Afbeelding
ba-leraar-scheikunde-vt-lwd
Afbeelding
ba-leraar-scheikunde-vt-lwd

Leraar Scheikunde

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education

Wil jij niet alleen een bedreven chemicus worden, maar ook een coach en inspirator die het vak scheikunde toegankelijk maakt voor een jong publiek? Experimenten en chemische reacties: je vindt het allebei geweldig. Je helpt leerlingen graag om proeven op een juiste en veilige manier uit te voeren en je wilt ze meer leren over verschillende soorten chemie en de werking daarvan. Dan is de opleiding Leraar Scheikunde jou op het lijf geschreven!

Daarom kies je voor de hbo-opleiding Leraar Scheikunde:

  • Door Elsevier Beste Studies 2021 bekroond met een bronzen medaille
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Ontwerp en geef boeiende Scheikunde lessen op een middelbare school of MBO
  • Verzorg praktijklessen en doe-middagen op scholen in de regio
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Mét de mogelijkheid om een tweede lesbevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen

Wat moet je kunnen als docent?

Tijdens de lerarenopleiding Scheikunde werk je structureel aan het ontwikkelen van onder andere je pedagogische vaardigheden (vaardigheden om kinderen te begeleiden en ondersteunen bij hun ontwikkeling), didactische vaardigheden (vaardigheden om anderen iets te leren). en vakinhoudelijke vaardigheden. Bovendien besteden we veel aandacht aan samen leren, organiseren en onderzoeken, zodat je je ontwikkelt tot een professionele docent.

Praktijkgericht

Gedurende de opleiding Leraar Scheikunde is er veel tijd voor praktijkopdrachten. Je oefent je onderwijsvaardigheden bijvoorbeeld door het geven van presentaties aan medestudenten en door het uitvoeren van professionaliseringstaken, zoals lessen maken en ICT-gebruik in lessen.

Afbeelding
Meet the originals voltijd open dag

Open Dag Voltijd

4 juni 2024, 16.00 - 20:00 uur

Open Dag

Studiekenmerken opleiding Leraar Scheikunde

Kies voor het exacte vak Leraar Scheikunde bij NHL Stenden Hogeschool. Deze 4-jarige bachelor in Leeuwarden is een kleinschalige opleiding.

 

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

De opleiding Leraar Scheikunde in het kort

In het eerste jaar van de Leraar Scheikunde opleiding volg je samen met de studenten van de opleiding Leraar Natuurkunde een gezamenlijk programma met vakken over natuurkunde, scheikunde en wiskunde. In de hoofdfase verdiep jij je scheikundige kennis. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor vakdidactiek en leer je hoe je je leerlingen actief laat leren en hoe je de effectiviteit van je lessen kunt vergroten.

Om de studie Leraar Scheikunde succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havoniveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.

De lerarenopleiding Scheikunde is zo ingericht dat je in de keuzeruimte van het lesprogramma extra natuurkundevakken kunt volgen, waardoor veel studenten met twee bevoegdheden afstuderen. Zo ben je nog breder inzetbaar op de arbeidsmarkt! Wil je meer weten over het studieprogramma van de opleiding Leraar Scheikunde? Bekijk de pagina over de studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Afbeelding
algemene_afbeelding_testimonials.jpg
“Het is geweldig als leerlingen enthousiast worden dankzij een les van mij!”
Afbeelding
algemene_afbeelding_testimonials.jpg
Matthijs Broekhuizen

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!