International Teacher Education for Secondary Schools (ITESS)

International Teacher Education for Secondary Schools, Bachelor, voltijd

Wil je studeren in een internationale omgeving? Zie je jezelf met jongeren werken op scholen over de hele wereld? Dan is lesgeven op internationale middelbare scholen iets voor jou. International Teacher Education for Secondary Schools (ITESS) bereidt je voor op een uitdagende baan in het internationale onderwijs. 

Vanaf september 2020 biedt ITESS de keuze uit vijf hoofdvakken: Wiskunde, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Science en Engels.​

Heb je vragen over deze opleiding? Vul dan het online formulier in of stuur ons een WhatsApp via 06 13579931 (werkdagen van 9:30 tot 16:30 uur).
 • Je volgt een uniek vierjarig programma, specifiek gericht op internationaal onderwijs.
 • Je wordt een gekwalificeerde wereldwijze docent, die klaar is om te werken op internationale middelbare scholen.
 • Je hebt goede baankansen in een snel groeiend werkveld.
 • Je leert veel in de praktijk op internationale scholen in Nederland, Europa en daarbuiten.
 • Je studeert een half jaar aan een partneruniversiteit in het buitenland.

Wat staat je te wachten?

Je wordt opgeleid om les te geven op internationale en tweetalige middelbare scholen. Je bent klaar voor een creatieve en zinvolle baan waarin je werkt met jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Je werkt volop samen met medestudenten en collega's in een internationale en interculturele omgeving. Veel van de leerlingen die je straks lesgeeft, hebben ouders die enkele jaren in het buitenland werken, om vervolgens weer te verhuizen. Daarnaast geef je ook les aan leerlingen die hun Engels willen verbeteren of zich willen voorbereiden op een internationale vervolgstudie.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Education

Start studie

 • September

Locatie

 • Groningen

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Wat kun je worden met de opleiding ITESS?

Je ontwikkelt je tot een professionele docent die zelfverzekerd voor de klas staat. Je bent enthousiast over je vak en straalt dit uit naar jouw leerlingen.

Met je diploma op zak kun je onder andere aan de slag als:

 • Docent aan een internationale middelbare school..
 • Docent tweetalig onderwijs.

Er zijn doorgroeimogelijkheden als:

 • Coördinator van schoolprogramma's of projecten.
 • Leidinggevende binnen een onderwijsinstelling.
 • Studie(loopbaan)begeleider
 • Leerkracht speciale onderwijsbehoeften

Toelatingseisen ITESS

Hieronder vind je de toelatingseisen en informatie over de toelatingsprocedure voor de opleiding International Teacher Education for Secondary Schools (ITESS). 

Havo
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&T;
 • N&G;
 • E&M;
 • C&M.
 • Niveau 4

Toelatingsprocedure

Naast de hierboven genoemde formele toelatingseisen, vindt er voor de opleiding ITESS een toelatingsprocedure plaats. In het Engelstalige document ITESS Admission Procedure vind je een volledige beschrijving van de procedure.

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Doorstuderen

Wil je bevoegd zijn om in Nederland les te geven? Dan kun je hiervoor een kort aanvullend programma volgen bij de Nederlandstalige docentenopleiding.

Vragen?

Voor specifieke vragen over het ITESS programma, email itess@nhlstenden.com
Voor vragen aan ITESS students, email itess@student.nhlstenden.com

Je bent welkom op een meeloopdag. Stuur ons een email en maak een afspraak met een ITESS student die jouw begeleider zal zijn.

Benieuwd naar hoe huidige studenten ITESS ervaren? Kijk eens rond op de website gemaakt door ITESS studenten.

Opbouw studie

Jaar 1

Je ontdekt hoe het is om docent te zijn in het internationale onderwijs. Je wordt je bewust van je eigen culturele identiteit en gaat aan de slag met jouw interculturele bewustzijn. Je maakt kennis met de sociale kant van leren en onderwijzen in een wereldwijde context. Dat doe je via opleidingsonderdelen als Democratic Citizenship and Educational Studies.

Je verbreedt daarnaast je kennis en vaardigheden in het hoofdvakgebied dat je hebt gekozen. Wat je leert pas je direct toe in de praktijk. Je doet ervaring op door onderwijsactiviteiten in jouw vakgebied te ontwerpen en te ontwikkelen. Ook ontwikkel je dit jaar jouw Engelse taalvaardigheid tot op C1-niveau. Bovendien ervaar je de sfeer op een internationale school en ontdek hoe je het is om daar les te geven.

