Edwin de Boer

Afbeelding
Edwin_de_Boer_ervaringsverhaal
“Achteraf gezien is mijn bijzondere studiepad juist een voordeel”
Edwin de Boer
Student Ad Bedrijfskunde

Een uitstekende score op zijn Cito-toets was voor Edwin de Boer natuurlijk een goede reden om vwo te gaan doen, en daarna misschien wel een universitaire studie. In de praktijk liep het iets anders. Nu is hij recruiter bij Sloobest Uitzendbureau én doet hij een duale Associate degree (Ad) studie Bedrijfskunde.  

Van het gebaande pad

“Na mijn basisschool begon ik vol goede moed aan het atheneum. Ik had een uitstekende Cito-score, dus had ik veel vertrouwen in die keuze. Maar om de een of andere reden was ik niet erg gemotiveerd. Uiteindelijk rondde ik het vmbo af en begon ik aan een mbo-niveau 2 opleiding. Qua motivatie ging het gelukkig toen al een stuk beter, dus studeerde ik door. Uiteindelijk ging ik met een diploma van een mbo-niveau 4-opleiding aan het werk. Toch bleef dat stemmetje in mijn achterhoofd zeggen dat ik meer in mijn mars had. Tijdens m’n werk zag ik bedrijfsleiders en managers en ontdekte ik: zoiets wil ik ook. Tegelijkertijd wilde ik ook niet helemaal stoppen met werken, dus was de duale Ad Bedrijfskunde de perfecte match! Dat is namelijk een studie die bij veel functies handig kan zijn, en ik kan er nog veel kanten mee op.” 

Nauw verbonden 

“Ik ga elke maandagavond naar school, en werk dinsdag tot en met vrijdag als recruiter bij Sloobest. De begeleiding vanuit zowel de opleiding als Sloobest is erg prettig, waardoor ik me ontzettend snel kan ontwikkelen. Dat vind ik sowieso een groot voordeel van deze manier van studeren: de theorie en praktijk liggen echt heel erg dicht bij elkaar, waardoor je een mooie wisselwerking krijgt. Dat wat ik op maandagavond leer, kan ik soms de volgende dag al in de praktijk brengen. Een ander voordeel van duaal studeren voor mij, is dat ik het goed weet te combineren met werken en mijn privéleven. Hoewel studeren natuurlijk tijd en energie kost, is de studiebelasting passend en is de inhoud van de studie praktijkgericht. Dat is belangrijk voor me, omdat de studie dan haalbaar en interessant blijft. Ik leer echt een vak, maar kan ook rekening houden met mijn gezin, partner en hobby’s. Duaal studeren heeft een minder grote impact op mijn leven dan het volgen van een voltijdstudie. Dan komt er toch een stuk minder geld binnen en ben je misschien nog wel meer tijd kwijt ook.”

Geen spijt 

“Hoewel ik soms wel eens denk aan hoe het leven eruit had gezien als ik ‘gewoon’ het atheneum had afgemaakt en daarna direct door was gegaan met studeren, heb ik niet echt spijt. Het loopt zoals het loopt, en uiteindelijk vind je toch je weg wel. Bovendien heb ik, vergeleken met mensen die wel zo’n pad hebben bewandeld, veel meer ervaring in de praktijk. Niet alleen hoe het werk in de techniek er op de werkvloer uitziet, maar bijvoorbeeld ook hoe leidinggevenden daar een rol in spelen. Dus als je het achteraf bekijkt, is mijn bijzondere studiepad juist een voordeel!” 

Tips in overvloed 

“Het leukste aspect van een duale studie is dat je een studie volgt met mensen uit allerlei branches, vakgebieden en van allerlei leeftijden. Je hoort dus veel verschillende ervaringen, meningen en inzichten, wat helpt om praktijk en theorie met elkaar te verbinden. Bovendien is iedereen supergemotiveerd om opdrachten te maken en de studie succesvol af te ronden. Het niveauverschil van mbo 4 naar het hbo is me gelukkig meegevallen. Omdat ik tijdens mijn studieloopbaan toch een paar keer naar een niveau lager ben gegaan, ging ik toch wat aan mezelf twijfelen. Maar je krijgt uitstekende begeleiding en lessen en ik ontdekte al snel dat ik het hbo-niveau aankan. Mocht je erover nadenken om die stap ook te zetten, dan raad ik je aan om open dagen te bezoeken en een oriëntatiegesprek aan te vragen. Je krijgt dan goed inzicht in het niveau en kunt andere studenten vragen naar hun ervaringen. Zo heeft het voor mij tenminste heel goed gewerkt!”

Meer weten over de opleiding Bedrijfskunde?

Afbeelding
mkb-route-logo

Combineer je baan met een studie!

Deze opleiding maakt deel uit van de mkb-route in het hbo. Je combineert dan werken en leren bij een mkb-bedrijf, ontvangt salaris en gaat meestal 1 dag per week naar school. Opdrachten voer je uit bij je werkgever. Na afloop ontvang je een erkend hbo-diploma. Lees meer