Chemie - locatie Emmen

B Chemie, Bachelor, voltijd

In het kort

Vind je het interessant om de samenstelling van medicijnen te analyseren? Ga jij ontdekken of producten aan de kwaliteitseisen voldoen? Werk je graag in groepsverband? Dan is de opleiding Chemie (locatie Emmen) van NHL Stenden iets voor jou!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2021, 2020, 2019 en 2018.
 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan.
 • Je doet praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame kunststoffen en een ‘groene’ economie.
 • Een praktijkgerichte opleiding met veel persoonlijke aandacht voor jou.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk in onze goed uitgeruste laboratoria.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Onderzoeken en experimenteren zijn kernwoorden in het beroepenveld van Chemie. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar bodem, water, milieu en materialen of meetmethodes ontwikkelen voor snelle en nauwkeurige onderzoeksresultaten. Wil jij later als onderzoeker een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Dan is Chemie echt iets voor jou!

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 •  Onderzoeker/research chemist Met geavanceerde apparatuur onderzoek, interpreteer en rapporteer je de gegevens. De komende decennia is er veel onderzoek te verrichten naar een duurzamere samenleving en daar kun jij aan meewerken!

 • Product developer Ontwikkeling van levensmiddelen, verf, cosmetica, bouwmaterialen; dat is waar jij je onder andere mee bezig houdt. Volop kansen om je kennis op een creatieve en duurzame manier in te zetten.

 • Research chemist in de farmaceutische industrie. Je ontwikkelt nieuwe medicijnen en levert een bijdrage aan de volksgezondheid, hier en in andere landen.

 • Kwaliteitsmanager Bij ieder productieproces wordt de kwaliteit van de producten gecheckt. Een belangrijke functie dus, die jij kunt vervullen na je studie.

 • Industrial engineer Je draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en kwantiteit van productieprocessen. Ook bepaal je in hoge mate het rendement van een onderneming.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met het HBO-diploma Chemie op zak maak je grote kans op een baan in de chemie. Je kunt alle kanten op: een chemisch concern, onderzoeksinstituut, de farmaceutische industrie, levensmiddelenindustrie, milieuafdeling van de overheid of universiteit.

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Chemie is zeer groot.

b_chemie_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Chemie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • CM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • EM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • NT
 • NG

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • CM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • EM alleen toelaatbaar met wiskunde A of B en scheikunde* 
 • NT
 • NG

*Heb je deze vakken niet in jouw pakket? Dan kun je een deficiëntietoets doen via toelatingstoetsen.nl.  

 • mbo-domein niveau 4

Aanvullende eisen

De opleiding gaat uit van de voorkennis van de bovenstaande havo/vwo profielen, of een mbo4 opleiding waarin je al opgeleid bent tot analist bijvoorbeeld. Heb je een mbo4 opleiding maar was dit een andere opleiding dan een laboratorium opleiding? Neem dan eerst contact op met de opleiding voor een oriënterend gesprek.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058- 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

.

“Praktijkleren is echt iets van NHL Stenden”

studeren_algemeen

Studieopbouw opleiding Chemie

Bij Chemie verveel je je geen moment. De opleiding gaat over het analyseren en samenstellen van stoffen. Over moleculen, organische verbindingen, kunststoftechnologie en chemische processen.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

Studenten van de twee bacheloropleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie volgen het eerste anderhalf jaar hetzelfde studieprogramma. Daarna maak je een definitieve keuze.

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. In het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken als scheikunde, wiskunde, biochemie, onderzoek en communicatie. Ook werk je aan algemene vaardigheden zoals communicatie, onderzoek en management skills. Daarnaast is er veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn vaak real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven. In de vierde periode ga je ook met studenten van andere opleidingen werken aan innovatieve oplossingen voor het werkveld. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.

Verdieping leerstof

In jaar 2 volg je vakken als analytische chemie, organische chemie, molecuul spectrometrie en statistiek. Je leert algemene vaardigheden zoals Engels, communicatie en werken met Excel. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk. Het hele jaar is er studieloopbaanbegeleiding.

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Het eerste half jaar volg je een minor, bijvoorbeeld Sustainable Polymers, en voer je onderzoek uit op het hightech lab van Emmtec Industry & Business Park. Hierdoor is er een directe samenwerking met de beroepspraktijk. Je volgt vakken als molecuul spectrometrie, fysische chemie en werkt aan algemene vaardigheden zoals literatuurresearch en management skills.

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Chemie aan, in samenwerking met Van Hall Larenstein. Op deze locatie kun je de specialisatie Applied Chemistry volgen.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Atelier

De opleiding Chemie heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is GreenPAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten en het centre of expertise Watertechnology.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Chemie van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Voor jou als Chemie-student betekent dit dat je bijvoorbeeld nieuwe materialen ontwikkelt en kwaliteitscontroles uitvoert van nieuwe en bestaande (duurzame) kunststoffen.

Atelier

De opleiding Chemie heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is Green PAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Jij leert biologische methoden op te zetten en te optimaliseren voor de productie van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld gemaakt door bacteriën) voor duurzame kunststoffen.

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Minor Sustainable Polymers (English)

In het derde jaar kun je kiezen voor de Minor Sustainable Polymers. Biologisch afbreekbare verpakkingen en flessen gemaakt van plantaardig materiaal. Het lijkt een sprookje, maar het bestaat echt. Tegenwoordig vind je het zelfs gewoon terug in de supermarkt. Groene kunststoffen zijn duurzame materialen die een cruciale rol gaan spelen in de ‘biobased economy’, een economie waaruit fossiele kunststoffen zijn verbannen en vervangen door materialen uit biomassa, zoals maïs of suikerriet. De Minor Sustainable Polymers is dé introductie op het gebied van de bioplastic. Van polymeersynthese tot productanalyse en van verwerking tot de ecologische impact van je product.

Deel I van de minor bestaat uit verschillende theoretische en praktische modules. Je leert hoe je kunststoffen produceert en verwerkt en daarnaast bezoek je verschillende bedrijven. In deel II pas je jouw kennis en vaardigheden toe en voer je zelfstandig een onderzoeksproject uit in opdracht van het Lectoraat Duurzame Kunststoffen. Het onderwerp van je onderzoek kan variëren van het 3D-printen van bioplastische sportbitjes tot het spinnen van garens gemaakt van garnalen.

Deel 1 (10 weken)
Het eerste deel van de minor bestaat uit theoretische en praktische modules:

 • Biopolymers
 • Polymer Chemistry
 • Sustainability & Life Cycle Analysis
 • Synthesis & Processing
 • Scientific Communication  

Deel 2 (10 weken)
Tijdens het tweede deel van de minor ga je onder andere aan de slag met een persoonlijk onderzoeksproject. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar recycling, 3D-printen, biopolymere synthese, productie van composieten of levenscyclusanalyse.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Chemie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.