Tourism Management

B Tourism Management, Bachelor, voltijd

Betekent toerisme voor jou meer dan zon, zee en palmbomen? Ben jij internationaal georiënteerd, ondernemend, met oog voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan is de opleiding Tourism Management jouw studie!

 • Je kiest voor de beste bekostigde opleidingen Tourism Management van Nederland (Keuzegids Hogeronderwijs 2018).
 • Je doet door studie, stage en field trips in het buitenland veel internationale ervaring op.
 • Je besteedt veel aandacht aan duurzaam toerisme.
 • Je (internationale) stage van 28 weken in het vierde jaar vergroot jouw kans op een baan.
 • Na afronding van je Bachelor kun je doorstromen naar één van onze Masterprogramma’s.

Studiekenmerken

Diploma

 • Bachelor of Arts

Start studie

 • Februari
 • September

Locatie

 • Leeuwarden

Taal

 • Engels

Kosten

 • Wettelijk collegegeld 2018/2019 € 2060,-
 • Wettelijk collegegeld 2019/2020 € 2083,-
Bekijk alle kosten

Loopbaan

Met het hbo-diploma Tourism Management op zak kun je overal ter wereld aan de slag in management-, beleids- en adviesfuncties binnen de toeristische sector. Denk aan grote bedrijven als TUI en Thomas Cook, citymarketingbureaus, themaparken, cruisemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen, maar ook overheidsinstellingen. Ook kun je een eigen bedrijf opzetten.

Afwisselend werk

Als professional in het toerisme ben je specialist op het gebied van reisproducten en -diensten. Je bent de spin in het web en hebt afwisselend werk. Je hebt een visie op duurzaam toerisme en weet hoe je inspeelt op de sterk veranderende sector.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • Inkoop- of Sales Manager, bijvoorbeeld bij een Touroperator
 • Marketing- en Communicatiemanager 
 • Regiomanager van een reisbureau
 • Beleidsmedewerker bij de overheid
 • Contracting Manager of Product Manager (bijvoorbeeld bij een cruisemaatschappij)
 • Event Manager (bijvoorbeeld bij een themapark)

Toelatingseisen

Voor de opleiding Tourism Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

Havo
 • C&M econ of m&o of bedrijfseconomie;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G;
 • C&M econ of m&o of bedrijfseconomie;
 • E&M;
 • N&T;
 • N&G;
 • mbo-domein niveau 4*

* Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Je moet slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.toelatingstoetsen.nl.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen?

Wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet, zijn er verschillende manieren waarop je mogelijk toch toegelaten kunt worden. Bijvoorbeeld via een toelatingstoets of een 21+ toelatingsonderzoek. Ontdek de mogelijkheden.

Maak kennis met onze Tourism studenten

De opleiding Tourism Management kan er voor iedereen anders uitzien. Dit is afhankelijk van de keuzes die je tijdens je studie maakt. Lees de ervaringen van onze huidige studenten en krijg een indruk van de mogelijkheden.

 

Afbeelding Barbara Bricalli

“Toen ik de combinatie van praktijk en theorie zag, had ik mijn keuze voor een hogeschool snel gemaakt.”

Doorstuderen

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor één van onze Masters. 

Heb jij je Bachelor Degree afgerond, dan kun je doorstuderen in onze bekostigde internationale master op het gebied van toerisme, vrijetijd en evenementen

NHL Stenden biedt twee internationale masters aan: 

Heb jij de minor Tourism Geography & Planning tijdens het Bachelor programma met succes afgerond, dan kun je instromen in de Master Cultural Geography van de Rijksuniversiteit Groningen.

studeren_lwd

Accreditaties en keurmerken 

De opleiding Tourism Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken: 

 • Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)
 • Bijzonder Kenmerk Duurzame Ontwikkeling (NVAO)
 • THE-ICE

Opbouw studie

Duurzaam toerisme staat centraal in de opleiding. Je leert alles over de invloed van toerisme op verschillende culturen, het milieu en de economische belangen die hierbij een rol spelen. Met andere woorden: hoe stel je commerciële dienstverlening in dienst van de ontwikkeling van bestemmingen.

Jaar 1

Kennismaking met beroep 

In de propedeuse leer je over de belangrijkste aspecten van toerisme zoals de rol van de natuur, organisaties, markten en andere toeristische bronnen. Naast een algemene introductie zijn leiderschap, management, strategie en besluitvorming de hoofdthema’s. Daarnaast ga je dieper in op marketing van toeristische producten en maak je een toeristisch product op basis van opdrachten van ons onderzoeksinstituut ETFI of uit de praktijk. Er vindt in jaar 1 een fieldtrip naar Duitsland plaats. 

Verdieping leerstof

Je verdiept je in de duurzaamheid van toerisme en het vinden van een juiste balans tussen natuur, winst en menselijk welzijn. Je leert hoe je marketing kunt gebruiken om bestemmingen te promoten. Verder is er aandacht voor touroperating en servicemanagement. In jaar 2 ga je op fieldtrip naar Spanje en België.

