Afbeelding
ba-chemie-vt-lwd-emmen
Afbeelding
ba-chemie-vt-lwd-emmen

Chemie - locatie Leeuwarden

Chemie is overal! Je mobieltje, de kleding die je draagt, geneesmiddelen, noem het maar op: het is allemaal mogelijk gemaakt door chemie.

Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor

Tijdens de hbo-opleiding Chemie houd je je bezig met toegepaste chemie. Het laboratorium wordt jouw grote ontdekkingsplek. Je doet als chemicus onderzoek naar de samenstelling van verschillende stoffen en je draagt bij aan het ontwikkelen en verduurzamen van produchten. Bij Chemie ga je dieper in op de scheikunde en leer je wat moleculen nu echt zijn.

Wat staat je te wachten?

De hbo-opleiding Chemie richt zich op toegepast wetenschappelijk onderzoek naar moleculen en hun eigenschappen. Zo kun je samen met anderen werken aan het maken van een echt milieuvriendelijke verf of het opsporen van een kleine hoeveelheid giftige stof in ons drinkwater. Tijdens de opleiding ontwikkel jij jezelf als wetenschapper. Je leert onderzoeken en gaat zelf experimenten opzetten voor in het laboratorium. Je krijgt een combinatie van theorie en practica om je nieuwe kennis en vaardigheden bij te brengen. Hierna kun je in groepen aan de slag met projecten om te leren hoe je onderzoek kan doen en hoe je hiervoor op het laboratorium moet gaan werken. Op deze manier ga je aan de slag met thema’s als analytische chemie, organische chemie, biologie, voeding, bio-based materialen, water, polymeren, medicijnen en duurzaamheid.

Vaak krijg je tijdens de opleiding echte projecten vanuit onze lectoraten of het werkveld. Hierdoor wordt je goed voorbereid om na je opleiding als chemicus aan de slag te gaan. De chemische sector wordt als grootvervuiler gezien, maar op het gebied van duurzaamheid en veiligheid is chemie juist de basis. De maatschappij én industrie stellen dan ook steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid; is dit een uitdaging voor jou?

Samenwerking

De studie Chemie is een unieke samenwerking tussen twee hogescholen: NHL Stenden en Hogeschool Van Hall Larenstein. Je volgt de studie op de locatie van VHL in Leeuwarden.

Afbeelding
Lindsay Stegenga

Open Avond

30 maart 2023, 18:00 tot 21:00

Open Avond
Afbeelding
Keuzegids Hbo 2022 & 2023

Topopleiding

De opleiding Chemie in Leeuwarden is in de Keuzegids Hbo 2022 en 2023 uitgeroepen tot Topopleiding.

Studiekenmerken

Diploma
Bachelor
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Andere varianten

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Dat ik hier zo op m’n plek zou zijn, had ik nooit durven dromen.”
Afbeelding
Ervaringsverhaal
Valerie van der Veen
Bijna afgestudeerd aan de opleiding Chemie in Leeuwarden

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!