodellen, lineaire algebra en multivariate statistiek. Je hebt ook vrije keuzeruimte, waarin je bijvoorbeeld kunt kiezen voor extra wiskundige vakken of een aanvullende cursus zoals Engels of Excel. Projecten waar je dit jaar aan werkt zijn:
In de tweede helft van je derde jaar en je vierde jaar doe je een minor, je stage en een afstudeerproject. De volgorde van je minor en je stage mag je kiezen; het afstudeerproject komt als laatste. De keuzemogelijkheden voor de minor staan hierboven. Bij je stage en je afstudeerproject pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf of organisatie. Je kiest in elk van beide voor een project dat aansluit op één van de focusgebieden of een combinatie daarvan. Er komen veel verschillende onderwerpen voor bij stages en afstudeerprojecten.
Ook in jaar 4 kun je stagelopen, als je dat in jaar 3 nog niet hebt gedaan. Als je al wel een stage hebt gedaan, kun je dit jaar kiezen voor een minor. De rest van het jaar ben je bezig met afstuderen. Je voert zelfstandig een project uit voor een bedrijf, organisatie of kenniscentrum en schrijft hierover een rapport.
Tijdens de bacheloropleiding Toegepaste Wiskunde staat de praktijk centraal. Hier werk je aan in de praktijkprojecten, je doet onder andere:
Je lost een aantal logistieke cases op uit het bedrijfsleven. Je berekent bijvoorbeeld de optimale route voor vrachtwagenchauffeurs of je maakt een prognose voor de maandomzetten van een bedrijf. Je werkt met modellen die de logistieke processen bij klanten zo nauwkeurig mogelijk nabootsen. Het echte werk dus!
Je bouwt een proces uit de praktijk na in de computer en test het effect van bepaalde beslissingen. Bijvoorbeeld: Hoe vaak moet een bedrijf grondstoffen aanschaffen om zo laag mogelijke voorraadkosten te hebben?
In een praktijkopdracht doe je een statistisch onderzoek, bijvoorbeeld naar de leefbaarheid in stadswijken door middel van een tevredenheidsonderzoek.
Je onderzoekt een logistiek vraagstuk uit een ziekenhuis. Je gaat bijvoorbeeld het ziekenhuisbezoek en de beschikbaarheid van artsen analyseren. Naar aanleiding van de analyse breng je vervolgens een advies uit om de wachtrijen te verkorten.
Je maakt een applicatie die informatie uit beelden kan halen. Een computer kan bijvoorbeeld een nummerbord op een foto niet 'lezen' zoals wij dat doen. Je bouwt een programma dat letters en cijfers op beeldmateriaal herkent, ook wanneer een auto scheef geparkeerd staat of onscherp op de foto staat.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.