Specialisatie en buitenlandse kansen

Je professionaliseert je verder en verdiept je in onderzoeksmethoden en -technieken. Je voert samen met vier of vijf andere studenten een grote onderzoeksopdracht uit. Door het kiezen van twee minoren (een speciaal keuzevak) specialiseer je je in een specifiek gebied van Tourism Management. Veel van onze studenten kiezen de Grand Tour en volgen één of beide minoren op één van onze campus sites (Zuid-Afrika, Thailand, Qatar of Bali) in het buitenland. Je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren bij één van onze partneruniversiteiten. Uiteraard kun je jouw minoren ook in Leeuwarden volgen.

Stage en afstuderen

Alles wat je geleerd hebt, ga je nu in de praktijk brengen. Je gaat zeven maanden op stage in binnen- of buitenland. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht. Met deze afstudeeropdracht laat je zien dat je op academisch niveau de toeristische sector kunt analyseren en vertalen in probleemstellingen en oplossingen.

Onderzoek en praktijk

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, onze lectoraten,  ons toeristisch onderzoeksinstituut Stenden ETFI of het Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) waar de opleiding deel van uitmaakt. Daarnaast ga je meerdere keren tijdens je studie op internationale fieldtrip.

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn niet alleen veel onderzoekers maar ook drie lectoraten verbonden aan de opleiding. De lectoraten zijn:

 • Duurzame innovatie in de regionale kenniseconomie
 • Mariene Wetland Studies
 • Scenarioplanning

X-Honours

Wil jij naast je studie nóg meer uit jezelf halen? Wil jij samen met studenten van andere opleidingen werken aan verrassende opdrachten uit het werkveld? Geef dan een boost aan jouw studie met ons excellentieprogramma X-Honours! 

Ontdek X-Honours

Specialisatie

In het derde jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een minor bij één van onze partneruniversiteiten (Exchange).

Bij Tourism Management kun je onder andere de volgende minoren kiezen:

 • Heritage Experience Management (Leeuwarden): gericht op het management van natuurlijk en cultureel erfgoed. Je onderzoekt niet alleen de toeristische mogelijkheden, maar richt je ook op het behoud en de bescherming van dit erfgoed. Je werkt in opdracht van lokale bedrijven aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een app of belevenis gerelateerd aan erfgoed. Dit doe je in samenwerking met mbo-studenten waardoor je ervaring opdoet op het gebied van management en cocreatie. 
 • Outdoor Leadershop and Adventure (Leeuwarden): gericht op het plannen en (bege)leiden van outdoor-activiteiten. Denk hierbij aan klimmen, mountainbiken, survival, e.d. Je leert in de praktijk wat er komt kijken bij ondernemen in deze sector; hoe zet je een bedrijf op, wat betekent het om leiding te geven, met welke problemen, kansen en uitdagingen word je geconfronteerd en hoe ga je hier mee om? Daarnaast leer je duurzame toeristische producten en innovatieve strategieën ontwikkelen. Wat zijn dit eigenlijk en hoe zijn deze in te zetten?
 • Community Based Tourism (Thailand): over kleinschalig toerisme in ontwikkelingslanden in samenwerking met ontwikkelingsorganisaties en de toeristische industrie.
 • International Destination Branding (Qatar): over hoe events worden gebruikt om een merk identiteit te creëren en een bestemming concurrerend te maken.
 • Online Marketing & Revenue Management (Zuid-Afrika): De minor bestaat uit een introductie tot online marketing en revenue management, prijsstellingen, channel management, de gerelateerde online systemen en bovenal de relevantie en toepassing van bovenstaande voor het midden-en kleinbedrijf.
 • Tourism Geography & Planning (Leeuwarden): een nieuw pre-master programma rond geografie en toerisme. Het pre-master programma bestaat uit een minordeel, plus een onderzoekscriptie. Stenden biedt deze pre-master aan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van de pre-master, en van de bacheloropleiding, kun je rechtstreeks instromen in de éénjarige Master of Science opleiding Cultural Geography van deze universiteit. Dit programma wordt vanaf september 2017 ook in Leeuwarden aangeboden. Je specialiseert je dan verder in Tourism Geography en Tourism Planning.

Studeren aan NHL Stenden

De wereld van morgen wordt bepaald door de mensen van vandaag. Jij speelt daarin een belangrijke rol.

Wij vinden het belangrijk dat ons onderwijs goed aansluit op de praktijk. Daarom werken we nauw samen met het werkveld. Je werkt met medestudenten in kleine groepen aan opdrachten uit de praktijk. Je leerdoelen staan daarbij centraal. Onze docenten kennen je en begeleiden je daarbij. Zo leer je alle vaardigheden en doe je de kennis op die je straks nodig hebt om als professional het verschil te maken. Alle opleidingen van NHL Stenden werken toe naar Design Based Education (DBE), waarbij co-creatie met het werkveld centraal staat. Dit doe je in kleine groepen van studenten, docenten, onderzoekers, lectoren en professionals uit het werkveld.

Nieuwsgierig hoe de opleiding Tourism Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.