Ellen de Bruin

Afbeelding
Ervaringsverhaal
“Het is magisch, met jonge mensen over het vak praten”
Ellen de Bruin
Teamleider en docent Social Work

Ellen de Bruin (51) is teamleider en docent bij de opleiding Social Work. Ze werkt sinds 2019 bij NHL Stenden en kan zich helemaal vinden in het onderwijsconcept Design Based Education, wat aansluit bij haar levensfilosofie. En hoewel het afgelopen jaar nogal wat uitdagingen met zich meebracht, merkt Ellen dat haar docententeam flink de schouders eronder zet voor de studenten en elkaar.

De aantrekkingskracht van het docentschap

“Lesgeven doe ik eigenlijk al langer, in een andere vorm. Ik gaf altijd al voorlichtingen, bijvoorbeeld bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Voor mij begon het pas echt met gastcolleges bij NHL Stenden. Ik kwam erachter wat een ontzettend mooi werk het docentschap is. Er zit iets magisch in, met een groep jonge mensen over het vak praten. Momenteel geef ik naast mijn taken als teamleider een aantal lessen in jaar 3 van de opleiding. Ik vind het ontzettend mooi. Je ziet het hele proces bij studenten: van vertwijfeling, wakker geschud worden en ‘oh ja!’-momenten. En dan mag ik ook nog op zo’n mooie campus werken. In deze gebouwen hangt echt zo’n ‘buzz’, een energie die de werksfeer stimuleert, heel prettig.”

Design-Based Education

“Sinds een aantal jaar werken we met Design Based Education. Deze vorm van onderwijs stimuleert de interactie met het werkveld, het is dus niet alleen maar studenten volproppen met kennis. We bieden al tijdens de opleiding ruimte om de kennis toe te kunnen passen, waarbij we over en weer leren van elkaar. Dat sluit aan bij mijn levensfilosofie. In mijn tijd hadden we drie boeken en dat was het. Nu gaat kennisvergaring heel anders. De tijd van puur zenden van docenten is gelukkig voorbij. Het is veel interactiever en er is veel ruimte voor de inbreng van studenten. Uiteraard borgen we de kennis en eindtermen, maar de weg ernaartoe is ruimer en sluit aan bij hoe de buitenwereld in elkaar zit. Die buitenwereld is constant in ontwikkeling en de vraag is hoe je hiermee omgaat. Met ons onderwijs kunnen wij hierin meebewegen, in plaats van dat we een lesprogramma afdraaien.”

Aansluiten bij het werkveld

“Juist door dit onderwijsconcept staan we per definitie nooit stil. We zoeken de verbinding met het werkveld. Bijvoorbeeld in het Inclusive Community Lab Armoede en Schulden waarvoor ik samen met een collega van HRM het initiatief nam. In dit lab werken we vanuit Social Studies aan innovaties samen met de collega’s van Economics & Logistics en International Business Administration, maar ook studenten van Firda*, het werkveld én de doelgroep. Niemand is er de baas en iedereen draagt bij. Het is inmiddels uitgegroeid tot een cross-over met 70 studenten van drie verschillende academies, daar ben ik ontzettend trots op. Het levert de studenten andere praktijkervaring en inzichten op en ze krijgen een breder beeld van de samenleving. Hopelijk nemen ze dat later mee in hun werk.”

Een gemêleerd docententeam

“Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, heb ik een gemêleerd team van jonge tot oudere collega’s, allemaal gepassioneerde vakidioten, zoals ik ze soms noem. ’s Avonds nog dingen met elkaar delen en elkaar op de hoogte houden van interessante LinkedIn-artikelen; ik moet ze soms zelfs wat afremmen! Met de noodgedwongen overgang naar online lesgeven, werd er geen moment gemopperd en was iedereen uit het team er voor elkaar. Die steun is er ook voor nieuwe collega’s: dan krijg je een soort buddy die een tijdje met je meeloopt. Als leidinggevende houd ik dit ook goed in de gaten en tast ik af wat diegene nodig heeft. Sommige nieuwe collega’s willen wat langer hulp en anderen hebben graag meer ruimte. Nieuwe medewerkers krijgen vaak een rustige eerste week om wat te kletsen met collega’s en het werk op te snuiven. Maar uiteindelijk moet je ook iemand vanuit vertrouwen zijn of haar rol laten nemen. Als ze vragen hebben, dan sta ik altijd paraat.”

*Firda (voorheen Friese Poort en Friesland College)