
Ben jij geïnteresseerd in hoe nieuwe polymeren worden ontwikkeld of hoe je water kunt zuiveren? En wil jij deze scheikundige fenomenen op een aansprekende manier uitleggen aan jouw leerlingen? Ontwikkel jij je tot veel meer dan alleen een bedreven chemicus, maar wil je als coach en inspirator het vak scheikunde toegankelijk maken voor een jong publiek? Dan is de opleiding Leraar Scheikunde jou op het lijf geschreven!
Experimenten en chemische reacties: je vindt het allebei geweldig. Je helpt leerlingen graag om proeven op een juiste en veilige manier uit te voeren en je wilt ze meer leren over verschillende soorten chemie en de werking daarvan. In het eerste jaar volg je samen met de studenten van de opleiding Leraar Natuurkunde een gezamenlijk programma. In de hoofdfase verdiep jij je scheikundige kennis. De opleiding is zo ingericht dat je in het keuzedeel extra natuurkundevakken kunt kiezen om zo binnen de reguliere studietijd twee bevoegdheden te behalen. Een flinke voorkennis van de vakken natuurkunde, wiskunde en scheikunde is nodig om een succesvolle start te maken aan de opleiding Leraar Scheikunde.
Je wordt opgeleid tot leraar algemeen onderwijs (havo/vwo) en leraar beroepsonderwijs (vmbo/mbo).
Je kunt lesgeven op het havo/vwo en vmbo/mbo.
Voor afgestudeerde leraren in exacte vakken is er volop werk in het onderwijs. Ook op vacatures in andere sectoren kun je kansrijk solliciteren. Als docent leer je goed communiceren en problemen systematisch oplossen. Je kunt daarom ook denken aan een baan bij de overheid, als redacteur bij een educatieve uitgeverij of bij een adviesbureau.
Voor de opleiding Leraar Scheikunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
*Om deze studie succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havo niveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.
*Om deze studie succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havo niveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
“Het is geweldig als leerlingen enthousiast worden dankzij een les van mij!”
Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied en doorstuderen? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen voor een master degree. Je behaalt hiermee ook een zogenoemde eerstegraadsbevoegdheid.
Waar leer je het beste lesgeven? Voor en in de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen. In de hoofdfase ga je uitgebreider stage lopen. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’.
Je kunt stage lopen op het havo/vwo en vmbo/mbo.
In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar je aanspreekt. Dit doe je onder andere door middel van een stage. Het eerste half jaar van je opleiding volg je samen met studenten van de lerarenopleiding Natuurkunde. In de daaropvolgende jaren breid je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit.
Je verdiept je op het leraarschap door middel van verschillende opdrachten uit het werkveld. Je leert de basisbeginselen van het lesgeven zoals interactie met leerlingen, het maken van verantwoorde lessen en klassenmanagement.
In het eerste jaar onderzoek je of je geschikt bent voor het beroep en de opleiding. Je kijkt welkekennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en in welke mate jij daaraan voldoet en je loopt een korte stage.
organische chemie
anorganische chemie
analytische biochemie
practicum scheikunde
Als vervolg op jaar één ga je jouw brede professionele basis verdiepen en verstevigen. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Daarbij word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider.
Je verdiept je in het lesgeven waarbij het activeren van leerlingen centraal staat. Je volgt hiervoor cursussen en gaat hiermee in de praktijk aan de slag. In het tweede jaar ga je tijdens je stage lessen geven onder begeleiding van een coach. Ook met je professionaliseringstaak richt je je op het activeren van leerlingen.
biochemie
fysische chemie
industrie en technologie
In het derde jaar laat je zien dat je in staat bent om de afstudeerfase in te gaan. Je bepaalt in welke richting je je wilt specialiseren en je laat zien dat je jouw beeld van het beroep kunt koppelen aan je eigen handelen en aan de theorie.
In jaar drie laat je zien dat je verantwoorde lessen kunt geven, zowel op didactisch als vakdidactisch gebied. Naast (vak)didactiek verdiep je je in het begeleiden van leerlingen. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven en houdt hierbij rekening met verschillen tussen leerlingen.
Tijdens het derde jaar van je opleiding kun je kiezen voor een minor om jezelf verder te profileren. Voorbeelden zijn:
kwantumfysica
natuurwetenschappelijk literatuuronderzoek
Binnen je afstudeerrichting algemeen vormend onderwijs (avo) of één van de afstudeerrichtingen beroepsonderwijs (vmbo of mbo) geef je zelfstandig les en verdiep je je kennis.
In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen, binnen de kaders van je opleiding, de school en je afstudeerrichting. Je toont aan dat je in staat bent om eigen onderwijs te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren.
In jaar vier toon je aan dat je als onderwijsprofessional kunt functioneren. Je kunt je handelen uitleggen en verantwoorden in lijn met je visie op het onderwijs en het beroep van leraar.
Tijdens je afstudeeronderzoek staat het ontwikkelen van onderwijs centraal. Je gaat onderzoek doen om een probleem op te lossen, toekomst gericht onderwijs te ontwikkelen en/of bij te dragen aan innovaties binnen een school.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.
Nieuwsgierig hoe de opleiding Leraar Scheikunde het doet in vergelijking met andere opleidingen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd. Je vindt deze op www.studiekeuze123.nl.