Jan Brouwer

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“In mijn onderzoek wil ik op een slimme manier gebruikmaken van ICT”
Jan Brouwer
Onderzoeker bij Van Hall Larenstein en student HBO-ICT (deeltijd)

Jan Brouwer (32) is onderzoeker bij Van Hall Larenstein. Hij zag er meerwaarde in om ICT-toepassingen in zijn onderzoekswerk te implementeren, dus besloot hij zich hierin bij te scholen. Hij koos voor de flexopleiding HBO-ICT van NHL Stenden Hogeschool, zodat zijn bijscholing een aanvulling is op zijn huidige werk.

“ICT heeft een groeiende rol in alles wat we doen. Er komen steeds meer slimme apparaten, zoals smartwatches, telefoons, huishoudelijke apparatuur die met het internet verbonden is … Ook in mijn onderzoek wil ik op een slimme manier gebruikmaken van ICT. Het komt steeds meer aan bod, maar op dat gebied zag ik nog wel een kennisgat. Om niet achter te raken, moet je meegaan in de ontwikkelingen. Daarom stelde ik aan mijn werkgever voor me erin te laten bijscholen, zowel voor hem als voor mijzelf een waardevolle investering.”

Tijd voor de studie

“Als flex-studenten komen we één dag per week bij elkaar. Dan worden bepaalde vakken gegeven, en daarnaast is het een hoop zelfstudie. Als je er fulltime bij werkt, besteed je op je vrije momenten nog best veel tijd aan studeren. Er is dus wel een stukje discipline en motivatie nodig. Maar het geeft ook veel energie. Je kunt zelf interessante projecten kiezen om te doen bij je werkgever, wat een win-winsituatie oplevert: je doet een project voor je opleiding, maar draagt tegelijk iets bij in je bedrijf. Gelukkig geeft mijn werkgever me royaal de ruimte om hieraan te werken.”

“Ik ben blij met de ruimte die ik kreeg om mezelf te ontwikkelen”

Ruimte voor eigen inbreng

“Bij een van mijn onderzoeken was sprake van datasets die moeilijk in één oogopslag in te zien waren. Om dat probleem op te lossen, schreef ik als studieopdracht een webapplicatie om de onderzoeksresultaten in te voeren en grafisch weer te geven. Dat had dus direct z’n waarde in mijn onderzoeksproject. Als je zelf iets specifieks wilt leren, dan is daar ook de ruimte voor. Vooral het leren van de nieuwe techniek WebAssembly vond ik erg leuk, een programmeerstandaard die nog in de kinderschoenen staat. Dit was niet direct onderdeel van de opleiding, maar omdat ik het als iets groots voor de toekomst zie, wilde ik me erin scholen. Het gaf veel energie om daar samen met docenten lekker aan te knutselen. Ik ben blij met wat ik op deze manier geleerd heb, en met de ruimte die ik kreeg om mezelf te ontwikkelen.”

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina HBO-ICT.