Dennis Schuten

Afbeelding
Dennis Schuten
“Deze studiekeuze heeft goed uitgepakt voor mij”
Dennis Schuten
Alumnus Logistics Management Emmen

Dennis Schuten, afgestudeerd aan de bacheloropleiding Logistics Management, werkt nu als Supply Chain Director bij Prysmian Group. Prysmian Group is een multinationale organisatie en wereldmarktleider op het gebied van kabeloplossingen, en speelt een hele belangrijke rol in de huidige energie- en datatransitie als “Network Solution Provider”. Prysmian Group heeft wereldwijd meer dan 110 fabrieken in 51 landen, waarvan vier productielocaties in Nederland. Eén van de vier productielocaties van Prysmian Netherlands bevindt zich in Emmen.

Het is zeven jaar geleden dat Dennis afstudeerde aan de opleiding Logistics Management. Hij heeft in al die jaren flink wat ervaring opgedaan bij het bedrijf waar hij nu werkt. Al tijdens zijn stage kwam hij in aanraking met Prysmian Group. Na zijn afstuderen, startte Dennis als operationeel planner in het warehouse 'Finished Goods', waar hij ervoor zorgde dat materialen tijdig bij de klanten bezorgd werden. Inmiddels is hij doorgegroeid tot Supply Chain Director. “In de afgelopen jaren heb ik zo’n beetje alles mogen zien op het gebied van Supply Chain Management in de Prysmian Group organisatie en diverse operationele taken mogen uitvoeren in de fabrieken in Emmen en Delft. Dit maakt mijn huidige functie des te interessanter. Met alle operationele kennis die ik heb opgedaan ben ik nu in de positie om aan de knoppen te draaien en invloed op uit te oefenen op besluiten.”

Carrière pad

Dennis heeft veel functies mogen uitoefenen binnen Prysmian Group die raakvlakken hebben met zijn studie. Na operationeel planner is hij gaan werken bij de centrale planningsafdeling in Emmen. “Hier was ik verantwoordelijk voor het plannen van aanlevering van grondstoffen in de fabriek en daarnaast betrokken bij verbeteringen volgens het Lean Six Sigma. Dit betekent dat je continu kijkt naar kwaliteitsverbeteringen in je productiecyclus. Samen met diverse afdelingen, zoals Research & Development, HR en operators pakten wij eens in de maand een potentieel verbeterpunt op, waar wij een oplossing voor bedachten. Als centrale planner hield ik mij ook bezig met het logistieke proces rondom het uitvoeren van deze oplossingen. Het werken volgens Lean Six Sigma leerde ik al tijdens mijn studie, hier had ik veel aan.” Na deze functies in Emmen werkte Dennis nog een tijdje als productieplanner in Delft. Vanuit deze functie is hij supply chain manager geworden in Delft om vervolgens door te groeien naar zijn huidige functie als supply chain director voor Prysmian.

Supply Chain Management

“Mijn werkzaamheden zijn nu heel divers. Ik ben verantwoordelijk voor de operationele logistiek en en daarnaast voor de sales en planningen. In het zogeheten Sales and Operations Planning (S&OP) proces vertalen wij als afdeling supply chain de marktvraag naar operationele planningen voor onze fabrieken. In dit proces zijn we veel in gesprek met klanten, om een goed beeld te krijgen wat de markt van ons vraagt en of we voldoende capaciteit hebben om deze vraag te produceren. Als we de plannen in grote lijnen hebben gemaakt, regelen wij vervolgens ook alle operationele logistiek de uitvoering. De vraag naar elektriciteit, en daarmee dus kabels, is sterk toegenomen de afgelopen 1,5 jaar. Je kan je dus voorstellen dat de vraag soms groter is dan het aanbod. Aan mij en mijn team de uitdaging om alles, “van zand tot klant”, dus van grondstof tot eindproduct, zo goed mogelijk te managen. En daarnaast zorgen dat onze leveringsbetrouwbaarheid niet onder druk staat. Wij zijn met ons supply chain team een hele belangrijke speler tussen business en operatie.”

Toename in e-commerce

"Ik heb een tijdje gezocht naar welke opleiding bij mij zou passen. Veel van mijn klasgenoten kozen voor een breder georiënteerde studie, zoals Commerciële Economie of Bedrijfseconomie. In die tijd zag ik de verschuiving van fysieke winkels naar online verkoop. Deze voorraad en verkopen moeten vanuit steeds groter wordende magazijnen worden aangestuurd. Dit leek mij interessant en daarom heb ik uiteindelijk gekozen voor Logistics Management. Deze studiekeuze heeft voor mij erg goed uitgepakt. Ik realiseerde mij dit vooral toen ik voor het eerst op stage ging en in aanraking kwam met het werkveld. Dan pas leer je door te doen.“

Simplicity

Dennis zit goed op zijn plek en geeft aan dat de gouden sleutel zit in het toepassen van ‘simplicity’. “Je hebt met regelmaat te maken met ingewikkelde uitdagingen en berekeningen in de keten. Je moet in staat zijn om deze problemen op een eenvoudige manier te benaderen en zo tot een snelle oplossing te kunnen komen. Ook moet je het leuk vinden om het veld in te gaan en met mensen te praten om dingen écht te kunnen begrijpen. Alleen dan ben jij in staat om weloverwogen beslissingen te nemen.” Al tijdens zijn studie leerde Dennis om goed samen te werken met andere mensen. “Binnen de opleiding leer je echt een bepaalde structuur aan om projecten te managen. Dit is enorm belangrijk want zo leer je hoe je het spel moet spelen. “

Meer weten over de opleiding Logistics Management?

Bekijk de opleiding