Afbeelding
ba-leraar-natuurkunde-vt-lwd
Afbeelding
ba-leraar-natuurkunde-vt-lwd

Leraar Natuurkunde

Andere varianten
Studieduur
4 jaar
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Diploma
Bachelor of Education

Wil jij jongeren enthousiast maken over natuurkundige verschijnselen? Je leert tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde hoe je ingewikkelde zaken op een heldere manier uit kan leggen. Een baan voor de klas is uitdagend en afwisselend. Klinkt dit goed? Dan is de opleiding Leraar Natuurkunde iets voor jou? 

Daarom kies je voor de opleiding Leraar Natuurkunde:

  • Top 5-opleiding in haar soort volgens Keuzegids Hbo 2024
  • Kleinschalige opleiding: docenten kennen je persoonlijk en bieden begeleiding op maat
  • Leer door te doen: al vanaf jaar 1 sta je voor de klas
  • Je bedenkt samen met klasgenoten creatieve oplossingen tijdens Design Based Education voor real-life vraagstukken met design thinking (ontwerpen, testen, evalueren, aanpassen) om samen tot sterkere oplossingen te komen
  • Ontwerp en geef boeiende natuurkunde lessen op een middelbare school of MBO
  • Mét de mogelijkheid om een tweede bevoegdheid te halen
  • Studeer bij de nummer 1 lerarenopleider van Noord-Nederland
  • Grote baankans na het afstuderen

Mooi werk!

Je eigen klassen. Leerlingen die allemaal een eigen gebruiksaanwijzing hebben. Toetsen ontwikkelen, lessen voorbereiden en leerlingen ondersteunen bij hun leerproces. Dat is het onderwijs. Een mooi vak, want je kunt er alles instoppen wat je wil.

Praktijkgericht

Gedurende de opleiding Leraar Natuurkunde is er veel tijd voor praktijkopdrachten. Je oefent je onderwijsvaardigheden bijvoorbeeld door het geven van presentaties aan medestudenten en door het uitvoeren van professionaliseringstaken, zoals lessen maken en ICT-gebruik in lessen.

Flexibel en uitdagend

Net als jouw leerlingen straks verschil je als student in je leerbehoefte, interesses en manier van leren. Naast een standaardaanbod biedt de lerarenopleiding Natuurkunde ruimte voor eigen keuzes. Zo kun je bij sommige vakken zelf kiezen uit onderwerpen waarin je je wilt verdiepen of bepalen op welke wijze je je doelstellingen behaalt of aantoont. In de hoofdfase kies je een eigen specialisatieminor van een half jaar.

Extra lesbevoegdheid

De opleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde zijn sterk aan elkaar verwant. Een groot deel van het onderwijsprogramma is voor beide opleidingen gelijk. Door ook het niet overlappende onderwijsdeel te volgen, een vakverbredende minor, kun je afstuderen met twee diploma’s. Dan mag je lesgeven in natuurkunde én scheikunde!

Studiekenmerken lerarenopleiding Natuurkunde

Natuurkunde studeren op hbo-niveau? Volg de kleinschalige opleiding bij NHL Stenden in Leeuwarden.

Diploma
Bachelor of Education
Start in
september
Locatie
Leeuwarden
Taal
Nederlands
Studieduur
4 jaar
Afbeelding
Kosten

Wat staat je te wachten bij de opleiding Leraar Natuurkunde?

De opleiding Leraar Natuurkunde in het kort

Tijdens de lerarenopleiding Natuurkunde is spanning gegarandeerd! Die ervaar je namelijk bij vakken als elektriciteit & magnetisme en kracht & beweging ;)

Tijdens de propedeusefase behandelen we zowel natuurkunde- als scheikundeonderwerpen, want het eerste jaar van de opleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde is gezamenlijk.

In de hoofdfase verdiep je je verder in de natuurkunde, zodat je straks je leerlingen op het vmbo, de onderbouw van havo/vwo of het mbo goed kunt ondersteunen bij de lesstof. Natuurlijk is er ook veel aandacht voor vakdidactiek en leer je hoe je die kennis het beste kunt overdragen.

Om de studie Leraar Natuurkunde succesvol te doorlopen is het aanbevolen om een flinke voorkennis te hebben van wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Dit niveau is vergelijkbaar met 5 jaar op havoniveau. Wil je weten of je voldoende voorkennis hebt, neem dan contact op met de opleiding.

De lerarenopleiding Natuurkunde is zo ingericht dat je in de keuzeruimte van het lesprogramma extra scheikundevakken kunt volgen, waardoor veel studenten met twee bevoegdheden afstuderen. Zo ben je nog breder inzetbaar op de arbeidsmarkt! Wil je meer details over alle studiejaren? Bekijk de pagina over de studieopbouw

Studielast

De studielast van deze opleiding is 40 uur per week. Je bent dus 5 dagen per week met je studie bezig. Dit bestaat uit ongeveer 20 contacturen (colleges en contacturen met docenten en studenten) en 20 uur zelfstudie.

Andere varianten Leraar Natuurkunde

Hieronder vind je een overzicht van andere varianten op de lerarenopleiding Natuurkunde

Afbeelding
foto-thomas-van-hoof_red
“Iedereen zei dat ik beter mijn andere opleiding kon afmaken, maar ik trok mijn eigen plan.”
Thomas van Hoof
student Leraar Natuurkunde

Is dit de opleiding die je zoekt?

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of kies een van de overige opties als vervolgstap!