In het eerste semester van het tweede jaar bereid je je voor op negen weken onderwijspraktijk. Je geeft dan het vak van jouw keuze op een internationale school in het buitenland. Daarnaast ga je aan de slag met theorie en onderzoekspraktijk in het tweede jaar. In het tweede semester werk je samen met studentendocenten van partneruniversiteiten in jouw vakgebied.

In het eerste semester van het derde jaar bereid je je voor op negen weken onderwijspraktijk in het buitenland, net als in jaar twee. De nadruk ligt hier op differentiatie en pedagogiek. Je doet meer onderzoek naar didactiek op basis van je persoonlijke en professionele visie op lesgeven en van jouw vak in het internationale onderwijs.

In het tweede semester kun je in het buitenland studeren aan een partneruniversiteit en hier een programma kiezen waarmee je jouw profiel en kwaliteiten versterkt. Dit geeft je de mogelijkheid om ook ervaring op te doen in andere vakken: een student wiskunde zou bijvoorbeeld natuurkunde kunnen geven en een student geschiedenis kan sociale geografie ontdekken. Je kunt je ook op een van onze partneruniversiteiten specialiseren in Inclusion of Educational Leadership door hier een speciaal programma voor te volgen.

In het vierde jaar Je bewijs jet dat je de professionele competenties op bachelor niveau beheerst. Dit doe je in de onderwijspraktijk en door middel van een eindportfolio. Je ontwikkelt je Engelse taalvaardigheid nog verder tot (C2-niveau) en je rondt je hoofdvakgebied af. Je bewijst je didactische kennis met een scriptie en in door een aantrekkelijk educatief evenement te realiserenorganiseren. Je academische vaardigheden toon je aan met een bachelorscriptie, over een onderwerp dat relevant is voor het internationale onderwijs.

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisaties

ITESS Wiskunde

Met alle nieuwe technologische ontwikkelingen hebben we in de toekomst veel professionals met wiskundig inzicht nodig. Jij bent degene die jouw leerlingen wegwijs maakt in de wereld van de wiskunde. Er is een grote vraag naar wiskundeleraren op internationale scholen. Jij bent broodnodig om jongeren te helpen bij het ontwikkelen van logisch inzicht en probleemoplossend vermogen. Als wiskundeleraar op een internationale school gebruik je vaak multimediale middelen om de lesstof over te brengen. Bij ITESS word je naast een uitstekende wiskundig expert bovendien een bron van inspiratie voor jouw leerlingen. 

ITESS geschiedenis

Kies je voor geschiedenis bij ITESS, dan ben jij die inspirerende docent die leerlingen bewustmaakt van de invloed van de geschiedenis op de wereld om ons heen. Je maakt kennis met verschillende onderwerpen zoals oude geschiedenis, wereldgeschiedenis, oorlog en vrede, maar doet daarnaast ook zelf historisch onderzoek. Uiteraard verdiep jij je in de didactiek van de onderwijshistorie. Als docent geef jij je leerlingen inzicht in de huidige maatschappij, het verleden en het heden. Jij bent degene die de volgende generatie laat nadenken over gecreëerde, historische mythen.

ITESS English

Engels wordt in veel landen als eerste taal gesproken en het wordt door miljoenen mensen over de hele wereld als tweede of additionele taal gebruikt. Engels is de voertaal in de meeste internationale scholen. In ITESS versterk je jouw beheersing van het Engels en maak je kennis met de diverse culturen van sprekers van het Engels. Na het afstuderen ben je klaar om onderwijs te geven in Engels als tweede / additionele taal.

ITESS Science

Technologische en wetenschappelijke ontdekkingen veranderen de wereld snel. We hebben burgers nodig met een wetenschappelijke basis om de aanstaande mondiale uitdagingen aan te pakken. Jij ontwikkelt een totaaloverzicht van de belangrijkste concepten in de wetenschap, zodat je dit aan leerlingen van 11-14 jaar kunt leren. Daarnaast ga je voor een specialisatie in biologie, chemie, of fysica, waarmee je les kunt geven aan kinderen tussen 11-16 jaar.

ITESS Geografie

Geografie is overal om je heen. De kern van lesgeven in geografie is leerlingen helpen om betekenis te geven aan de wereld om hen heen. Je helpt ze inzicht te krijgen in de fysieke, ecologische en socio-culturele diversiteit van de wereld waarin ze leren om een actieve rol te spelen.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

itess-sic-2018