Technische Informatica

B Technische Informatica, Bachelor, voltijd

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste technologieën en heb je oog voor detail? Wil je alles leren over hoe een tablet en smartphone in elkaar zitten volgens het principe Internet of Things? Dan is de opleiding Technische Informatica van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je volgt de propedeuse van Informatica en legt zo een brede basis voor een carrière in de ICT.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor regionale MKB bedrijven en grote internationale organisaties.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots en Virtual Reality gear.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk; docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.
 • Top 3-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2021.

Internet of Things Lab

De Technische Informatica-opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie, zoals een Microsoft Surface Hub, Virtual Reality apparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kunnen studenten hun ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers, of middels lasersnijden.

Studievarianten

Naast de bacheloropleidingen Technische Informatica biedt NHL Stenden ook de opleiding Informatica aan en de tweejarige associate degree ICT-Beheer aan op hbo-niveau. Na afronding van de associate degree kun je gemakkelijk doorstromen naar de bacheloropleiding Informatica. Ook kun je in Emmen de Engelstalige opleiding Information Technology volgen.

Studiekenmerken

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Lijkt het je geweldig om te werken met innovatieve apparaten, zoals een 3D-printer, Virtual Reality en robots? Dan is Technische Informatica echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot software engineer, embedded systems engineer, technisch programmeur, technisch ICT-consultant of zelfstandig ICT-specialist op HBO-niveau. Uitdagende beroepen met een universele taal in een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker wordt.

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als technisch informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en boeiend werk. Jij zorgt voor de verbinding tussen mensen en machines. Met jouw vakkennis ontwikkel je software die ingewikkelde technische apparaten bestuurt, zoals mobiele telefoons, smartwatches, navigatiesystemen, tablets, drones, auto's en nog veel meer.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • Software engineer
  Je weet alles over software en ontwikkelt, test en implementeert dit tot in de puntjes.
 • Embedded systems engineer
  Code schrijven voor embedded systemen is helemaal jouw vak.
 • ICT-consultant
  Advies geven op het gebied van technische vraagstukken is jouw specialiteit.
 • Security consultant
  Advies geven op het gebied van de veiligheid van embedded systemen is jouw specialiteit. Je weet wat de kwetsbaarheden zijn en hoe je die kunt oplossen. 
 • Zelfstandig ICT-adviseur
  Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Technische Informatica is zeer groot
b_technische_informatika_sfeer

Toelatingseisen Technische Informatica

Voor de opleiding Technische Informatica heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM + (wisB)
 • CM + (wisB)
 • NT
 • NG
 • EM
 • CM
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

studeren_algemeen

Opleiding

Binnen Informatica kun je voor twee bacheloropleidingen kiezen: Informatica en Technische Informatica, waarvoor je dezelfde propedeuse volgt. In het eerste jaar leer je beide opleidingen kennen, zo kun je aan het eind van de propedeuse de voor jou meest geschikte opleiding kiezen.

Jaar 1: Kennismaken met vakgebied

Kennismaking met vakgebied

In het eerste jaar van de opleiding Technische Informatica, de propedeuse, volg je dezelfde vakken als studenten van de opleiding Informatica. Je leert beide opleidingen goed kennen, zo kun je aan het eind van het eerste jaar kiezen met welke opleiding je verder wilt.

Je krijgt een breed en gevarieerd studieprogramma aangeboden waarin de verschillende facetten van informatica aan bod komen. Je gaat aan de slag met onder meer programmeertalen, databases, netwerken, webtechnologie en multimedia. Tijdens de studie werk je elke periode van een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn projecten als professionele website, digitale portfolio, battle bot en innovate. De vakken die je volgt zijn onder meer Inleiding programmeren (PHP), (X)HTML / CSS, Java, C#, Digital Graphic Design, wiskunde, database, multimedia productie, computernetwerken. Ook werk je aan persoonlijke vaardigheden als mondelinge- en schriftelijke communicatie, wiskundige vaardigheden en onderzoek. Studieloopbaanbegeleiding is onderdeel van het eerste jaar.

Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Je werkt aan real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven samen met jouw projectgroep. Ook volgt vakken op het gebied van jouw gekozen richting Technische Informatica, onder meer Java, embedded systems, algoritmen en datastructuren, IT service management, testen, georiënteerd ontwerpen, XML, database.

Tot slot werk je aan persoonlijke vaardigheden als Engels en onderzoek. Studieloopbaanbegeleiding is onderdeel van het tweede jaar.

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Studenten lopen stage bij bedrijven als Altran, Cross Point en Eekels en werken aan opdrachten op het gebied van testen, productbeveiliging en tracering.

Na je stage volg je vakken op het gebied van IT architectuur, digitale techniek en programmeerbare logica.

Je rondt de opleiding af door gedurende een half jaar twee minoren te volgen en half jaar een afstudeeropdracht uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de minor Certified Ethical Hacking en Secure Programming. De afstudeeropdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij bedrijven als Wireless Value, Manter en Thales en werken aan opdrachten op het gebied van neutrale netwerken, procesbesturing en beveiligingssystemen certified ethical hacking en technische toepassingen.

Minor: Certified Ethical Hacking (Uniek in Europa!)

NHL Stenden biedt als enige hogeschool in Europa de minor Certified Ethical Hacking aan. De laatste jaren hoor je het steeds meer in het nieuws: Incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid ethisch hacking- en informatiesysteem beveiligingsprogramma dat zich richt op de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en gaan dan verder naar het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

In het vierde jaar kun je je verdiepen in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken (minors) te volgen. In Emmen bieden wij de volgende minors aan:

Minor: Certified Ethical Hacking (Uniek in Europa!)

NHL Stenden biedt als enige hogeschool in Europa de minor Certified Ethical Hacking aan. De laatste jaren hoor je het steeds meer in het nieuws: Incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid ethisch hacking- en informatiesysteem beveiligingsprogramma dat zich richt op de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en gaan dan verder naar het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

Secure Programming

In deze minor wordt de basis gelegd voor veilig programmeren. Tijdens de colleges kom je in aanraking met kwetsbaarheden in applicaties. Je leert hoe deze kwetsbaarheden ontstaan, hoe je ze kunt opsporen, en hoe je ze uiteindelijk kunt voorkomen. In deze minor ben je zowel praktisch als theoretisch bezig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het goedkoper is om in een vroeg stadium tijdens de ontwikkeling van een (web)applicatie mogelijke security issues op te lossen dan na ingebruikname. De software development life cycle (SDLC) is cruciaal bij het ontwikkelen van applicaties voor de desktop omgevingen en eveneens bij mobiele applicaties voor bijvoorbeeld een smartphone. De vraag die wij in deze minor gaan beantwoorden is de volgende: hoe kan secure programming onderdeel gemaakt worden van de SDLC en welke technieken kunnen we toepassen?

 

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker.

De Technische Informatica-opleiding in Emmen heeft een state-of-the art atelier: het Internet of Things Lab (IoT Lab). Een studieomgeving voorzien van de nieuwste innovatieve technologie, zoals een Microsoft Surface Hub, virtual-realityapparaten en robots. Naast dit atelier beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen met een van de vele 3D-printers, of middels lasersnijden.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Technische Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.