Werktuigbouwkunde - locatie Emmen

B Werktuigbouwkunde, Bachelor, voltijd

Heb jij een doe­mentaliteit en ben je geïnteresseerd in het ontwerpen en verbeteren van producten? Werk je graag in groepsverband? Dan is de opleiding Werktuigbouwkunde (locatie Emmen) van NHL Stenden iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan.
 • Je doet veel praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je werkt met de meest innovatieve en slimme apparaten, zoals robots, lasersnijders en 3D-printers. 
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk.

Schakelprogramma

NHL Stenden biedt een schakelprogramma aan. Dit programma start in februari en september. Dit programma is interessant voor mbo studenten en te volgen tijdens je eindstage. Het doel van dit schakelprogramma is om jouw wiskundige en/of natuurkundige kennis op het juiste niveau te brengen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

In de opleiding Werktuigbouwkunde leer je alles over werktuigbouwkundige toepassingen. Het is een uitdaging om nieuwe producten of productie systemen te ontwerpen. Daarbij doet de opleiding een beroep op je creativiteit en je technische en organisatorische vermogen. Je leert nieuwe producten en productie systemen ontwerpen, ontwikkelen en maken.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • (System) Engineer Je ontwerpt en ontwikkelt nieuwe producten of systemen.
 • Productiemanager Het is jouw verantwoordelijkheid dat de productie zo efficiënt en goed mogelijk draait.
 • Sales Engineer Als commercieel ingenieur onderhoud je de relatie met klanten. Je weet wat je wilt en vertaalt dit in goede technische oplossingen.
 • Maintenance Engineer In deze functie zorg je dat machines optimaal werken. Je speelt een belangrijke rol in de bedrijfscontinuïteit en helpt bedrijven bijvoorbeeld energiezuiniger te produceren.
 • Consultant of Kwaliteitsmanager Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de productie en van het product. Zijn de resultaten goed voorspelbaar en waar zitten de risico’s in het proces?

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Werktuigbouwkunde is zeer groot.

b_werktuigbouwkunde_emmen_sfeer

Toelatingseisen Werktuigbouwkunde

Voor de opleiding Werktuigbouwkunde heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • NT
 • NG + (nat of nlt)
 • EM  voldoet niet aan de toelatingseisen
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • NT
 • NG + (nat of nlt) 
 • EM + (nat)
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Geadviseerde vakken

We adviseren je ook wiskunde B in je pakket te kiezen, maar dit is niet verplicht om de opleiding te volgen.

studeren_algemeen

Studieopbouw Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkundige toepassingen en het ontwikkelen van duurzame producten staan centraal in de opleiding. Naast techniek is er veel aandacht voor de organisatorische en commerciële kant van productontwikkeling. 

Jaar 1: Kennismaking met beroep

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als 3D modelleren, productietechnieken, methodisch ontwerpen, wiskunde en constructieleer. Ook werk je aan algemene vaardigheden zoals communicatie en onderzoek. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.

In jaar 2 volg je vakken als Stromingsleer, materiaalkunde, quality engineering, sterkteleer, duurzame productontwikkeling en ontwerpen. Je leert algemene vaardigheden zoals communicatie en werkt aan persoonlijke en professionele vorming. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk, dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Binnen de opleiding zijn er goede contacten met het bedrijfsleven, waardoor een geschikte stageplaats altijd binnen handbereik is. Studenten lopen stage bij bedrijven als DSM, Thales en Proxcys B.V. en werken aan opdrachten op het gebied van analyseren en ontwerpen van (deel-)systemen, technisch advies en projectondersteuning.

Na je stage kies je een minor, je kiest dan uit de volgende twee minoren:

