HBO-ICT

B HBO-ICT, Bachelor, deeltijd

Heb je een grote voorliefde voor ICT, houd je ervan om ICT- oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Zoek je een hbo-opleiding die je naast je werk kunt doen? Dan is de flexibele studie HBO-ICT deeltijd net wat voor jou!

Wil jij het ICT-werkveld verkennen? Van programmeren tot adviseren, van informatiesystemen tot bedrijfsprocessen en van webapplicaties tot Internet of Things: het komt allemaal aan bod binnen de HBO-ICT deeltijd opleiding. Als HBO-ICT’er weet jij als geen ander wanneer je software kunt inzetten om processen te optimaliseren en werk makkelijker te maken.

Na HBO-ICT ben je dé expert binnen jouw organisatie op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Je kent de laatste ICT-trends en -ontwikkelingen en kunt deze toepassen op de werkvloer.

 • Volg de hele opleiding of haal certificaten voor bijscholing op specifieke onderwerpen
 • Leren op NHL Stenden, op je werkplek en via online learning
 • Start in februari of september

Wat staat je te wachten?

Onze HBO-ICT deeltijd opleiding is opgebouwd uit acht modules van (gemiddeld) een half jaar. Elke module omvat 30 EC (studiepunten) waarvoor je deelcertificaten krijgt. Als je alle benodigde deelcertificaten hebt, krijg je een bachelordiploma.

Met de HBO-ICT deeltijd studie geef jij jouw toekomst als ICT-professional vorm. Of je nou programmeur, projectmanager of codeur wil worden, met deze flexibele opleiding start je alvast in de juiste richting en kun je het werkveld in zodra je er klaar voor bent. Je wordt een praktische ICT'er met een scherp oog voor ontwikkelingen in de markt. Samen stomen we je klaar om in teamverband lastige vraagstukken van jouw bedrijf of klanten aan te vliegen. Ben jij klaar om jouw toekomst vorm te gaan geven? Schrijf je dan nu in voor onze HBO-ICT deeltijd opleiding.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
 • Wettelijk collegegeld 2021/2022 € 1084,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink (www.studielink.nl). Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen.

Loopbaan

Met een HBO-ICT diploma op zak ben jij de aanjager binnen jouw organisatie op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Je weet de juiste mix te vinden tussen ICT en het werken met mensen. Je bent op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen en kunt deze toepassen op de werkvloer.

Het werkveld is erg breed, dus je kunt in uiteenlopende functies aan de slag. Bijvoorbeeld als ICT-consultant, security officer, software engineer of game developer, maar ook als organisatieadviseur, projectleider of data-analist.

Onderwijsprogramma

De HBO-ICT deeltijd opleiding is opgebouwd uit acht modules van (gemiddeld) een half jaar. Elke module omvat 30 EC (studiepunten) waarvoor je deelcertificaten krijgt. Als je alle benodigde deelcertificaten hebt, krijg je een bachelordiploma. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

De meeste lesbijeenkomsten worden georganiseerd op maandag tussen 16.00 en 22.00 uur. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan er een andere lesavond bij komen..

dt_hbo-ict_sfeer

Toelatingseisen flexibele deeltijdstudie HBO-ICT

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder op het moment dat de studie start? Ook dan zijn er mogelijkheden. Meer informatie over toelating, inschrijving en of er eisen worden gesteld aan je werk vind je op nhlstenden.com/toelating.

Havo
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • Niveau 4 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? 

Ontdek de mogelijkheden.

.

“In mijn onderzoek wil ik op een slimme manier gebruikmaken van ICT”

Onderzoeker bij Van Hall Larenstein en student HBO-ICT (deeltijd) Lees verder

Studieopbouw HBO-ICT

Modules

De deeltijd HBO-ICT opleiding bestaat uit acht modules. Na de gemeenschappelijke module IT-Ontwikkeling kies je voor een van de twee specialisaties binnen HBO-ICT, namelijk Software Engineering of Business & ICT. Je volgt deze modules:

IT-ontwikkeling

Je ontwikkelt een eenvoudig informatiesysteem of applicatie vanuit de behoefte van de klant. Maak kennis met programmeren, databases, grafische user interfaces en HTML, projectmatig werken/agile, IT-trends en -ontwikkelingen en professionele skills.

