
De studie Werktuigbouwkunde is een technische studie gericht op het ontwerpen en construeren van machines, gereedschappen en producten. En dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een medicijnrobot, een heftruck, een scheerapparaat, een verpakkingsmachine of een hijsinstallatie voor een schip. Deze werktuigen worden aan de hand van een ontwerpproces ontworpen, berekend, getekend en gemaakt. Ben jij onderzoekend, creatief en heb je passie voor techniek? Werk je graag samen met anderen om producten te ontwerpen, te verbeteren en te vernieuwen? Wil je weten hoe machines in elkaar zitten? Dan is de opleiding Werktuigbouwkunde echt iets voor jou. Je krijgt bij ons een brede technische opleiding, waarbij je zelf de ruimte krijgt om je te verdiepen in je eigen technische interesses!
De inzet van mechatronica, de toepassing van hightech materialen en de ontwikkeling van innovatieve technieken zijn in de werktuigbouwkunde van groot belang. De o p-leiding heeft een moderne, goed uitgeruste werkplaats met hoogwaardige apparatuur waarmee we je leren werken. Zoals computer gestuurde (CNC) machines voor draaien en frezen, een computergestuurde waterstraalsnijmachine en 3D-printers. Ook kun je terecht in ons prima uitgerust materiaalkundelab en composietenlab, waar je experimenten kunt uitvoeren. Er is ook een werkplaats waar je robots leert programmeren en technische processen in een fabriek leert inrichten. Overal kom je andere techniek studenten tegen en in meerdere projecten werk je ook samen met studenten van andere opleidingen zoals Elektrotechniek, ICT en Technische Bedrijfskunde, waardoor je interdisciplinair leert samenwerken.
Bij Werktuigbouwkunde doe je veel praktijkervaring op door je stage en praktijkopdrachten. Daarnaast neem je tijdens verschillende excursies regelmatig een kijkje in de keuken van je toekomstige collega’s. Een goede voorbereiding op het echte werk!
De jaarlijkse Robotday van NHL Stenden in Leeuwarden is hét evenement waar meer dan 150 tweedejaarsstudenten HBO-ICT, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek het hele jaar naar uitkijken. Dit jaar vond de wedstrijd digitaal plaats. Onze studeten en docenten vertellen je er mee over!
Werktuigbouwkundigen zijn zeer gewild in verschillende sectoren: van transport tot machinebouw en van constructiebouw tot de voedselindustrie. Werktuigbouwkundigen hebben een brede blik. Ze werken intensief samen met mensen uit andere disciplines. Een paar voorbeelden van mogelijke functies:
Er is veel vraag naar hbo-geschoolde werktuigbouwkundigen. De meeste studenten vinden direct na hun afstuderen werk. Landelijk gezien vindt 95% van alle afgestudeerde Werktuigbouwkundestudenten binnen anderhalf jaar een baan op niveau.
Ben jij nog niet uitgestudeerd en wil jij je verder verdiepen in je vakgebied? Kies dan voor een technische masteropleiding aan bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft of de Technische Universiteit Eindhoven.
Voor de opleiding Werktuigbouwkunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
In het derde jaar ga je minimaal een half jaar op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf.
De opleiding heeft goede contacten met stagebedrijven in binnen- en buitenland, maar je mag natuurlijk ook zelf met een voorstel voor een stageplaats komen.
Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij:
BD Kiestra | ITBB | Philips | Stork | Tetra Pak | Landustrie | Paques | Damen Shipyards | Neopost | Machinefabriek Douna |Huhtamaki | Mammoet | Fokker Aerostructures | VDL | Ministerie van Defensie | SMST | Jovi | Brink Towing Systems | FIB Industries | SMI Groep | Ventura Systems | Batavus | Koga
Bij Werktuigbouwkunde doe je veel praktijkervaring op door je stage en praktijkopdrachten. Daarnaast neem je tijdens verschillende excursies regelmatig een kijkje in de keuken van je toekomstige collega’s. Een goede voorbereiding op het echte werk!
Er is geen betere leerschool dan de praktijk! Je gaat meteen aan de slag met praktijkopdrachten. In het eerste jaar doe je bijvoorbeeld:
Naast de technische vakken, leer je in jaar 1 ook meer over communicatie en projectmanagement.
Je werkt aan projecten waarin je je theoretische kennis gaat toepassen. In opdracht van de onderzoeksgroepen, zoals Smart Sustainable Manufacturing of Duurzame Kunststoffen, werk je aan real-life cases om samen met bedrijven te komen tot innovatieve plannen, ontwerpen en prototypes. Een deel van het onderwijs is flexibel en daarmee zelf in te vullen: je leert wat jij nodig hebt om tot een goed projectresultaat te komen.