 • In de minor ‘High Tech Systems’ werk je aan onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van een product. Je leert een idee om te zetten in een passend ontwerp, het ontwerp modelleer je met geavanceerde software en vervolgens maak je een proefmodel. Je maakt doorlopend technische, materiaalkundige en economische keuzes voor een bruikbaar eindproduct.
 • De minor Composite Design Solutions is een programma ontwikkeld i.s.m. Fokker Aerostructures en het lectoraat Duurzame Kunststoffen. Fokker Aerostructures is fabrikant van vliegtuigonderdelen en doet onderzoek naar en ontwikkelt oplossingen op het gebied van composiet (een vezel versterkte hars). In deze minor draait alles om composieten: welke producten bestaan er, welke eigenschappen hebben ze, hoe kun je ontwerpen? En niet onbelangrijk: met welke technieken kun je ze verwerken tot een product, door grote plaatdelen van composietmateriaal over lange afstanden aan elkaar te kunnen lassen?
 • Minor Sustainable Polymers (English). Biodegradable packaging and bottles made from plants: fairytales or reality? Reality! Nowadays, both products are for sale in the grocery store. Appealing examples of green plastics; sustainable materials that will play a crucial role in the ‘biobased economy’, an economy in which fossil-based plastics have been banned and replaced by materials produced from biomass, such as corn or sugar cane. The minor Sustainable Polymers is an excellent introduction into the field of bioplastics. From polymer synthesis to product analysis, and from processing to ecological impact. Part I consists of various theoretical and practical modules. You will learn how to produce and process plastics and will visit various companies. In Part II you will apply the acquired knowledge and skills and independently carry out a research project commissioned by the Professorship Sustainable Polymers (GreenPAC). The research subject can vary from 3D printing of bioplastic mouthguards to the spinning of yarns made from shrimps.  

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Werktuigbouwkunde aan. Op deze locatie kun je de minor Engineering in de Praktijk volgen.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Studenten voeren hun afstudeeropdracht uit bij bedrijven als Fokker, Lubo, Manter, Dopple, ASTRON, het UMCG of STC b.v. De opdrachten zijn zeer uiteenlopend. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ontwerpen van een afvalverwerkingssysteem, het verbeteren van productietijden voor bluetooth-headsets, het doen van verbetervoorstellen voor de productkwaliteit van vliegtuigonderdelen of het optimaliseren van een speciale rolstoel.

Atelier

De opleiding Werktuigbouwkunde heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab en een mooie werkplaats. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. In de werkplaats staat een uitgebreide verzameling machines waar de studenten mee aan het werk kunnen. Naast deze ruimtes beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kunnen studenten hun ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Daar staat ook een lasersnijder.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is Green PAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten.

Specialisatie

In het vierde jaar kun je je verdiepen in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken (minors) te volgen. In Emmen bieden wij de volgende minors aan:

 • In de minor High Tech Systems werk je aan onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van een product. Je leert een idee om te zetten in een passend ontwerp, het ontwerp modelleer je met geavanceerde software en vervolgens maak je een proefmodel. Je maakt doorlopend technische, materiaalkundige en economische keuzes voor een bruikbaar eindproduct
 • De minor Composite Design Solutions is een programma ontwikkeld i.s.m. Fokker Aerostructures en het lectoraat Duurzame Kunststoffen. Fokker Aerostructures is fabrikant van vliegtuigonderdelen en doet onderzoek naar en ontwikkelt oplossingen op het gebied van composiet (een vezel versterkte hars). In deze minor draait alles om composieten: welke producten bestaan er, welke eigenschappen hebben ze, hoe kun je ontwerpen? En niet onbelangrijk: met welke technieken kun je ze verwerken tot een product, door grote plaatdelen van composietmateriaal over lange afstanden aan elkaar te kunnen lassen?
 • Sustainable Polymers is een Engelstalige minor. Biologisch afbreekbare verpakkingen en flessen gemaakt van plantaardig materiaal. Het lijkt een sprookje, maar het bestaat echt! Tegenwoordig vind je het zelf gewoon terug in de supermarkt. Groene kunststoffen zijn duurzame materialen die een cruciale rol gaan spelen in de 'biobased economy', een economie waaruit fossiele kunststoffen zijn verbannen en vervangen door materialen uit biomassa, zoals maïs of suikerriet. De minor Sustainable Polymers is dé introductie op het gebied van de bioplastic. Van polymeersynthese tot productanalyse en van verwerking tot de ecologische impact van je product. Deel I van de minor bestaat uit verschillende theoretische en praktische modules. Je leert hoe je kunststoffen produceert én verwerkt en daarnaast bezoek je verschillende bedrijven. In deel II pas je jouw kennis en vaardigheden toe en voer je zelfstandig een onderzoeksproject uit in opdracht van het Lectoraat Duurzame Kunststoffen. Het onderwerp van je onderzoek kan variëren van het 3D printen van bioplastische monden tot het spinnen van garens gemaakt van garnalen.

   

Studeren aan NHL Stenden

Kenniscentrum

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, maar ook voor onze lectoren. Zo is er het lectoraat Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Ook werkt de opleiding Werktuigbouwkunde samen met het Kenniscentrum NHL Stenden Pre. 

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken. In het kunststoflab mag je aan de slag met allerlei spuitgietmachines waarmee je bijvoorbeeld producten van duurzame kunststoffen kunt maken.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

werktuigbouwkunde-sic-2018