Technische Informatica

B Technische Informatica, Bachelor, voltijd

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste technologieën en heb je oog voor detail? Wil je alles leren over hoe een tablet en smartphone in elkaar zitten volgens het principe Internet of Things? Dan is de opleiding Technische Informatica van NHL Stenden in Emmen iets voor jou!

 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan, ook internationaal.
 • Je volgt de propedeuse van Informatica en legt zo een brede basis voor een carrière in de ICT.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots en Virtual Reality gear.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk; docenten kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Studiekenmerken

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Lijkt het je geweldig om te werken met innovatieve apparaten, zoals een 3D-printer, Virtual Reality en robots? Dan is Technische Informatica echt iets voor jou. Je wordt opgeleid tot software engineer, embedded systems engineer, technisch programmeur, technisch ICT-consultant of zelfstandig ICT-specialist op HBO-niveau. Uitdagende beroepen met een universele taal in een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker wordt.

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als technisch informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en boeiend werk. Jij zorgt voor de verbinding tussen mensen en machines. Met jouw vakkennis ontwikkel je software die ingewikkelde technische apparaten bestuurt, zoals mobiele telefoons, smartwatches, navigatiesystemen, tablets, drones, auto's en nog veel meer.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • Software engineer
  Je weet alles over software en ontwikkelt, test en implementeert dit tot in de puntjes.
 • Embedded systems engineer
  Code schrijven voor embedded systemen is helemaal jouw vak.
 • ICT-consultant
  Advies geven op het gebied van technische vraagstukken is jouw specialiteit.
vt_technische_informatica_sfeer

Toelatingseisen Technische Informatica

Voor de opleiding Technische Informatica heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M + wisB;
 • C&M + wisB.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo-domein niveau 4*

* Voor de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

studeren_algemeen

Opleiding

Binnen Informatica kun je voor twee bacheloropleidingen kiezen: Informatica en Technische Informatica, waarvoor je dezelfde propedeuse volgt. In het eerste jaar leer je beide opleidingen kennen, zo kun je aan het eind van de propedeuse de voor jou meest geschikte opleiding kiezen.

Jaar 1: Kennismaken met vakgebied

Kennismaking met vakgebied

In het eerste jaar ga je onder andere aan de slag met programmeertalen, netwerken, databases, webtechnologie en communicatie. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Als student heb je daarnaast veel informeel contact met docenten; ze kennen je bij naam en begeleiden je graag tijdens het dagelijkse spreekuur.

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar, de hoofdfase, ga je je specialiseren in de door jou gekozen richting. Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je volgt lessen op het gebied van Embedded Systems, informatiesystemen, programmeerbare logica, FPGA’s en programmeertalen.

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Na je stage kies je een minor, bijvoorbeeld Certified Ethical Hacking.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Minor: Certified Ethical Hacking (Uniek in Europa!)

De laatste jaren hoor je het steeds meer in het nieuws: Incidenten op het gebied van cyber security. Grootschalige cyberaanvallen die in meer dan 150 landen computers besmetten met zogenoemde ransomware waarmee grote internationale bedrijven afgeperst worden. Wil jij in staat zijn om bedrijven te helpen zich te wapenen tegen deze aanvallen? In de minor Certified Ethical Hacking (CEH) leer je hoe je een (bedrijfs)netwerk kunt hacken, met als doel leren hoe je het veilig kunt maken. CEH is een uitgebreid ethisch hacking- en informatiesysteem beveiligingsprogramma dat zich richt op de nieuwste beveiligingsdrempels, geavanceerde aanvalstactieken en praktische real-time demonstraties. Studenten leren hoe de perimeterverdediging werkt en gaan dan verder naar het scannen en aanvallen van netwerken. Daarna leer je om indringers tegen te houden en welke stappen je moet volgen om een systeem te beveiligen. Bedrijven zijn dringend op zoek naar goed opgeleide ethical hackers, dus banen liggen voor het oprapen na je studie!

Specialisaties

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer, domotica en robotica) werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in Cijfers Informatica

Nieuwsgierig hoe de opleiding Technische Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.