Werktuigbouwkunde - locatie Emmen

B Werktuigbouwkunde, Bachelor, voltijd

Heb je een doe-mentaliteit en ben je geïnteresseerd in het ontwerpen en verbeteren van producten? Dan is de opleiding Werktuigbouwkunde jouw studie!

 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan.
 • Je doet veel praktopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots, lasersnijders en 3D-printers. 
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

In de opleiding Werktuigbouwkunde leer je alles over werktuigbouwkundige toepassingen. Het is een uitdaging om nieuwe producten of productiesystemen te ontwerpen. Daarbij doet de opleiding een beroep op je creativiteit en je technische en organisatorische vermogen. Je leert nieuwe producten en productiesystemen ontwerpen, ontwikkelen en maken.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • (System) Engineer Je ontwerpt en ontwikkelt nieuwe producten of systemen.
 • Productiemanager Het is jouw verantwoordelijkheid dat de productie zo efficiënt en goed mogelijk draait.
 • Sales Engineer Als commercieel ingenieur onderhoud je de relatie met klanten. Je weet wat je wilt en vertaalt dit in goede technische oplossingen.
 • Maintenance Engineer In deze functie zorg je dat machines optimaal werken. Je speelt een belangrijke rol in de bedrijfscontinuïteit en helpt bedrijven bijvoorbeeld energiezuiniger te produceren.
 • Consultant of Kwaliteitsmanager Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de productie en van het product. Zijn de resultaten goed voorspelbaar en waar zitten de risico’s in het proces?

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Werktuigbouwkunde is zeer groot.

vt_werktuigbouwkunde_sfeer

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

Voor de opleiding Werktuigbouwkunde heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G nat of nlt (we adviseren je ook wiskunde B in je pakket te kiezen, maar dit is niet verplicht).
 • N&T;
 • N&G nat of nlt (we adviseren je ook wiskunde B in je pakket te kiezen, maar dit is niet verplicht).
 • E&M + nat
 • niveau 4 (werktuigbouwkunde, mechatronica of fijnmechanische techniek, bij voorkeur met wis- en natuurkunde).
  Nadere vooropleidingseisen voor de domeinenHandel en ondernemerschap;Economie en administratie

Aanvullende eisen

Heb je een diploma mbo-niveau 4, dan zijn er met ingang vanaf studiejaar 2015-2016 aanvullende eisen voor studenten uit de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap. Studenten mbo-niveau 4 uit de overige mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Mbo-niveau 4 studenten, die niet uit het mbo domein Techniek komen, krijgen een adviesgesprek waarin de motivatie en kennis van exacte vakken worden besproken.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058 - 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

studeren_algemeen

Studieopbouw Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkundige toepassingen en het ontwikkelen van duurzame producten staan centraal in de opleiding. Naast techniek is er veel aandacht voor de organisatorische en commerciële kant van productontwikkeling. 

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als wiskunde, methodisch ontwerpen, materiaalkunde en constructieleer. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven.

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als wiskunde, methodisch ontwerpen, materiaalkunde en constructieleer. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk.

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Na je stage kies je een minor, je kiest dan uit de volgende twee minoren:

 • In de minor ‘High Tech Systems’ werk je aan onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van een product. Je leert een idee om te zetten in een passend ontwerp, het ontwerp modelleer je met geavanceerde software en vervolgens maak je een proefmodel. Je maakt doorlopend technische, materiaalkundige en economische keuzes voor een bruikbaar eindproduct.
 • Of kies je liever voor de minor ‘Polymer Engineering’. Je doet onderzoek naar de eigenschappen en toepassingen van duurzame kunststoffen (biobased en kunststoffen met composieten). Na het volgen van deze minor weet je alles over cradle 2 cradle concepten en levenscyclusanalyses. Je sluit deze minor af met een concrete opdracht vanuit het kenniscentrum Stenden PRE of het bedrijfsleven.

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Werktuigbouwkunde aan. Op deze locatie kun je de volgende minoren volgen: Engineering in de Praktijk, Windenergie, Computer Vision and Data Science, Offshore Energy, Academische Oriëntatie i.s.m. TU Twente, Ondernemen, Going Green en Cirular Plastics.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Atelier

De opleiding Werktuigbouwkunde heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab en een mooie werkplaats. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. In de werkplaats staat een uitgebreide verzameling machines waar de studenten mee aan het werk kunnen. Naast deze ruimtes beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kunnen studenten hun ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Daar staat ook een lasersnijder.

Kenniscentrum

De opleiding Werktuigbouwkunde werkt samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie.

Specialisatie

In het vierde jaar kun je je verdiepen in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken (minors) te volgen. Deze kun je in Emmen volgen maar ook aan de Hochschule Osnabrück. Je kunt hier een minor over kunststoftechniek volgen en daarna afstuderen. Je krijgt dan een Nederlands en een Duits bachelordiploma. 
De minors van Werktuigbouwkunde in Emmen:

 • Productontwikkeling 
  Over onderzoek, ontwerpen, ontwikkelen en vermarkten van een product. Je leert een behoefte uit de markt om te zetten naar een passend ontwerp.
 • Kunststof
  Onderzoek naar de eigenschappen en toepassingen van duurzame kunststoffen. Je leert alles over cradle 2 cradle concepten en levenscyclusanalyses. Je sluit de minor af met een opdracht vanuit het Kenniscentrum Stenden PRE of het bedrijfsleven.
 • Engineering
  Over ontwerpen en ontwikkelen van een machine of systeem. Je onderzoekt, ontwerp en ontwikkelt een geregeld perssysteem of een solar boot.

Studeren aan NHL Stenden

Kenniscentrum

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, maar ook voor onze lectoren. Zo is er het lectoraat Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Ook werkt de opleiding Werktuigbouwkunde samen met het Kenniscentrum NHL Stenden Pre. 

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken. In het kunststoflab mag je aan de slag met allerlei spuitgietmachines waarmee je bijvoorbeeld producten van duurzame kunststoffen kunt maken.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Werktuigbouwkunde het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.