
Zie jij het als een uitdaging om ingewikkelde zaken op een heldere manier uit te leggen? Kun jij mateloos gefascineerd zijn door natuurkundige verschijnselen? Dan is de lerarenopleiding Natuurkunde zeker voor je weggelegd!
Tijdens de lerarenopleiding Natuurkunde is spanning gegarandeerd! Die ervaar je namelijk bij vakken als elektriciteit & magnetisme en kracht & beweging. Tijdens de propedeusefase behandelen we zowel natuurkunde- als scheikundeonderwerpen, want het eerste jaar van de opleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde is gezamenlijk.
In de hoofdfase verdiep je je verder in de natuurkunde, zodat je straks je leerlingen op het vmbo, de onderbouw van havo/vwo of het mbo goed kunt ondersteunen bij de lesstof. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor vakdidactiek en leer je hoe je die kennis het beste kunt overdragen.
Tijdens je minor kun je ervoor kiezen om je verder te verdiepen in het vak scheikunde, zodat je binnen de reguliere studietijd twee bevoegdheden kunt behalen. NHL Stenden is daarmee uniek in Nederland!
Je wordt opgeleid tot leraar voortgezet onderwijs en docent beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Met je tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag op het havo/vwo en vmbo/mbo.
Voor afgestudeerde leraren in exacte vakken is er volop werk in het onderwijs. Ook op vacatures in andere sectoren kun je kansrijk solliciteren. Als docent leer je goed communiceren en problemen systematisch oplossen. Je kunt daarom ook denken aan een baan bij de overheid, als redacteur bij een educatieve uitgeverij of bij een adviesbureau.
Voor de opleiding Leraar Natuurkunde heb je één van de volgende diploma’s nodig:
Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.
Om deze studie succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havoniveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.
Wil jij je verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Dat kan! Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen voor een master degree. Je behaalt hiermee ook een eerstegraadsbevoegdheid.
Waar leer je het beste lesgeven? Voor de klas natuurlijk! In het eerste jaar oriënteer je je daarom al op het beroep van docent tijdens een korte stage en bezoeken aan scholen. In de hoofdfase van de opleiding ga je uitgebreider stage lopen. Dat kan op het havo/vwo en vmbo/mbo. Je voert allerlei taken van een leraar uit. In het laatste jaar ga je een aantal dagen lesgeven als ‘echte docent’. Naast lesgeven komen dan ook ouderavonden, docentenvergaderingen en leerlingbegeleiding aan bod.
In het eerste jaar kijk je of het beroep van leraar je aanspreekt en of je de studie aankunt. Dit doe je onder andere door middel van een stage. In de daaropvolgende jaren bouw je jouw kennis verder uit, sta je zelf voor de klas en voer je een praktijkonderzoek uit.
Je leert welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor een leraar en je loopt een korte stage.Je leert de basisbeginselen van het lesgeven, zoals interactie met leerlingen, het maken van verantwoorde lessen en klassenmanagement. Daarnaast volg je inhoudelijke vakken, zoals kwantumfysica, materiaalkunde en moderne fysica.
In het tweede jaar geef je zelf lessen onder begeleiding van een coach. Je maakt een eigen studieplan: wat heb ik nodig om een goede leraar te worden en hoe pak ik dat aan? Verder verdiep je je dit jaar verder in de natuurkunde.
In het derde jaar bepaal je in welke richting je je wilt specialiseren: algemeen vormend onderwijs of beroepsonderwijs. Je gaat steeds meer zelfstandig lesgeven. Je kiest dit jaar ook voor een minor. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je ICT en moderne media in de klas kunt gebruiken? Wil je meer inhoudelijke kennis van natuurkunde? Of wil je juist werken aan je coachingsvaardigheden? Door modules te volgen bij een andere lerarenopleiding kun je de weg naar een tweede bevoegdheid verkorten. Zo kun je bijvoorbeeld ook als leraar Scheikunde aan de slag.
elektriciteit
mechanica
licht en geluid
kwantumfysica
moderne fysica
materiaalkunde
In het vierde jaar geef je zelfstandig les op een middelbare school, in het beroepsonderwijs of volwasseneneducatie. Je hebt je eigen groepen en bent verantwoordelijk voor het onderwijs en de begeleiding van leerlingen. Je rondt je studie af met een afstudeeronderzoek, waarbij het ontwikkelen van onderwijs centraal staat.
Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours!
De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.
Met Design Based Education heb je veel invloed op je eigen leerroute. Je werkt in kleine groepen met studenten van andere opleidingen aan echte vraagstukken. Je experimenteert en test oplossingen in de nationale of internationale praktijk. Feedback van medestudenten, opdrachtgevers en docenten helpt je om te evalueren en je ideeën aan te scherpen.