Danique Krikke

Afbeelding
ervaringsverhaal-danique-krikke.jpg
“Ik liep stage in het hart van Europa”
Danique Krikke
student European Studies

Danique Krikke, student European Studies, heeft een hart voor internationale betrekkingen. En dat kan ze in de studie European Studies zeker kwijt. Ze zat een tijdje in Amerika, organiseerde samen met klasgenoten de jaarlijkse Europareis en liep stage in het bestuurlijk hart van Europa, Brussel.

“Het maken van een studiekeuze vond ik lastig. Had een opleiding bestuurskunde in Leiden gezien die mij erg aansprak, maar ik was 17 en zag de reis naar Leiden nog niet zitten. Dus zocht ik het dichter bij huis en ging ik in Leeuwarden bij NHL Stenden langs. Een student Bestuurskunde ving daar mijn internationale interesse op en zei toen: “Waarom ga je ook niet eens bij European Studies kijken?” En dat bleek een schot in de roos. De combinatie tussen het internationale, het stuk recht en beleid sprak mij enorm aan. Toen het antwoord op de vraag “Kan ik met deze opleiding ook op een ambassade gaan werken?” kortweg “Ja” bleek te zijn, was ik helemaal om. En de Thorbecke academie staat goed aangeschreven dus dat was ook een echte plus.”

Europareis

“Een onderdeel van de opleiding is de Europareis. Je gaat tijdens zo’n reis echt de diepte in en dat vond ik ontzettend leuk. Langs overheidsinstellingen maar ook bijvoorbeeld lobbykantoren. Dat is heel leerzaam én gezellig. Ik heb het zelf ook een jaar georganiseerd, met een aantal andere studenten. Dan duik je het ene moment in subsidieaanvragen, het andere moment regel je sprekers. Dan heb je als student ineens contact met ‘hoge’ mensen zoals bijvoorbeeld de staff van Frans Timmermans, Europarlementariërs. Hoe gaaf is dat?”

Het Brusselse spel echt leren kennen

“Bij deze studie hoort een periode in het buitenland. Zelf zat ik een tijdje in Amerika en mijn stage liep ik in Brussel waar ik toen ook even woonde. Amerika leerde mij met een andere bril naar Europa kijken. Hoe kijken ze in het land van onbegrensde mogelijkheden naar ons? In Brussel liep ik mijn stage bij de permanente vertegenwoordiging van de Nederlandse Unie. Dat kun je zien als een ambassade, maar je vertegenwoordigt jezelf niet aan een land, maar aan een internationale instelling. Het was een unieke kans, in het hart van Europa. Ik liep daar stage bij de afdeling woordvoering, waarbij ik mee mocht naar Europese raden, woordvoerders ondersteunde en een aantal ministers ontmoette. Ik leerde het Brusselse spel echt kennen.”

Regionaal en internationaal

“Veel mensen denken dat je met deze opleiding alleen of vooral internationaal aan de slag kunt, maar ik heb gezien dat er juist ook in Nederland hele mooie kansen liggen. Je ziet het Europese beleid namelijk in veel sectoren terugkomen. Wat denk je van de landbouw? Of subsidietrajecten bij gemeentes? Ik vind het heel fijn dat European Studies zo veelzijdig is.”

Meer weten over deze opleiding? Kijk dan op de opleidingspagina European Studies.