Leraar Wiskunde

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Wiskunde, Bachelor, voltijd

Ben jij dol op ingewikkelde formules, de stelling van Pythagoras en statistiek? Is het voor jou gesneden koek? Vind je het ook nog eens leuk dit aan anderen uit te leggen, dan is Leraar Wiskunde iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Onderzoek hoe onderwijs het beste vormgegeven kan worden.
 • Verzorg praktijklessen en doe-middagen op scholen in de regio.
 • Studeer aan een kleinschalige opleiding met veel persoonlijke aandacht.

Wat staat je te wachten?

In het eerste jaar volg je modules uit meerdere wiskundedomeinen zoals AlgebraÏsche vaardigheden, Goniometrie, Meetkunde en Statistiek. Daarnaast werk je in ateliers aan praktijkopdrachten. In de jaren daarna krijg je wiskundemodules om je kennis verder te verdiepen, ateliers waarin je praktijk en de theorie combineert en stages waarin je je als docent in de praktijk kunt ontwikkelen. Je leert zo hoe je de opgedane kennis het beste op jouw leerlingen kunt overdragen, maar ook hoe je orde houdt in de klas. In de hoofdfase van de opleiding verdiep je je in onder meer ruimtemeetkunde, getaltheorie, statistiek en grafentheorie. Je loopt al vanaf het eerste jaar stage op scholen in de regio.

Pieter Herfs - student bachelor Leraar Wiskunde voltijd

"Ik kijk samen met andere studenten naar de wiskunde en het onderwijs. We motiveren elkaar om kritisch te kijken naar alle aspecten van het wiskundeonderwijs. Dit wordt ondersteund door gepassioneerde docenten van de opleiding die onder andere dit kritische denken stimuleren.

Veel kinderen (en ook volwassenen) hebben moeite met wiskunde en als leraar wiskunde is het de uitdaging om de wiskunde voor ieder op zijn eigen niveau begrijpelijk te maken. Hou jij van dingen  uitleggen en van wiskunde begrijpelijk maken, dan is leraar wiskunde ook iets voor jou"

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leraar Wiskunde?

Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Voor afgestudeerde leraren in exacte vakken is er volop werk in het onderwijs. Ook op vacatures in andere sectoren kun je kansrijk solliciteren. Als docent leer je goed communiceren en problemen systematisch oplossen. Je kunt daarom ook denken aan een baan bij de overheid, als redacteur bij een educatieve uitgeverij of bij een adviesbureau.

b_exacte_vakken_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Leraar Wiskunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG + (wisB)
 • EM + (wisB)
 • CM + (wisB)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM + (wisA of wisB)
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

douwebergsma.jpg

“Ik zie studenten docent worden, klaar om voor de klas te staan”

Doorstuderen? Doe een master!

Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen voor een master degree. Je behaalt hiermee ook een eerstegraadsbevoegdheid.

studeren_algemeen

Stage lopen vanaf jaar 1

Waar leer je het beste lesgeven? Voor de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je daarom al op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen.

In de hoofdfase van de opleiding ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Studieopbouw

In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar wiskunde je aanspreekt en of je de studie aankunt. Dit doe je onder andere door middel van het uitvoeren van opdrachten in de praktijk. In de daaropvolgende jaren bouw je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit.

Jaar 1

Je leert welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en je doet praktijkopdrachten in ateliers en op middelbare scholen. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven, zoals interactie met leerlingen, het maken van verantwoorde lessen en klassenmanagement. Daarnaast volg je inhoudelijke vakken, zoals logica, kansberekening, integraalrekening en onderwijskunde.

Vakken

 • Verzamelingen, logica en bewijsvormen
 • Algebraïsche vaardigheden en functiebegrip
 • Differentiaalrekening en Integraalrekening
 • Beschrijvende statistiek en kansrekening
 • Ateliers waarin pedagogiek en vakdidactiek geïntegreerd worden

In het tweede jaar werk je verder aan je ontwikkeling als docent. Dit doe je onder andere door verdiepende vakken op het gebied van wiskunde te volgen en je vakdidactische en pedagogische kennis en vaardigheden te vergroten. Maar ook door voor een langere periode op een middelbare school lessen te ontwikkelen en te geven. Tevens werk je in dit jaar samen met studenten van andere opleidingen.

Vakken

 • Synthetische Meetkunde
 • Kansverdeling en verklarende statistiek
 • Differentiaalvergelijking
 • Ateliers waarin pedagogiek en vakdidactiek geïntegreerd worden

In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kiest dit jaar ook voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je meer inhoudelijke kennis van wiskunde? Of wil je juist werken aan je coachingsvaardigheden?

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.