Je onderzoekt organisatievraagstukken vanuit verschillende bedrijfskundige invalshoeken. Je gaat aan de slag met organisatie en management, analyseren van bedrijfsprocessen, arbeids- en organisatiepsychologie, onderzoek, statistiek, financiën en economie.

Je lost eenvoudige vraagstukken op door diverse programmeertalen en ontwerpen toe te passen. Deze module behandelt onder andere een inleiding tot programmeren, webdevelopment, security, scrum, git en functioneel programmeren.

Je leert met behulp van het data science proces om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren. Vanuit de behoefte van de organisatie zet je deze data om tot bruikbare relevante stuurinformatie die je kunt toepassen in de (beleids)context van die organisatie. Je leert welke tools en technieken je hierbij kunnen helpen om data en processen veilig en compliant te maken.

Je gaat aan de slag met objectgeoriënteerd programmeren, databases en ORM, functioneel ontwerp en user interactie design.

Om te kunnen functioneren op hbo-werk- en denkniveau is het van belang om voldoende bagage te hebben op bedrijfskundige gebieden met een ICT-context. De onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: ITIL, BISL, projectmanagement, kwaliteitsmanagement, operations management, administratieve organisatie, cloud computing en architectuur.

Om je organisatie succesvol te kunnen ondersteunen met ICT doe je eerst een gedegen bedrijfskundig onderzoek naar de relevante bedrijfsprocessen en de behoeften van de stakeholders die daarbij betrokken zijn. Op basis van de onderzoeksresultaten ontwerp en realiseer je een prototype van een applicatie die voorziet in de bestaande behoeften. De onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: informatiemanagement, procesdenken, architectuurdenken, requirementsanalyse, security by design, testen en validatie.

Om nog een hoger niveau van Software Engineering te bereiken leer je nieuwe en meer complexe vraagstukken gestructureerd aan te pakken. De onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: Lineaire Algebra, Design Patterns/OOP2, Algoritmiek en Analytics/R.

Elke module bestaat uit maximaal zes toetsen. Voor elke afgeronde module ontvang je een certificaat. Als je alle modules van de opleiding hebt gehaald, krijg je een diploma. Je kunt ook verschillende modules tegelijkertijd volgen, dan hoef je niet te wachten tot je een module afrondt. Zo blijf je op koers.

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Deeltijd of duaal studeren bij NHL Stenden kan ook flexibel. Je kunt met de opleiding HBO-ICT deeltijd voor een groot deel je eigen leerroute inrichten. De studie bestaat uit modules waarvoor je certificaten kan behalen. Als je alle benodigde certificaten hebt, krijg je een diploma. Je kunt bij de meeste opleidingen zelf de volgorde van modules bepalen. Breng je al werkervaring of relevante kennis mee, dan kan je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Haal alles uit je ambities: Je haalt het beste uit jezelf als je keuzes maakt die afgestemd zijn op je eigen ambities, capaciteiten en agenda.
 • Studeer in je eigen tempo: Je bepaalt je eigen studietraject afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en wensen. Je kan hierbij de leerroute aanpassen aan de veranderingen in je leven.
 • Bouw verder op wat je al weet: bouw kennis en ervaring zijn ons startpunt. Breng je al (werk)ervaring of een diploma mee? Dan kan je mogelijk sneller je diploma halen.
 • Leer op verschillende locaties: je leert ‘blended’ op verschillende locaties zoals in de collegezaal, in ateliers, via werkplekleren, online en face-to-face.

Vrijheid in deeltijd 

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 8 modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast  wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Je wordt tijdens je hele studie, bij elke module, begeleid door een studiecoach. Samen stellen jullie een leerplan op. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.