Leraar Scheikunde

B Opleiding tot leraar voortgezet onderwijs van de tweede graad in Scheikunde, Bachelor, voltijd

Ben jij geïnteresseerd in hoe nieuwe polymeren worden ontwikkeld of hoe je water kunt zuiveren? En wil jij niet alleen een bedreven chemicus worden, maar ook een coach en inspirator die het vak scheikunde toegankelijk maakt voor een jong publiek? Dan is de opleiding Leraar Scheikunde jou op het lijf geschreven!

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas.
 • Studeer af met 2 diploma’s door aanvullende vakken bij de opleiding Leraar Natuurkunde te volgen.
 • Verzorg praktijklessen en doe-middagen op scholen in de regio.

Wat staat je te wachten?

In het eerste jaar volg je samen met de studenten van de opleiding Leraar Natuurkunde een gezamenlijk programma met vakken over natuurkunde, scheikunde en wiskunde. In de hoofdfase verdiep jij je scheikundige kennis. De opleiding is zo ingericht dat je in de keuzeruimte van het lesprogramma extra natuurkundevakken kunt volgen, om zo binnen de reguliere studietijd twee bevoegdheden te behalen. Zo ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt! Natuurlijk is er ook veel aandacht voor vakdidactiek en leer je hoe je jouw kennis het beste kunt overdragen op je leerlingen.

 

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding Leraar Scheikunde?

Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo.

Voor afgestudeerde leraren in exacte vakken is er volop werk in het onderwijs, maar ook daarbuiten kun je prima terecht met je diploma. Je hebt immers een grondige kennis van scheikunde, maar kunt ook goed communiceren en weet hoe je problemen systematisch kunt oplossen. Je kunt daarom ook denken aan een baan bij de overheid, als redacteur bij een educatieve uitgeverij of bij een adviesbureau.

b_exacte_vakken_sfeer

Benodigd diploma

Voor de opleiding Leraar Scheikunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Havo
 • NT
 • NG
 • EM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • CM voldoet niet aan de toelatingseisen
 • NT
 • NG
 • EM + (schei of nlt)
 • CM voldoet niet aan de toelatingeisen
 • Niveau 4

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Aanbevolen vakken

Om deze studie succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havo niveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.

placeholder

“Het is geweldig als leerlingen enthousiast worden dankzij een les van mij!”

Doorstuderen? Doe een master!

Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen voor een master degree. Je behaalt hiermee ook een eerstegraadsbevoegdheid.

studeren_algemeen

Stage lopen vanaf jaar 1

Waar leer je het beste lesgeven? Voor de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je daarom al op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen. In de hoofdfase van de opleiding ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.

Studieopbouw

In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar je aanspreekt en of je de studie aankunt. Dit doe je onder andere door middel van een stage. Het eerste half jaar van je opleiding volg je samen met studenten van de lerarenopleiding Natuurkunde. In de daaropvolgende jaren breid je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit. 

Jaar 1

Je verdiept je in het leraarschap door verschillende praktijkopdrachten te doen. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven, zoals omgaan met leerlingen, het maken van verantwoorde lessen en klassenmanagement. Daarnaast volg je inhoudelijke vakken, zoals organische chemie en analytische biochemie, maar ook kwantumfysica en materiaalkunde.

In het tweede jaar geef je zelf lessen onder begeleiding van een coach. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Verder verdiep je je dit jaar verder in de scheikunde.

Vakken

 • biochemie

 • fysische chemie

 • industrie en technologie

In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kiest dit jaar ook voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je meer inhoudelijke kennis van scheikunde? Of wil je juist werken aan je coachingsvaardigheden? Door modules te volgen bij een andere lerarenopleiding kun je de weg naar een tweede bevoegdheid verkorten. Zo kun je bijvoorbeeld ook als leraar Natuurkunde aan de slag.

 Vakken

 • thermodynamica
 • kwantumfysica

 • natuurwetenschappelijk literatuuronderzoek

In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

Design Based Education

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.