Ellen van der Spoel

Afbeelding
ellen_ervaringsverhaal
“Veel studenten zijn verrast als ze horen op wat voor plekken ze allemaal terecht kunnen komen!”
Ellen van der Spoel
Werkveldcoördinator Tourism Management

Ellen van der Spoel begon als docent Spaans, maakte een wereldreis, bleef hangen in Latijns-Amerika en kwam daar in het toerisme terecht. Inmiddels gebruikt ze haar passie voor toerisme in het werk als werkveldcoördinator voor de opleiding Tourism Management, en vindt ze voor elke student de perfecte stage! 

Mogelijkheden te over 

“Een van de leukste dingen van mijn werk vind ik de enorme afwisseling. Want wie denkt dat studenten die een toerisme-opleiding doen alleen bij toeristische bedrijven stagelopen, heeft het mis! Zolang een stageplek raakvlakken heeft met activiteiten die je in het toerisme tegenkomt, kan het al prima geschikt zijn. Dat betekent dat ik in mijn werk ook met veel verschillende bedrijven te maken krijg. En omdat elke student anders is en weer andere kwaliteiten heeft, is de begeleiding die ik geef ook steeds weer anders.” 

Van voorlichting tot cv’s checken 

“Tourism Management is er in twee varianten. In de Associate degree loop je 5 maanden stage in het tweede jaar. In de bachelor loop je 7 maanden stage in het vierde jaar. Voorafgaand aan de stageperiodes geef ik voorlichting aan de studenten, en vertel ik ze wat er allemaal mogelijk is en wat er van ze verwacht wordt. Veel studenten zijn verrast als ze horen op wat voor plekken ze allemaal terecht kunnen komen! In aanloop naar de stages sta ik studenten bijvoorbeeld bij met het beoordelen van hun plannen en het controleren van hun motivatiebrieven en cv’s. Soms komen studenten ook bij mij met een mooie stageplek, dan ga ik na of alles voldoet aan onze eisen. Uiteindelijk ga ik steeds op zoek naar de perfecte match tussen student en stagebedrijf.” 

Wereldwijd 

“Zoals het misschien wel hoort bij een toerisme-opleiding, hebben we stagemogelijkheden over de hele wereld. Maar dat betekent niet dat iedereen ver weg op stage gaat! Het mooie is dat we inmiddels zo’n goed netwerk hebben, dat er altijd wel iets te vinden is. Voor studenten die het toch een beetje spannend vinden om naar het buitenland te gaan, helpt het bijvoorbeeld enorm dat ze in contact komen met een voormalig NHL Stenden-student. Uit de eerste hand horen hoe een buitenlandstage is, geeft vaak veel vertrouwen. Maar er zijn ook genoeg studenten die in Nederland blijven, hoor! En als dat is wat bij je past, dan is dat helemaal perfect.” 

Regeneratief toerisme  

“Tijdens hun stages zijn studenten vaak met zaken als marketing en sociale media bezig voor een bedrijf of bestemming. En natuurlijk met duurzaamheid, op wat voor gebied dan ook. Het bedenken en uitvoeren van reizen komt ook veel voor. Binnen de opleiding, en dus ook tijdens de stages, proberen we bezig te zijn met regeneratief toerisme. Dat houdt in dat je nadenkt over hoe je ook iets teruggeeft, bijvoorbeeld aan de lokale bevolking, dieren of aan de natuur. Onze studenten hebben dus ook een belangrijke rol in het toekomstbestendiger maken van het toerisme, en dat geeft mij als werkveldcoördinator ook weer veel voldoening.” 

 

Heb jij ook zin in een veelzijdige opleiding? Kies dan voor Tourism Management