Edzer Kooistra

Afbeelding
Edzer Kooistra
“Hij zei dat ik nog zand zou kunnen verkopen in de woestijn, dus toen was het wel duidelijk wat ik moest doen”
Edzer Kooistra
Student Ad Commerciële Economie

Edzer had het helemaal gehad met school. Op het mbo was hij niet erg gemotiveerd, dus ging hij na het mbo liever aan het werk. Tot hij erachter kwam dat hij ook in 2 jaar zijn hbo-diploma kon halen terwijl hij ondertussen geld verdiende én werkervaring opdeed. Nu doet hij de duale Associate degree Commerciële Economie.

Toen het kwartje viel

“Mijn vader heeft een eigen onderneming, dus commercie zit wel in mijn bloed. Toch duurde het nog een paar jaar voordat het kwartje écht viel, ik weet het nog precies. Op de havo ging mijn profielwerkstuk over blockchain, bitcoins en dat soort dingen. Toen ik klaar was met mijn eindpresentatie kreeg ik het mooiste compliment van mijn leraar Economie. Hij zei dat ik nog zand zou kunnen verkopen in de woestijn! Dat vond ik zo’n mooie uitspraak, die bleef echt hangen. Toen realiseerde ik me wel dat ik iets met sales wilde.”

Het dieptepunt

“Ik ben vervolgens van de havo overgestapt naar het mbo, maar dat viel me niet mee. Ik vond het mbo niet echt een motiverende omgeving, en het was ook een periode dat je veel vanuit huis moest doen. Ik was wel een beetje klaar met school, dus vond het na mijn mbo-studie wel mooi geweest. Ik had altijd al de behoefte om te werken en er was krapte op de arbeidsmarkt, dus ik kon zo instappen. Maar toen kwam ik de studie tegen die ik nu volg.”

Werken en (snel) een diploma

“Ik weet niet goed meer hoe het op m’n pad kwam. Maar toen ik zag dat je met een duale Associate degree in 2 jaar je hbo-diploma haalt terwijl je werkt, was ik snel verkocht. Je hebt dan toch een mooi diploma op zak, wat voor veel werkgevers belangrijk is. Bovendien kan je voor een duale opleiding vaak ook nog stufi krijgen! Het bedrijf waar ik nu werk, Acquaint, gaf me ook alle ruimte om te studeren naast mijn werk. En het is een jong team met veel doorgroeimogelijkheden, dus ik zie hier nog wel een mooie toekomst voor mezelf. Wat wel grappig is, trouwens: Acquaint is een bedrijf dat waterleidinginspecties doet. Dus in plaats van zand verkopen, heeft mijn werk nu juist alles te maken met water. Gelukkig gaat dat me ook goed af!”

Slim kiezen is wel belangrijk

“Ik denk dat het belangrijk is dat je je beseft dat je in een duaal traject minder studietijd hebt. Je legt jezelf wat meer druk op, dus het is wel handig dat je dan iets kiest wat in je straatje ligt, anders denk ik dat het best lastig kan worden. Sowieso is een duale opleiding heel sterk verbonden met je werkplek: je leert echt op je werkplek. De theorie kan ik direct toepassen in de praktijk, en daar profiteren mijn werkgever én ik van. Met die twee tips moet iedereen volgens mij een heel eind komen!” 

 

Wil jij ook weer blij worden van wat je doet? 

Kom naar onze Open Dag op zaterdag 9 maart en ontdek of deeltijd of duaal studeren iets voor jou is! 

Afbeelding
mkb-route-logo

Combineer je baan met een studie!

Deze opleiding maakt deel uit van de mkb-route in het hbo. Je combineert dan werken en leren bij een mkb-bedrijf, ontvangt salaris en gaat meestal 1 dag per week naar school. Opdrachten voer je uit bij je werkgever. Na afloop ontvang je een erkend hbo-diploma. Lees meer