HBO-ICT

B HBO-ICT, Bachelor, deeltijd

 Heb je een grote voorliefde voor ICT, houd je ervan om ICT- oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Zoek je een hbo-opleiding die je naast je werk kunt doen? Dan is de flexibele bachelorstudie HBO-ICT net wat voor jou!

 • Volg de hele opleiding of haal certificaten voor bijscholing op specifieke onderwerpen
 • Leren op NHL Stenden, op je werkplek en via online learning
 • Start in februari of september 

Wat staat je te wachten?

Als ICT’er zorg jij ervoor dat informatiesystemen gebruiksvriendelijk en efficiënt werken. Het werkveld is heel breed. Van programmeren tot adviseren, van informatiesystemen opzetten tot bedrijfsprocessen stroomlijnen en van webapplicaties bouwen tot games ontwerpen: binnen de opleiding HBO-ICT komen al deze facetten aan bod. Verken deze gebieden en kies vervolgens voor specialisatie in een of meerdere onderwerpen. Zo vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

De deeltijdopleiding HBO-ICT heeft een flexibel programma. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Nederlands

Studieduur

Flexibel

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
 • Wettelijk collegegeld 2020/2021 € 2143,-
Bekijk alle kosten

Inschrijven

Aanmelden voor een studie doe je via Studielink (www.studielink.nl). Je kunt ook vooraf een oriёntatiegesprek aanvragen.

Jouw loopbaan

Met een HBO-ICT-diploma op zak ben jij de aanjager binnen jouw organisatie op het gebied van innovatieve ICT-oplossingen. Je weet de juiste mix te vinden tussen ICT en het werken met mensen. Je bent op de hoogte van de laatste ICT-ontwikkelingen en kunt deze toepassen op de werkvloer.

Het werkveld is erg breed, dus je kunt in uiteenlopende functies aan de slag. Bijvoorbeeld als ICT-consultant, security officer, software engineer of game developer, maar ook als organisatieadviseur, projectleider of data-analist.

Onderwijsprogramma

Het onderwijsprogramma bestaat uit 8 modules van ongeveer een half jaar. Elke module omvat 30 EC’s (studiepunten). In totaal moet je 240 EC’s halen voor een diploma. Het tempo en de volgorde waarin je deze modules doorloopt, bepaal je voor een deel zelf. De totale studielast verschilt per persoon.

De meeste lesbijeenkomsten worden georganiseerd op maandag tussen 16.00 en 22.00 uur. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kan er een andere lesavond bij komen.

dt_hbo-ict_sfeer

Toelatingseisen flexibele deeltijdstudie HBO-ICT

Veranderende toelatingseisen i.v.m. corona
Door het coronavirus zijn sommige zaken rond aanmelding en toelating dit jaar anders dan anders. Check op deze pagina of voor jouw situatie ook afwijkende maatregelen gelden.

Voor toelating tot de opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo 4-diploma nodig met het juiste profiel, vakkenpakket of verwantschap. Heb je niet het juiste diploma, maar wel een gelijkwaardig diploma of ben je 21 jaar of ouder? Ook dan zijn er mogelijkheden. 

Havo
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • NG;
 • NT;
 • EM;
 • CM.
 • Niveau 4 

 

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? 

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Studieopbouw HBO-ICT

Modules

De deeltijdopleiding HBO-ICT biedt ruim 13 keuzemodules. Er zijn twee profielen die gekozen kunnen worden: Business & IT en Software Engineering. Je volgt 8 modules gericht op je profiel.

IT-ontwikkeling

Je ontwerpt en realiseert een eenvoudig informatiesysteem of een applicatie vanuit de informatiebehoefte van de opdrachtgever. Maak kennis met programmeren, databases, grafische user interfaces, projectmatig werken en IT-trends.

Je onderzoekt in deze module organisatievraagstukken vanuit verschillende bedrijfskundige invalshoeken. Denk bijvoorbeeld aan strategie, financiën, human resources en ICT. Je gebruikt hiervoor een passende onderzoeksaanpak en besteedt aandacht aan het creëren van draagvlak.

Maak kennis met programmeren, webdevelopment, security, scrum, git en functioneel programmeren.

