Informatica

B Informatica, Bachelor, voltijd

Ben je geïnteresseerd in security en Internet of Things? Houd je van puzzelen, ben je onderzoekend en werk je graag in groepsverband? Dan is de opleiding Informatica van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je hebt de keuze uit vele specialisaties, zoals Software Engineering, Front-End Development, ICT-Beheer en Technische informatica.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor zowel regionale MKB bedrijven als grote internationale organisaties.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots en Virtual Reality gear.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk; docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Internet of Things Lab

De Informatica-opleiding in Emmen heeft een state-of-

the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie, zoals een Microsoft Surface Hub, virtual- reality-apparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen met een van de vele 3D-printers. Of aan de slag te gaan met een lasersnijder.

Studievarianten

Naast de bacheloropleidingen Informatica biedt NHL Stenden ook de opleiding Technische Informatica aan en de tweejarige associate degree ICT-Beheer aan op hbo-niveau. Na afronding van de associate degree kun je gemakkelijk doorstromen naar de bacheloropleiding Informatica. Ook kun je in Emmen de Engelstalige opleiding Information Technology volgen. Welke opleiding het beste bij je past, hangt af van je vooropleiding, interesses en je wensen.

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Lijkt het je geweldig om bedrijfsnetwerken in te richten en te beheren? Wil je games, websites en apps ontwikkelen, of software ontwerpen voor gadgets of technische toepassingen? Dan is Informatica echt iets voor jou. Je wordt opgeleid

tot front-end developer, software engineer, ICT-security-adviseur of ICT-beheerder op hbo-niveau. Uitdagende beroepen met een universele taal in een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden.

Mogelijke beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Software engineer: je weet alles over software en ontwikkelt, test en implementeert dit tot in de puntjes.
 • ICT-beheerder: je denkt en helpt mee bij het vinden, ontwerpen en inrichten van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige netwerkomgeving.
 • Front-End Developer: je zorgt ervoor dat een digitale toepassing prettig en optimaal communiceert met de gebruiker.
 • Certified Ethical Hacker: je bent adviseur voor IT security vraagstukken.
 • Webontwikkelaar of ICT-adviseur: voor jezelf of in dienstverband. 

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Informatica is zeer groot.

Doorstuderen

Wil jij doorstuderen na jouw opleiding? Bij NHL Stenden bieden we verschillende masteropleidingen aan, waaronder de Master Serious Gaming en de Master Design Driven Innovation.

vt_duaal_informatica_sfeer

Toelatingseisen Bachelor Degree Informatica

Havo
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

studeren_algemeen

Studieopbouw Informatica

Binnen Informatica kun je voor twee bacheloropleidingen kiezen: Informatica en Technische Informatica, waarvoor je dezelfde propedeuse volgt. In het eerste jaar leer je beide opleidingen kennen, zo kun je aan het eind van de propedeuse de voor jou meest geschikte opleiding kiezen. Als je voor Informatica kiest, heb je vervolgens de keuze uit drie afstudeerrichtingen: Software Engineering, Front-End Development of ICT Beheer. De keuze is aan jou.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

In het eerste jaar van de opleiding Technische Informatica, de propedeuse, volg je dezelfde vakken als studenten van de opleiding Informatica. Je leert beide opleidingen goed kennen, zo kun je aan het eind van het eerste jaar kiezen met welke opleiding je verder wilt.

Je krijgt een breed en gevarieerd studieprogramma aangeboden waarin de verschillende facetten van informatica aan bod komen. Je gaat aan de slag met onder meer programmeertalen, databases, netwerken, webtechnologie en multimedia. Tijdens de studie werk je elke periode van een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn projecten als professionele website, information systems, battle bot en innovate. De vakinhoudelijke onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer programmeren, webtechnieken, database management en computer netwerken. Ook werk je aan persoonlijke en professionele vaardigheden zoals mondelinge- en schriftelijke communicatie, wiskundige vaardigheden en onderzoek. Studieloopbaanbegeleiding is onderdeel van het eerste jaar.

Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Verdieping leerstof

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar, de hoofdfase, ga je je specialiseren in de door jou gekozen richting. Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je werkt aan real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven samen met jouw projectgroep. Ook verdiep je je in onderwerpen op de gebieden die passen bij jouw studieloopbaan. Dit kunnen algemene ICT onderwerpen zijn of specialistische onderwerpen die dieper op de stof in gaan. bijvoorbeeld:

 • Algemene ICT onderwerpen: IT service management, testen, software ontwerpen, dataprocessing, database management 
 • Software Engineering: Java, algoritmen en datastructuren, C#, Python
 • ICT-Beheer: Networken, management, en organisatie, security, IT architectuur, cloud computing 
 • Front-End Development: JavaScript, user interface design, digital graphic design

Tot slot werk je aan persoonlijke vaardigheden als Engels en onderzoek. Studieloopbaanbegeleiding is onderdeel van het tweede jaar.

