Afbeelding
ba-leraar-wiskunde-vt-lwd
Afbeelding
ba-leraar-wiskunde-vt-lwd

Leraar Wiskunde

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education

Ingewikkelde formules, de stelling van Pythagoras en statistiek; voor jou is het gesneden koek en je vindt het leuk om alles op wiskundegebied duidelijk en eenvoudig uit te leggen aan anderen. Je bent vindingrijk in het ontwerpen en uitvoeren van wiskundeonderwijs. Herken jij je hierin? Dan is de hbo Leraar Wiskunde iets voor jou.

Daarom kies je voor de opleiding Leraar Wiskunde:

  • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2023
  • Door Elsevier Beste Studies 2022 bekroond met een zilveren medaille en in 2021 met een bronzen medaille
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Ontwerp en geef boeiende Wiskunde lessen op een middelbare school of MBO
  • Verzorg praktijklessen en doe-middagen op scholen in de regio
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen

Een brede professionele basis

Er komt nogal wat kijken bij het leraarschap: je moet de nodige vakkennis hebben, zicht hebben op de ontwikkeling van leerlingen en hoe zij het beste jouw vak kunnen leren. Daarnaast zijn zowel in het beroep als in de opleiding Leraar Wiskunde vaardigheden als plannen, organiseren, samenwerken, communiceren, reflecteren en onderzoeken van groot belang voor een docent. Dit noemen we een brede professionele basis. Je traint deze vaardigheden gedurende de Docent Wiskunde opleiding.

Praktijkgericht

Tijdens de lerarenopleiding Wiskunde is er veel tijd voor praktijkopdrachten. Je oefent je onderwijsvaardigheden bijvoorbeeld door het geven van presentaties aan medestudenten en door het uitvoeren van professionaliseringstaken, zoals lessen maken en ICT-gebruik in lessen.

Afbeelding
Keuzegids Hbo 2023

Topopleiding

De opleiding Leraar Wiskunde is in de Keuzegids Hbo 2023 uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken Leraar Wiskunde

De hbo-opleiding Leraar Wiskunde aan de NHL Stenden Hogeschool is een kleinschalige, praktijkgerichte bacheloropleiding.

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

De opleiding Leraar Wiskunde in het kort

In het eerste jaar hbo Leraar Wiskunde volg je modules uit meerdere wiskundedomeinen zoals Algebraïsche vaardigheden, Goniometrie, Meetkunde en Statistiek. Daarnaast werk je in ateliers aan praktijkopdrachten. In de jaren daarna krijg je wiskundemodules om je kennis verder te verdiepen, ateliers waarin je praktijk en de theorie combineert en stages waarin je je als docent in de praktijk kunt ontwikkelen. Je leert zo hoe je de opgedane kennis het beste op jouw leerlingen kunt overdragen, maar ook hoe je orde houdt in de klas. In de hoofdfase van de lerarenopleiding Wiskunde verdiep je je in onder meer ruimtemeetkunde, getaltheorie, statistiek en grafentheorie. Je loopt al vanaf het eerste jaar stage op scholen in de regio.

Wil je meer weten over het studieprogramma? Bekijk de pagina studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Vergelijkbare opleidingen

Hieronder vind je een overzicht van andere varianten op de lerarenopleiding Wiskunde

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Ik zie studenten docent worden, klaar om voor de klas te staan.”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Douwe Bergsma
Docent aan de opleiding Leraar Wiskunde

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!