HBO-ICT

B HBO-ICT, Bachelor, deeltijd

Als ICT’er zorg jij ervoor dat informatiesystemen gebruiksvriendelijk en efficiënt werken. Als hbo-professional ontwikkel je software en weet jij als geen ander wanneer je die kunt inzetten. Daarmee kun je processen optimaliseren en werk vergemakkelijken. Daarnaast bouw je websites en apps. Zo ben jij multi-inzetbaar. Zoek je een hbo-opleiding op het gebied van ICT in deeltijd? Dan is de flexibele bachelorstudie HBO-ICT net wat voor jou. 

 • Werken aan modules waarvoor je een deelcertificaat krijgt
 • Bachelordiploma voor de hele opleiding óf losse certificaten voor bijscholing op specifieke onderwerpen
 • Leren op NHL Stenden, op je werkplek en via online learning
 • Leerproces dat wordt vormgegeven in samenwerking met het beroepenveld en volgens de huidige trends en nieuwe ontwikkelingen

Start in februari

Wil je geen tijd verliezen? Start je studie in februari.
Lees hier alles over inschrijven.

Wat staat je te wachten?

Het ICT-werkveld is zeer breed. Van programmeren tot adviseren, van informatiesystemen tot bedrijfsprocessen en van webapplicaties tot aan gamedesign: binnen de opleiding HBO-ICT komen al deze facetten aan bod. Verken deze gebieden en kies vervolgens voor specialisatie in een of meerdere onderwerpen. Zo vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Bepaal je eigen leerroute!

Bij NHL Stenden Hogeschool kun je sinds kort flexibel deeltijdonderwijs volgen. Je kunt bij de opleiding HBO-ICT voor een groot deel je eigen leerroute bepalen. De opleiding HBO-ICT bestaat uit modules. De inhoud en keuze van deze modules wordt door een deel bepaald aan de hand van je wens of profiel.

We waarderen wat jij al kan en weet. Breng je al werkervaring of een eerder behaald diploma mee, dan kun je sneller je bachelor halen. Zo krijg je een studieroute die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Je volgt de deeltijdstudie HBO-ICT  in Leeuwarden. Bij het flexibele deeltijdonderwijs van de NHL krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen een leerarrangement opstelt.

Flexibel studeren

De deeltijdopleiding HBO-ICT is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie! Lees hier meer over flexibel onderwijs.

Experimenten flexibilisering 

Deze opleiding is een van de opleidingen die wordt aangeboden vanuit de regeling ‘experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen’. Voor deze geaccrediteerde deeltijd- en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden. Lees meer over wat dit voor jou (en je werkgever) kan betekenen.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021€ 2143,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink (www.studielink.nl). Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen.

Jouw loopbaan

Na de flexibele deeltijdstudie HBO-ICT ben jij de aanjager binnen jouw organisatie op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Je weet de juiste mix te vinden tussen ICT en het werken met mensen. Je kent de laatste ICT-trends en -ontwikkelingen en kunt deze toepassen op de werkvloer.

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma bestaat uit 8 modules van ongeveer een half jaar. Elke module omvat 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

We waarderen wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. In plaats van het halen van een bachelordiploma kun je ook kiezen voor één of enkele losse modules, om je bij te scholen op die beroepstaken. Op deze manier richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

De meeste lesbijeenkomsten worden georganiseerd op maandag tussen 16.00 en 22.00 uur. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan er een andere lesavond bij komen.

dt_hbo-ict_sfeer

Toelatingseisen flexibele deeltijdstudie HBO-ICT

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden. 

Havo
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • N&G;
 • N&T;
 • E&M;
 • C&M.
 • mbo niveau 4 

Geen diploma, wel 21?

Wil je de opleiding volgen, maar heb je niet het vereiste diploma? Dan kun je via een 21+ toelatingsonderzoek mogelijk toch nog toegelaten worden. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent wanneer de opleiding begint. Meer over het 21+ toelatingsonderzoek.

Studieopbouw HBO-ICT

Modules

De deeltijdopleiding HBO-ICT biedt ruim dertien keuzemodules. Daarvan volg je acht modules die je zelf als bouwstenen combineert.

IT-ontwikkeling

Je ontwerpt en realiseert (individueel/in een team) een eenvoudig informatiesysteem of een applicatie vanuit de informatiebehoefte van de opdrachtgever. Je pakt dit op een agile-manier aan en zorgt voor een correcte overdracht aan de opdrachtgever. Het systeem heb je getest (monkeyproof) en is gemonteerd en klaar voor gebruik (visiebeheer tijdens ontwikkeling). Maak kennis met programmeren, databases, grafische userinterfaces + HTML, projectmatig werken/agile, IT-trends en -ontwikkeling en 21st century skills.

Je onderzoekt in deze module organisatievraagstukken vanuit verschillende bedrijfskundige invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan strategie, financiën, mensen en ICT. Je gebruikt hiervoor een passende onderzoeksaanpak en besteedt aandacht aan het creëren van draagvlak. Aan het eind van de module deel je je bevindingen en adviezen met de opdrachtgever. Maak kennis met organisatie en management, analyseren van bedrijfsprocessen, arbeids- en organisatiepsychologie, onderzoek en statistiek, 21st century skills en financiën en economie.

Maak kennis met inleiding programmeren, webdevelopment, security, scrum, git en functioneel programmeren.

Tijdens deze module leer je hoe je een proces onderzoekt en analyseert om knelpunten te identificeren en verbetervoorstellen te kunnen doen, met aandacht voor security-aspecten. Je kunt voor je eigen organisatie een implementatieplan opstellen inclusief  bijbehorende planning. Je houdt bij al deze stappen rekening met de verschillende belanghebbenden. Maak kennis met compliance, ultimate flow, van data naar processen, sourcing en persoonlijk leiderschap.

Maak kennis met Objectgeoriënteerd Programmeren, Databases en ORM, functioneel ontwerp en user interactie design

Deze module richt zich op het tot waarde brengen van grote hoeveelheden gegevens (data). Onderwerpen die aan bod komen zijn userinterfaces, datawarehouses (ETL), bedrijfsprocessen analyseren, analytics en bijzondere databases.

Data analyse en visualisatie wordt steeds belangrijker. In deze module maak je kennis met Analytics in R, Statistiek en modellering, NoSQL Databases en Onderzoek doen.

 • Advanced Software Engineering
 • Computer Vision
 • Testing
 • Security
 • Ondernemen
 • Project Management

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding HBO-ICT zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst.

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming. 

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Je bepaalt samen met je studiecoach jouw leerroute.
 • De opleiding is opgebouwd uit modules van 30 EC’s (studiepunten) waarvoor je certificaten krijgt. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je associate, bachelor of master degree.
 • Je volgt de opleiding in je eigen tempo.
 • Je studeert op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek.
 • Onze docenten en studiecoaches begeleiden je op jouw persoonlijke leerroute.
 • Je studeert aan een échte hogeschool met hoogwaardig onderwijs, waar jouw persoonlijke leerroute centraal staat, en stoomt jezelf klaar voor de toekomst.

Vrijheid in deeltijd 

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit acht modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We valideren wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Bij het flexibele deeltijdonderwijs van NHL Stenden krijg je goede studiebegeleiding. Tijdens de hele studie word je begeleid door een studiecoach waarmee je ook samen een leerarrangement opstelt. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.