Chemie - locatie Emmen

B Chemie, Bachelor, voltijd

In het kort

Vind je het interessant om de samenstelling van medicijnen te analyseren? Ga jij ontdekken of producten aan de kwaliteitseisen voldoen? Werk je graag in groepsverband? Dan is de opleiding Chemie (locatie Emmen) van NHL Stenden iets voor jou!

 • 95% van de studenten heeft na de studie direct een baan.
 • Je doet praktijkopdrachten voor grote (internationale) bedrijven.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame kunststoffen en een ‘groene’ economie.
 • Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk.
 • Je brengt wat je leert gelijk in de praktijk in ons goed uitgeruste laboratorium.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Science

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Emmen

Taal

 • Engels
 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019€ 2060,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Onderzoeken en experimenteren zijn kernwoorden in het beroepenveld van Chemie. Je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar bodem, water, milieu en materialen of meetmethodes ontwikkelen voor snelle en nauwkeurige onderzoeksresultaten. Wil jij later als onderzoeker een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek? Dan is Chemie echt iets voor jou!

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 •  Onderzoeker/research chemist Met geavanceerde apparatuur onderzoek, interpreteer en rapporteer je de gegevens. De komende decennia is er veel onderzoek te verrichten naar een duurzamere samenleving en daar kun jij aan meewerken!

 • Product developer Ontwikkeling van levensmiddelen, verf, cosmetica, bouwmaterialen; dat is waar jij je onder andere mee bezig houdt. Volop kansen om je kennis op een creatieve en duurzame manier in te zetten.

 • Research chemist in de farmaceutische industrie. Je ontwikkelt nieuwe medicijnen en levert een bijdrage aan de volksgezondheid, hier en in andere landen.

 • Kwaliteitsmanager Bij ieder productieproces wordt de kwaliteit van de producten gecheckt. Een belangrijke functie dus, die jij kunt vervullen na je studie.

 • Industrial engineer Je draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en kwantiteit van productieprocessen. Ook bepaal je in hoge mate het rendement van een onderneming.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Met het HBO-diploma Chemie op zak maak je grote kans op een baan in de chemie. Je kunt alle kanten op: een chemisch concern, onderzoeksinstituut, de farmaceutische industrie, levensmiddelenindustrie, milieuafdeling van de overheid of universiteit.

Wat je ook kiest, de kans op werk na je opleiding Chemie is zeer groot.

vt_chemie_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Chemie heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • N&T;
 • N&G.
 • N&T;
 • N&G.
 • mbo-domein niveau 4*

*Voor de mbo-domeinen Handel & Ondernemerschap en Economie & Administratie gelden aanvullende toelatingseisen. De overige mbo-domeinen zijn rechtstreeks toelaatbaar.

Wil je weten of je met jouw mbo-diploma direct toelaatbaar bent? De snelste manier om het te controleren is via Toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Ander diploma?

Heb je een diploma dat hier niet vermeld is? Er zijn wellicht toch mogelijkheden om toegelaten te worden. Neem voor meer info contact met ons op via studeren@nhlstenden.com of 058- 251 34 00.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint.
Meer over het 21+ toelatingsonderzoek
.

studeren_algemeen

Studieopbouw opleiding Chemie

Bij Chemie verveel je je geen moment. De opleiding gaat over het analyseren en samenstellen van stoffen. Over moleculen, organische verbindingen, kunststoftechnologie en chemische processen.

Jaar 1

Kennismaken met vakgebied

Studenten van de twee bacheloropleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie volgen het eerste anderhalf jaar hetzelfde studieprogramma. Daarna maak je een definitieve keuze.

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. In het eerste jaar van de opleiding krijg je vakken als scheikunde, wiskunde, biochemie, onderzoek en communicatie. Daarnaast is er veel aandacht voor de praktijk. Tijdens de studie werk je elke periode aan een project, in groepen van ca. 8 studenten. Dit zijn real-life cases die zijn ingebracht door bedrijven.

Verdieping leerstof

In jaar 2 volg je vakken als analytische chemie, organische chemie, molecuul spectrometrie en statistiek. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk.

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Het eerste half jaar volg je een minor, bijvoorbeeld Biopolymer Engineering, en voer je onderzoek uit op het hightech lab van Emmtec Industry & Business Park. Hierdoor is er een directe samenwerking met de beroepspraktijk.

NHL Stenden biedt in Leeuwarden ook een opleiding Chemie aan, in samenwerking met Van Hall Larenstein. Op deze locatie kun je de specialisatie Applied Chemistry volgen.

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! 

Atelier

De opleiding Chemie heeft de beschikking over een uitgebreid kunststoflab. In het kunststoflab staan diverse spuitgietmachines waar onder andere producten van duurzame kunststoffen mee gemaakt kunnen worden. Naast deze ruimte beschikt de opleiding ook over MyConcept, een Fabrication Lab. Daar kun je jouw ideeën verwezenlijken door ze te printen op een van de vele 3D-printers. Of werk met een fermentor waarin je zelf bacteriën kunt kweken en kunststoffen kunt produceren.

Kenniscentrum

Binnen de opleiding werken we nauw samen met het Kenniscentrum Stenden PRE, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Een andere partner is Green PAC, het open innovatiecentrum voor groene kunststoffen, vezels en composieten.

Biobased economy

We koersen af op een biobased economy. De industrie en maatschappij vragen erom. De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van NHL Stenden heeft dan ook een belangrijke focus op onderzoek naar en de ontwikkeling van duurzame kunststoffen. Jij leert biologische methoden op te zetten en te optimaliseren voor de productie van nieuwe grondstoffen (bijvoorbeeld gemaakt door bacteriën) voor duurzame kunststoffen.

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Een voorbeeld is Duurzame Kunststoffen. In deze minor doe je kennis op over het toepassen en duurzaam verwerken van kunststof materialen. 

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Studie in cijfers Chemie

Nieuwsgierig hoe de opleiding Chemie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.