Elektrotechniek

B Elektrotechniek, Bachelor, voltijd

Ben jij gefascineerd door technologische ontwikkelingen zoals virtual reality, contactloos betalen en zorgrobotica? Wil jij de toekomst vormgeven door nieuwe communicatietechnieken, apparatuur voor de gezondheidszorg of duurzame toepassingen te ontwerpen? Dan is de opleiding Elektrotechniek echt iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2020, 2019, 2018 en 2017.
 • Vanaf het eerste jaar aan de slag met uitdagende praktijkopdrachten
 • Een kleinschalige opleiding met betrokken en bevlogen docenten.

Wat staat je te wachten?

Wij leiden je op tot technische alleskunner, een pionier die over de grenzen van het eigen vakgebied kijkt en met gedegen kennis en creativiteit aan de wieg staat van nieuwe producten en oplossingen. Je komt met vernieuwende ideeën waarmee je een product ontwikkelt of juist verbetert.

Elektrotechniek is een studie met een grote maatschappelijke impact. Jij levert bijvoorbeeld een bijdrage aan het milieu door het toepassen van energiezuinig en milieuvriendelijk ontwerpen. Maar als electrical engineer bedenk en ontwerp je ook nieuwe communicatietechnieken, apparatuur voor de gezondheidszorg en robots voor allerlei toepassingen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Elektrotechniek?

Na je studie kun je meestal direct aan het werk, want de vraag naar goed opgeleide technici is erg groot! Landelijk gezien vindt 94% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Bouwkunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als

 • Projectmanager
  Je werkt op het grensgebied van engineering en projectmanagement. Je geeft leiding aan technische medewerkers.
 • Technisch adviseur
  Je geeft zowel technisch als commercieel advies aan de klant. Je vertaalt de wens van de klant naar producten die jouw bedrijf kan leveren
 • Software engineer
  Je ontwikkelt, onderhoudt en test softwaresystemen. Meestal werk je onder leiding van een projectleider in teamverband aan de ontwikkeling van nieuwe systemen.
 • Medisch technicus
  Je vertaalt de wensen van artsen en ander medisch personeel naar nieuwe apparaten, of je verbetert bestaande apparaten.

 

 

b_elektrotechniek_sfeer

Toelatingseisen opleiding Elektrotechniek

Voor de opleiding Elektrotechniek heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT;
 • NG + (nat of nlt)
 • EM voldoet niet aan de toelatingseisen 
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • NT
 • NG + (nat of nlt)
 • EM + (nat)
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen 
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

 

Placeholder

“Ik haal het beste uit twee werelden”

Doorstuderen na de opleiding Elektrotechniek

Je kunt, als onderdeel van je bacheloropleiding bij NHL Stenden, een premaster volgen bij een technische universiteit, bijvoorbeeld de Technische Universiteit Twente. Aansluitend kun je dan een masteropleiding volgen.

studeren_lwd

Stage lopen? Vanaf jaar 3!

In het derde jaar ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. De opleiding heeft goede contacten met stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf met een voorstel voor een stageplaats komen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Philips, Liander, Medisch Centrum Leeuwarden, Beenen of Neways.

 

Studeren in het buitenland

Wil je iets van de wereld zien? Daarvoor hoef je je studie niet te onderbreken! De opleiding Elektrotechniek heeft contacten met diverse andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdje studeren in Finland, Frankrijk en Portugal.

Technische Informatica

Wil jij je talent inzetten daar waar de software en hardware elkaar raken? Dan is technische informatica iets voor jou. Je maakt dan kennis met het gebied dat ook wel embedded systems wordt genoemd.

Mechatronica

Zet jij je talent in voor het ontwikkelen van slimme productie in de industrie? Maak kennis met de wereld van de mechatronica toegepast in de Industriële Automatisering.

Interdisciplinaire projecten

In je latere werk zal je regelmatig moeten samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. In de praktijkprojecten oefen je hier alvast mee. In het eerste jaar voer je daarom een bedrijfsopdracht uit waarbij je samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. Die opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan:

 • het ontwerpen van een robotstofzuiger
 • het ontwerpen van een zakjesuitpakker
 • het herontwerpen van een elektrische auto

In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van andere technische opleidingen een op afstand bestuurbaar voertuig, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd.

Studieopbouw Elektrotechniek

Bij Elektrotechniek doe je veel praktijkervaring op: niet alleen tijdens je stage, maar ook door echte opdrachten van het bedrijfsleven. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past! Ook oefen je in de praktijkopdrachten in het samenwerken met mensen uit andere vakgebieden, zo werk je samen met studenten van Werktuigbouwkunde en HBO-ICT. Daarnaast ga je regelmatig op excursies naar bedrijven om daar een kijkje in de keuken te nemen.

Jaar 1

 

 Je volgt vakken over onder meer wiskunde, mechatronica, digitale techniek, programmeren en technische informatica (embedded systems). Die kennis pas je meteen toe in diverse projecten, want er is geen betere leerschool dan de praktijk! In het eerste jaar ontwerp en bouw je bijvoorbeeld een driewielig voertuig op zonne-energie of een batterij. Ook leer je bijvoorbeeld hoe je de besturing van een wasmachine moet programmeren. Zo krijg je inzicht in een apparaat dat in het dagelijks gebruik simpel te bedienen is, maar complex in elkaar zit. 

Bedrijfsproject

Samen met studenten van andere technische opleidingen kies je uit een aantal bedrijfsprojecten, zoals het ontwerpen van een robotstofzuiger, elektrische auto, of een afvalscheider. 

 

 

Onderwerpen die dit jaar aan bod komen zijn telecommunicatie, besturingstechniek en informatica. Samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en HBO-ICT ontwerp en bouw je een op afstand bestuurbare robot. Met dit voertuig doen jullie mee aan de jaarlijkse wedstrijd ‘Robot Day’. 

 

 

Je loopt dit jaar stage om je kennis en vaardigheden in de praktijk te toetsen. Daarnaast volg je een minor naar keuze van Elektrotechniek of een andere opleiding. Wil je je kennis verdiepen of verbreden? Denk bijvoorbeeld aan de minor Computer Vision & Data Science, Ondernemen, Biomedical Engineering, Operations Management of volg een pre-master.

Je kiest een afstudeerrichting op basis van jouw ambities en interesses. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in Mechatronica (Industriële Automatisering), Technische Informatica (Embedded Systems) of Elektronica.

Afstuderen

Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht van een half jaar. Je kunt uit een ruim aanbod van bedrijfsopdrachten kiezen, maar je mag ook zelf in overleg met een bedrijf een onderwerp bedenken. Om te slagen moet je naast vaktechnische kennis ook aantonen dat je mondelinge en schriftelijke vaardigheden goed zijn.

Real Business cases

Bij Elektrotechniek leer je door te doen. Samen met je medestudenten werk je aan uitdagende projecten en voer je onder andere bedrijfsopdrachten uit. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past.

Energiezuinig Voertuig

Je start met het ontwerpen en bouwen van een driewielig voertuig. Daarnaast bezoek je elektrotechnische bedrijven in de regio.

Wasmachine

Je leert hoe je de besturing van een wasmachine moet programmeren. Vanaf de druk op de startknop tot het signaal dat de wasmachine klaar is: alles moet geprogrammeerd worden.

Interdisciplinair project

In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en HBO-ICT een op afstand bestuurbare robot, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd, ‘Robot Day’.

Bedrijfsproject

Je voert een bedrijfsopdracht uit, waarbij je soms samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. De opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan: maak een ontwerp van een robotstofzuiger of elektrische auto.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.