Je verdiept je verder in theoretische vakken als sterkteleer, thermodynamica, stromingsleer, materiaalkunde, wiskunde en werktuigonderdelen. Naast deze technische vakken, komen ook communicatie en projectmanagement dit studiejaar uitgebreider aan bod. De vakken sluiten zo veel mogelijk aan bij de kennis die je nodig hebt om de projecten te kunnen uitvoeren.
In het derde jaar ga je op stage en pas je jouw kennis en vaardigheden toe bij een bedrijf. Je stageopdracht is afhankelijk van je stagebedrijf. Soms werk je mee aan lopende projecten, soms krijg je een eigen project en moet je een technisch probleem oplossen. Je kunt ook stage lopen in het buitenland.
Je kiest een minor die past bij jouw ambities. De opleidingen Werktuigbouwkunde in Leeuwarden en Emmen bieden verschillende minors aan:
Ook kan je een minor volgen bij een andere technische opleiding binnen de hogeschool, bijvoorbeeld:
Of volg alvast een traject als voorbereiding op de universiteit, bijvoorbeeld de pre-master Mechanical Engineering aan de Rijksuniversiteit
In het vierde jaar krijg je de mogelijkheid om op basisvan je persoonlijke interesse een afstudeerrichting te kiezen in Leeuwarden of Emmen. Deze afstudeerprofielen zijn nog in ontwikkeling.
Je rondt je studie af met een afstudeeropdracht van een half jaar. De opdracht wordt altijd uitgevoerd voor een bedrijf of onderzoeksinstituut. Je kunt uit een ruim aanbod van opdrachten kiezen, bijvoorbeeld: het maken van een ontwerp van een helikopterlift voor een megajacht of optimalisatie van een robotapplicatie.
Tijdens de studie Werktuigbouwkunde doe je regelmatig praktijkopdrachten afkomstig van het bedrijfsleven. Deze doe je samen met je medestudenten. Je kunt kiezen uit verschillende projecten waardoor je meteen ontdekt welk type opdracht het beste bij je past.
Aan het begin van het eerste jaar oefen je vaardigheden zoals 3D-tekenen met ontwerpsoftware. Dit doe je aan de hand van een casus zoals een hefbrug, of een rijdend karretje dat je zelf moet ontwerpen. Meerdere projectteams gaan de hefbrug en het karretje niet alleen tekenen, maar ook echt maken in de werkplaats om te testen of je ontwerp ook werkt in de praktijk. Je gebruikt productietechnieken zoals 3D-printen, lasersnijden, draaien en frezen om de onderdelen te maken. Aan het einde van het project wordt getest welk team het beste ontwerp heeft gemaakt.
Aan het einde van het eerste jaar ga je aan de slag met een opdracht uit het bedrijfsleven of een innovatieve onderzoeksopdracht. Samen met studenten van andere technische opleidingen vorm je een projectteam en ga je op basis van de Design Thinking methode een prototype ontwerpen, maken en testen. Niet alleen techniek, maar ook communicatie en projectmanagement spelen een belangrijke rol in dit project. Hierdoor krijg je al een echt voorproefje van hoe het is om aan een real-life-case te werken met collega’s van verschillende achtergronden.
Je werkt aan projecten waarin je je theoretische kennis gaat toepassen. In opdracht van de onderzoeksgroepen, zoals Smart Sustainable Manufacturing of Duurzame Kunststoffen, werk je aan real-life cases om samen met bedrijven te komen tot innovatieve plannen, ontwerpen en prototypes. Een deel van het onderwijs is flexibel en daarmee zelf in te vullen: je leert wat jij nodig hebt om tot een goed projectresultaat te komen.
Ben je avontuurlijk? De hogeschool heeft verschillende contacten met andere Europese universiteiten en hogescholen in het kader van Erasmus, het uitwisselingsprogramma van de EU. Bijvoorbeeld in Finland, Frankrijk en Portugal. Daarnaast kan je ook zelf een plan indienen om een deel van je studie in het buitenland te doen, bijvoorbeeld voor stage, een minor of afstuderen.
Je kunt de opleiding Werktuigbouwkunde ook in Emmen volgen. In Leeuwarden en Emmen zijn jaar 1 en jaar 2 gelijk. Ook kun je ervoor kiezen om in jaar 3 of 4 op de andere locatie een specifieke minor of afstudeerrichting te volgen als deze beter past bij jouw ambities.
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.