Mirte Waterink

Afbeelding
ervaringsverhaal-mirte-waterink.jpg
“Het is fijn als ik de natuur een beetje kan helpen”
Mirte Waterink
Student Chemie

Mirte Waterink (19) is derdejaars student Chemie. Ze is vooral geïnteresseerd in onderzoek naar kunststoffen.

“Ik ben een echt natuurmens. Dat maakt het onderwerp duurzame kunststoffen zo interessant voor mij. Het is fijn als ik de natuur een beetje kan helpen door afbreekbare kunststoffen te ontwikkelen. Steeds meer bedrijven zijn daarmee bezig, omdat ze langzamerhand richting meer duurzaam willen. Voor mijn stage volgend jaar ga ik waarschijnlijk naar het kunststoffenlab van GreenPac, een samenwerking tussen NHL Stenden en Windesheim dat zich onder andere bezighoudt met duurzame kunststoffen.”

Aan de slag met een echte klus

“Een van de hoogtepunten was voor mij de minor Sustainable Polymers. Hiervoor maakten we met een klein groepje een 3D-printbaar filament op basis van algen en zeewier. Een hele uitdaging. Bij zo’n opdracht komt veel onderzoek en experimenteren kijken. Je stelt eerst duidelijk de kaders van wat je wilt onderzoeken. Wij kwamen op drie onderdelen: een product door middel van fermentatie, een door het maken van composiet en een door celluloseacetaat. Na de onderzoeksfase gingen we verder met de laatste twee, en daarvan bleek het met composiet te lukken. We mengden PLA-plastic met droge algen en konden daar een heel mooi filament van maken waarmee kan worden geprint.”

“Op een meeloopdag leer je echt veel als je nog twijfelt over een studie”

Oriënteren op een studie

“Op de middelbare school vond ik scheikunde al een interessant vak. Een kennis werkte in een lab dat verf produceerde, en omdat het me leuk leek, mocht ik daar een kijkje nemen. Ik mocht rondkijken op de afdeling waar ze onderzoek doen en de verf maken, en ook op de plek waar ze testen hoe de verf dekt en ergens op blijft zitten. Door het zien van de onderzoeken die ze hier deden, wist ik meteen dat dit bij mij paste. Ik zag mezelf ook wel op een lab werken. Dus schreef ik me in voor een meeloopdag in Emmen, daar kregen we wat meer informatie over de opleiding en mochten we meekijken tijdens een labdag. Je kon vragen stellen aan de studenten en mocht ook helpen met een proef. Op zo’n dag leer je echt veel als je nog twijfelt over een studie. Daarna was ik vrij zeker over mijn keuze. Ik wist misschien nog niet precies wat ik kon verwachten, want het blijft spannend in het begin. Maar door die dag de sfeer te kunnen proeven, voelde het meteen goed.”

Meer weten over de opleiding Chemie in Leeuwarden of in Emmen? Bekijk dan de opleidingspagina Chemie.