Eelke de Vries

Afbeelding
Eelke-de-Vries
“Ik vind die combinatie van praktijk en onderwijs heerlijk.”
Eelke de Vries
docent Social Work deeltijd

Naast zijn baan als ambulant begeleider in de forensische zorg is Eelke de Vries (33) sinds september 2021 kersvers docent aan de deeltijd flexopleiding Social Work. Actuele ontwikkelingen in de praktijk gebruikt hij in de opleiding. En kennis uit de opleiding past hij toe in de praktijk. "Die mix, waarbij ik met één been in de praktijk sta en met één been in het onderwijs, is voor mij perfect."

Perfecte combinatie

"Als ambulant begeleider in de forensische zorg begeleid ik mensen die met justitie in aanraking komen. Sinds september combineer ik deze baan met mijn rol als docent. Ik vind die combinatie van praktijk en onderwijs heerlijk. Ik houd contact met het werkveld en sta tegelijkertijd voor de klas waar ik mijn passie kan delen met mijn studenten. Of beter gezegd: met mijn collega's."

Betrokken en informeel

"Ik zie al mijn studenten als collega’s. Ik zou hen immers in de praktijk zo tegen het lijf kunnen lopen. Vaak ben ik met mijn 33 jaar zelfs nog een stukkie jonger dan mijn studenten. Er zit dan ook geen hiërarchie in ons contact. Juist die informele sfeer vind ik zo fijn aan de opleiding. Ondanks dat we een vrij grote opleiding zijn, voelt het heel kleinschalig. Dat komt vooral doordat we in kleine groepen werken in de werkplaatsen. Betrokken en informeel, zo zou ik de opleiding willen omschrijven."

In de werkplaats

"Het onderwijs zoals ik dat geef, ziet er 180 graden anders uit dan toen ik zelf naar school ging. Ik volgde destijds hoorcolleges en deed na afloop een toets. Nu komen studenten met praktijkvraagstukken naar de werkplaats. Aan de hand van verschillende werkvormen gaan we met deze vragen aan de slag. Zo geven studenten zelf vorm aan hun opleiding en ontwikkeling. De opleiding sluit daardoor perfect aan bij de praktijk. Studenten leren kennis en vaardigheden die ze direct op de werkvloer kunnen toepassen."

Diversiteit in de zorg

"De diversiteit aan vraagstukken waar ik zelf als zorgverlener mee te maken heb, zie ik ook regelmatig terugkomen bij studenten. Er is tegenwoordig veel meer aandacht voor bijvoorbeeld culturele diversiteit. We kijken beter naar de achtergrond van de cliënt en de wijze waarop we daarbij kunnen aansluiten als hulpverlener. De cliënt staat steeds meer centraal. Die ontwikkeling neem ik mee in mijn lessen en de trainingen die we aanbieden. Zo is de opleiding altijd actueel."

Win-win situatie

"Ik geniet met volle teugen van mijn nieuwe rol als docent. Ik merk dat ik energie krijg van het coachen van studenten. En ik moet toegeven dat ik zelf ook volop nieuwe kennis opdoe tijdens de trainingen en werkplaatsuren. Doordat ik me vooraf verdiep in een onderwerp, ben ik veel bewuster bezig met methodieken en vaardigheden. Die pas ik zelf ook weer toe in mijn baan in de zorg. Zo is het een optimale win-win situatie!"

Meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina deeltijd bachelor Social Work.