Tijdens deze module leer je hoe je een proces onderzoekt en analyseert, zodat je knelpunten kunt identificeren en verbetervoorstellen kunt doen met aandacht voor security-aspecten. Je kunt voor je eigen organisatie een implementatieplan opstellen, inclusief bijbehorende planning. Je houdt bij al deze stappen rekening met de diverse belanghebbenden.

Maak kennis met objectgeoriënteerd programmeren, databases en ORM, functioneel ontwerp en user interactive design.

Om te kunnen functioneren op HBO-werk- en denkniveau is het van belang om voldoende bagage te hebben op bedrijfskundige gebieden met een ICT-context als achtergrond. Onderwerpen die aan bod komen zijn: ITIL, BISL, projectmanagement, Informatiemanagement, security, kwaliteitsmanagement, administratieve organisatie

Je kan hardware programmeren en uitlezen. Informatie die van sensors afkomstig is gebruik je voor visualisaties en het nemen van besluiten, eventueel met gebruik van kunstmatige intelligentie. Een door jouw gebouwde mobile app maakt het mogelijk op afstand met jouw hardware oplossingen te werken.

Je maakt door het toepassen van ontwerptechnieken en concepten tijdens de ontwerpfase een beter softwareproduct van hogere kwaliteit dat beter onderhoudbaar is en robuuster in gebruik

Je onderzoekt een reëel ICT-vraagstuk dat is gekoppeld aan de bedrijfsprocessen binnen jouw organisatie/rond jouw werkplek. Door eerst een zorgvuldig bedrijfskundig onderzoek te doen, voordat je begint met het programmeren van de beoogde applicatie, leg je de basis voor een succesvolle implementatie.

Je voert een afstudeeropdracht uit op je eigen werkplek of een stagewerkplek. Het onderwerp bepaal je samen met de werkgever en je studiecoach. In het onderzoek komen zowel bedrijfskundige als IT-aspecten aan bod.

Werk en studie combineren

Bij de deeltijdopleiding HBOI-ICT zorg je voor een optimale balans tussen studie, werk en privé. Werk aan praktijkgerichte opdrachten en leer van docenten, coaches, experts uit het werkveld en studiegenoten. De opgedane kennis en vaardigheden pas je direct toe in de praktijk. Dat is pas winst!

Blended learning

Bij flexibel onderwijs kun je op verschillende manieren leren:

 • Werkplekleren: Je werkt zo veel mogelijk op je eigen werkplek aan studieopdrachten en brengt nieuwe kennis direct in de praktijk.
 • Face to face: Je volgt lessen en trainingen. Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkgerichte opdrachten.
 • Online learning: In een digitale leeromgeving kun je lessen voorbereiden, onderwijs volgen en met andere studenten samenwerken aan opdrachten. Via een dashboard kun je je studie plannen en je vorderingen volgen.

Deze combinatie van leermethodes noemen we blended learning. Zo haal je het beste uit drie werelden.

Specialisaties

Onderwijsconcept

Met een flexibele deeltijdopleiding geef je zelf richting aan jouw studie, jij staat namelijk aan het roer. Dit betekent dat je zelf de koers bepaalt, de snelheid, de tijdsduur en je eindbestemming. 

Zo ziet flexibel onderwijs eruit

 • Bepaal samen met je studiecoach jouw leerroute. 

 • Volg de opleiding in je eigen tempo. 

 • Studeer op verschillende manieren: face to face, via online learning én op je eigen werkplek. 

 • Per module van 30 EC’s (studiepunten) krijg je een certificaat. Heb je alle certificaten? Dan behaal jij je bachelor! 

Vrijheid in deeltijd 

Het onderwijsprogramma is opgebouwd uit 8 modules. Je kunt zelf voor een deel de volgorde van de modules bepalen en in meerdere modules tegelijk werken. We stellen vast  wat jij al kunt en weet. Breng je al werkervaring of een diploma mee, dan kun je sneller je diploma halen. Zo richt je een studie in die bij jouw ontwikkeling en studieambities past.

Studiecoach

Je wordt tijdens je hele studie, bij elke module, begeleid door een studiecoach. Samen stellen jullie een leerplan op. Iedere module start met een intake om te bepalen wat jij aan het eind laat zien en welke leeractiviteiten je doet op school, thuis of op de werkplek.