Stage en praktijk

Stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Studenten lopen stage bij bedrijven als de Multimove, Webba en Itass en werken aan opdrachten op het gebied usability van websites, monitoringssystemen en het implementeren van managementsystemen.

Na je stage verdiep je je verder in onderwerpen die bij jouw studieloopbaan passen. Bijvoorbeeld op het gebied van:

 • Software Engineering: Design patterns, IT Verandermanagement, IT architectuur, C#, kennismanagement
 • ICT-Beheer: Management en organisatie, project IT service management, certified ethical hacking
 • Front-End Development: Design patterns, IT Verandermanagement, multimedia project, kennismanagement

Je rondt de opleiding af door gedurende een half jaar twee minoren te volgen en half jaar een afstudeeropdracht uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de minor Certified Ethical Hacking en Secure Programming. De afstudeeropdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij bedrijven als Smartbeam, Move4Mobile en de gemeente Emmen en werken aan opdrachten op het gebied van verbeteringen ontwikkeling applicaties, gebruikerservaringen en automatisering van systemen.

Certified Ethical Hacking: Uniek in Europa!

NHL Stenden biedt als enige hogeschool in Europa de minor Certified Ethical Hacking aan. De laatste jaren is het steeds vaker in het nieuws: incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel om te leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid studie- en certificeringsprogramma dat zich bezighoudt met de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties.

Je leert hoe de perimeterverdediging werkt en gaat dan verder met het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

In het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kiest je eigen studieloopbaan op het vakgebied waarin jij na je studie wilt werken. In dit vakgebied studeer je af. Bijvoorbeeld:

Profiel Software Engineering

Kies je voor Software Engineering, dan word je opgeleid tot ontwikkelaar van speciale software voor bedrijven en instellingen. In jouw werk vind je technische oplossingen voor problemen en vraagstukken. Je leert hoe je software ontwikkelt en onderzoekt aan welke eisen die software moet voldoen. Misschien sta jij straks aan de basis van een nieuw elektronisch betaalsysteem of ontwikkel je een populaire game!

Front-End Developer

Als Front-End Developer bedenk en ontwikkel je interactieve toepassingen. Bedrijven kunnen die bijvoorbeeld gebruiken om doeltreffender – en voor de gebruikers leuker en gemakkelijker – met klanten te communiceren. Denk aan websites, apps en animaties. Het vakgebied is volop in ontwikkeling. Voor vernieuwend en creatief werken is dus zeker ruimte.

ICT-Beheer

Het profiel ICT-Beheer leidt je op tot netwerkspecialist. Een goed functionerend netwerk is voor bedrijven en instellingen essentieel. Een storing of inbraak in het systeem kan zorgen voor enorme problemen. Als ICT-beheerder ben je dan ook van grote waarde. Met jouw kennis van netwerken, beveiliging, apparatuur en software zorg je voor een veilige, efficiënte en stabiele netwerkomgeving.

In het vierde jaar kun je je verdiepen in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken (minors) te volgen. In Emmen bieden wij de volgende minors aan:

Minor: Certified Ethical Hacking (Uniek in Europa!)

NHL Stenden biedt als enige hogeschool in Europa de minor Certified Ethical Hacking aan. De laatste jaren hoor je het steeds meer in het nieuws: Incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid ethisch hacking- en informatiesysteem beveiligingsprogramma dat zich richt op de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en gaan dan verder naar het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

Secure Programming

In deze minor wordt de basis gelegd voor veilig programmeren. Tijdens de colleges kom je in aanraking met kwetsbaarheden in applicaties. Je leert hoe deze kwetsbaarheden ontstaan, hoe je ze kunt opsporen, en hoe je ze uiteindelijk kunt voorkomen. In deze minor ben je zowel praktisch als theoretisch bezig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het goedkoper is om in een vroeg stadium tijdens de ontwikkeling van een (web)applicatie mogelijke security issues op te lossen dan na ingebruikname. De software development life cycle (SDLC) is cruciaal bij het ontwikkelen van applicaties voor de desktop omgevingen en eveneens bij mobiele applicaties voor bijvoorbeeld een smartphone. De vraag die wij in deze minor gaan beantwoorden is de volgende: hoe kan secure programming onderdeel gemaakt worden van de SDLC en welke technieken kunnen we toepassen?

MBO’ers opgelet! Heb jij een MBO-diploma ICT-Beheer? De HBO-opleiding Informatica sluit hier perfect op aan, met als specialisatie ICT-Beheer. Vraag naar de mogelijkheden.

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je werken met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten zoals een 3D-printer, domotica en robotica, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.