
De smartwatch, elektrische auto en speed pedelec; zomaar een paar voorbeelden van elektrotechniek in de praktijk. En dan hebben we het nog niet over virtual reality of robotica. Heb jij net zulke slimme ideeën voor nieuwe vormen van communicatietechniek, apparatuur voor de gezondheidszorg, robots en duurzame toepassingen? Ben jij die gedreven vaktechneut die deze elektronica of software ontwerpt? Dan is de opleiding Elektrotechniek echt iets voor jou!
Wij leiden je op tot technische alleskunner, een pionier die over de grenzen van het eigen vakgebied kijkt en met gedegen kennis en creativiteit aan de wieg staat van nieuwe producten en oplossingen. Je komt met vernieuwende ideeën waarmee je een product ontwikkelt of juist verbetert.
Elektrotechniek is een studie met een grote maatschappelijke impact. Jij levert bijvoorbeeld een bijdrage aan het milieu door het toepassen van energiezuinig en milieuvriendelijk ontwerpen. Maar als electrical engineer bedenk en ontwerp je ook nieuwe communicatietechnieken, apparatuur voor de gezondheidszorg en robots voor allerlei toepassingen.
De jaarlijkse Robotday van NHL Stenden in Leeuwarden is hét evenement waar meer dan 150 tweedejaarsstudenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek het hele jaar naar uitkijken. Dit jaar vond de wedstrijd digitaal plaats. Onze studeten en docenten vertellen je er mee over!
Na je studie kun je meestal direct aan het werk, want de vraag naar goed opgeleide technici is erg groot! Landelijk gezien vindt 94% van alle afgestudeerden van de hbo-opleiding Bouwkunde binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Na je opleiding zijn er veel beroeps mogelijkheden. Hieronder vind je een paar concrete voorbeelden van mogelijke functies.
Voor de opleiding Elektrotechniek heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Ik haal het beste uit twee werelden”
Je kunt, als onderdeel van je bacheloropleiding bij NHL Stenden, een premaster volgen bij een technische universiteit, bijvoorbeeld de Technische Universiteit Twente. Aansluitend kun je dan een masteropleiding volgen.
In het derde jaar ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. De opleiding heeft goede contacten met stagebedrijven, maar je mag natuurlijk ook zelf met een voorstel voor een stageplaats komen.
Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:
BD Kiestra | Beenen | Cinoptics | Interay Solutions | Koopmans & Zwart | Liander | Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) | MicroKey | Neways | Neopost | Philips | Thales | Ventura Systems
De opleiding Elektrotechniek heeft diverse contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU.
Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Met die universiteiten en hogescholen vinden regelmatig studentuitwisselingen plaats. Maar ook buiten Europa vinden studenten hun plek, bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland en China.
Wil jij je talent inzetten daar waar de software en hardware elkaar raken? Dan is technische informatica iets voor jou. Je maakt dan kennis met het gebied dat ook wel embedded systems wordt genoemd.
Zet jij je talent in voor het ontwikkelen van slimme productie in de industrie? Maak kennis met de wereld van de mechatronica toegepast in de Industriële Automatisering.
In je latere werk zal je regelmatig moeten samenwerken met mensen uit andere vakgebieden. In de praktijkprojecten oefen je hier alvast mee. In het eerste jaar voer je daarom een bedrijfsopdracht uit waarbij je samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. Die opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan:
In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van andere technische opleidingen een op afstand bestuurbaar voertuig, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd.
Bij Elektrotechniek doe je veel praktijkervaring op: niet alleen tijdens je stage, maar ook door echte opdrachten van het bedrijfsleven. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past! Ook oefen je in de praktijkopdrachten in het samenwerken met mensen uit andere vakgebieden, zo werk je samen met studenten van Werktuigbouwkunde en HBO-ICT. Daarnaast ga je regelmatig op excursies naar bedrijven om daar een kijkje in de keuken te nemen.
In het eerste jaar voer je een bedrijfsopdracht uit, waarbij je soms samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. Die opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan:
In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en HBOICT een op afstand bestuurbare robot, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd.
Je loopt dit jaar stage om je kennis en vaardigheden in de praktijk te toetsen. Daarnaast volg je een minor naar keuze van Elektrotechniek of een andere opleiding. Wil je je kennis verdiepen of verbreden? Denk bijvoorbeeld aan de minor Computer Vision & Data Science, Ondernemen, Biomedical Engineering, Operations Management of volg een pre-master.
Je stageopdracht is afhankelijk van je stagebedrijf. Soms werk je mee aan lopende projecten, soms krijg je een eigen project en moet je een technisch probleem oplossen. Je kunt ook in het buitenland stage lopen.
Je kiest een afstudeerrichting op basis van jouw ambities en interesses. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in Mechatronica (Industriële Automatisering), Technische Informatica (Embedded Systems) of Elektronica.
Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht van een half jaar. Je kunt uit een ruim aanbod van bedrijfsopdrachten kiezen, maar je mag ook zelf in overleg met een bedrijf een onderwerp bedenken. Om te slagen moet je naast vaktechnische kennis ook aantonen dat je mondelinge en schriftelijke vaardigheden goed zijn.
Bij Elektrotechniek leer je door te doen. Samen met je medestudenten werk je aan uitdagende projecten en voer je onder andere bedrijfsopdrachten uit. Je kunt kiezen uit verschillende projecten, waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past.
Je start met het ontwerpen en bouwen van een driewielig voertuig. Daarnaast bezoek je elektrotechnische bedrijven in de regio.
Je leert hoe je de besturing van een wasmachine moet programmeren. Vanaf de druk op de startknop tot het signaal dat de wasmachine klaar is: alles moet geprogrammeerd worden.
In het tweede jaar ontwerp en bouw je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en HBO-ICT een op afstand bestuurbare robot, die allerlei opdrachten moet kunnen uitvoeren. Het project wordt afgesloten met een wedstrijd, ‘Robot Day’.
Je voert een bedrijfsopdracht uit, waarbij je soms samenwerkt met studenten van andere technische opleidingen. De opdrachten zijn elk jaar anders, maar je kunt denken aan: maak een ontwerp van een robotstofzuiger of elektrische auto.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.