Informatica

B Informatica, Bachelor, voltijd

In het kort

Ben je geïnteresseerd in security en Internet of Things? Houd je van puzzelen, ben je onderzoekend en werk je graag in groepsverband? Dan is de opleiding Informatica van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je hebt de keuze uit vele specialisaties, zoals Software Engineering, Front-End Development, ICT-Beheer en Technische informatica.
 • Je doet veel praktopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots en Virtual Reality gear.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk; Docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag waar nodig tijdens het dagelijkse spreekuur.

Studiekenmerken

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Lijkt het je geweldig om bedrijfsnetwerken in te richten en te beheren? Games, websites en filmpjes te ontwikkelen? Of software te ontwerpen voor gadgets of technische toepassingen? Dan is Informatica echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot Front-End Developer, Software Engineer, ICT-adviseur of ICT-beheerder op HBO-niveau. Uitdagende beroepen met een universele taal in een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker wordt.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • Software engineer: Je weet alles over software en ontwikkelt, test en implementeert dit tot in de puntjes.
 • ICT-beheerder Je denkt en helpt mee bij het vinden, ontwerpen en inrichten van de meest efficiënte, betrouwbare en veilige netwerkomgeving.
 • Front-End Developer Je zorgt ervoor dat een digitale toepassing prettig en optimaal communiceert met de gebruiker.
 • Certified Ethical Hacker Je bent adviseur voor IT security vraagstukken.

Of ga aan de slag als webontwikkelaar of ICT-adviseur. Voor jezelf of in dienstverband. Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Informatica is zeer groot.

vt_duaal_informatica_sfeer

Toelatingseisen Bachelor Degree Informatica

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.

Let op: weet je direct al dat je kiest voor de afstudeerrichting Technische Informatica, dan geldt:

 • N&T, N&G
 • E&M met wiskunde B
 • C&M met wiskunde B
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo-domein niveau 4 *

* Voor de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

studeren_algemeen

Studieopbouw Informatica

Binnen Informatica kun je voor twee bacheloropleidingen kiezen: Informatica en Technische Informatica, waarvoor je dezelfde propedeuse volgt. In het eerste jaar leer je beide opleidingen kennen, zo kun je aan het eind van de propedeuse de voor jou meest geschikte opleiding kiezen. Als je voor Informatica kiest, heb je vervolgens de keuze uit drie afstudeerrichtingen: Software Engineering, Front-End Development of ICT Beheer. De keuze is aan jou.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

In het eerste jaar ga je onder andere aan de slag met programmeertalen, netwerken, databases, webtechnologie en communicatie. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag waar nodig tijdens het dagelijkse spreekuur.

Verdieping leerstof

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar, de hoofdfase, ga je je specialiseren in de door jou gekozen richting. Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je volgt lessen op het gebied van Java, Testen, Operating Systems en werkt ook in het tweede jaar aan verschillende projecten.

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Na je stage kies je een minor, bijvoorbeeld Certified Ethical Hacking.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!

Minor: Certified Ethical Hacking (Uniek in Europa!)

De laatste jaren hoor je het steeds meer in het nieuws: Incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid ethisch hacking- en informatiesysteem beveiligingsprogramma dat zich richt op de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en gaan dan verder naar het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

Atelier

De Technische Informatica opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: Het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve apparaten, zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier, beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab, waar studenten hun ideeën kunnen verwezenlijken door het driedimensionaal te printen op een van de vele 3D-printers. Daar staat ook een lasersnijder.

Specialisatie

In het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kiest het vakgebied waarin jij na je studie wilt werken. In deze richting studeer je af.

Software Engineering

Kies je de afstudeerrichting Software Engineering, dan word je opgeleid tot ontwikkelaar van speciale software voor bedrijven en instellingen. In jouw werk vind je technische oplossingen voor problemen en vraagstukken. Je leert hoe je software ontwikkelt en onderzoekt aan welke eisen die software moet voldoen. Misschien sta jij straks aan de basis van een nieuw elektronisch betaalsysteem of ontwikkel je een populaire game!

Front-End Developer

In de afstudeerrichting Front-End Development bedenk en ontwikkel je interactieve toepassingen. Bedrijven kunnen die bijvoorbeeld gebruiken om doeltreffender – en voor de gebruikers leuker en gemakkelijker – met klanten te communiceren. Denk aan websites, apps en animaties. Het vakgebied is volop in ontwikkeling. Voor vernieuwend en creatief werken is dus zeker ruimte.

ICT-Beheer

De afstudeerrichting ICT-Beheer leidt je op tot netwerkspecialist. Een goed functionerend netwerk is voor bedrijven en instellingen essentieel. Een storing of inbraak in het systeem kan zorgen voor enorme problemen. Als ICT-beheerder ben je dan ook van grote waarde. Met jouw kennis van netwerken, beveiliging, apparatuur en software zorg je voor een veilige, efficiënte en stabiele netwerkomgeving.

MBO’ers opgelet! Heb jij een MBO-diploma ICT-Beheer? De HBO-opleiding Informatica sluit hier perfect op aan, met als specialisatie ICT-Beheer. Vraag naar de mogelijkheden.

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je werken met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten zoals een 3D-printer, domotica en robotica, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.